artwork

Yaşam galiba sürekli değişim üzerine kurulu

5 yıl önce

0

dDf Kurucu Ortağı Arhan Kayar, dünya üzerindeki değişimlerden konuyu açarak tasarım ve yaratıcı endüstriler ile ilgili güncel haberleri paylaşıyor.

Dünyada sürekli olarak bir değişim var; bazen olumlu, bazen de global ısınma gibi gündemimizi tamamen olumsuz etkileyen olaylar oluyor, değişim hiç bitmiyor.

Yirminci yüzyıldan beri sürekli bir kaos durumu ve değişim var. Bazı insanlar bu değişimde çok aktif yol oynuyor; kimisi negatif kimisi pozitif izler bırakıyor. Bu yazımda İsviçre ve Türkiye’deki tasarım ve yaratıcı endüstriler dünyasından iki güncel habere değineceğim. İsviçre yaratıcı endüstrisinde iz bırakmış ve üstelik ülkesini yaratıcı endüstrilerde en üst düzeyde temsil etme hakkı ve onuru olan “İsviçre Tasarım Büyükelçisi” ünvanı sahibi yakın dostum Pierre Keller’dan bahsetmek istiyorum.

Hayat bu ya, bu yazımı tamamlamaya çalışırken birden aldığım bir haber ile sarsıldım: Dünyaca ünlü tasarım adamı, yaratıcı insan, muhteşem bir eğitimci olan Pierre Keller’ın hayata veda etti. Pierre Keller hayatı boyunca hiç durmadan bir şeyler üretti durdu. 1945’te İsviçre’nin Vaud bölgesinde Gilly’de dünyaya gelen Keller, École Cantonale d’Art de Lausanne’da (Ecal)  grafik tasarım eğitimi aldı, 1965’te mezun olduktan sonra katıldığı uluslararası bienaller ve sergileri ile dünya çapında ün sahibi oldu. 1995 yılında bu sefer Ecal’in başına geçti ve İsviçre’de özellikle Lux Endüstrisi ile yaratıcı endüstriler arasındaki bağı kurarak Ecal’i dünya çapında önemli bir tasarım okulu haline getirdi.

Özellikle contemporary life-style ve tasarım odaklı projeleri ile hem İsviçre’nin tasarım alanında gelişmesine hem de Montreux, Lousanne gibi bölgelerin yaratıcı endüstriler aracılığı ile yeni destinasyon markası haline gelmelerine ön ayak olmuştur. İstanbul Tasarım Haftası’nın uluslararası danışmanlarından biri olan Keller, İstanbul’da çeşitli konferanslar vermiş ve workshop’lar yapmıştır. Pierre Keller’in vefatı tasarım dünyası için büyük bir kayıp olmuştur.

Yaratıcı endüstriler alanında özellikle İstanbul’da belirgin hareketlenmeler var Yaratıcı Endüstriler Konseyi (YEKON) yaratıcı endüstrileri bir araya getirerek disiplinler arası iş birliğini teşvik etmek, geliştirmek ve yaratıcılığın özenilen, tercih edilen sosyal ve ekonomik değer haline gelmesi için nitelikli çalışmalar yapmak amacıyla 2009 yılında kurulmuştu. Amacı; fikri ve sınai mülkiyete tabi yaratıcı endüstrileri bir araya getirmek, disiplinler arası iş birliğini teşvik etmek, geliştirmek, yaratıcılığın özenilen ve tercih edilen sosyal ve ekonomik değer haline gelmesi için, küresel pazarlarda da rekabet edebilirliğini artırmak, yerel ve küresel  yaratıcılık eğitimi konusunda geliştirici, nitelikli çalışmalar yapmak, eğitim sistemini daha sorgulayıcı, yenilikçi ve yaratıcı bir iş gücü sunmak üzere desteklemektir.

YEKON’un Genel Kurulu sonrasında Yönetim Kurulu Başkanlığına Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Başkanı Eray Sertaç Ersayın seçildi. YEKON’un yeni yönetiminde yönetim kurulu üyeleri Nej Nejla Güven. (MTD) Başkan Yardımcısı, Murat Şam (RYD) Genel Sekreter, Fügen Toksü (TÜHİD) Sayman ve Mustafa Arhan Kayar (ISTAV) üye olarak görev üstlendiler.

Yaratıcı endüstrilerde dünyada her yıl ortalama %30 gibi güçlü bir büyüme gerçekleşiyor. YEKON ülkemizde de yaratıcı endüstrilerin ve sekt.rün büyümesi, daha çok katma değer yaratabilmesi için tüm disiplinlerle birlikte yeni hedeflere dönük çalışmalar yapmayı hedefliyor. Geriye baktığımızda şaşırtıcı bir şekilde “yaratıcı endüstriler” teriminin kullanılmaya başlanmasının yaklaşık 20 yıl önceye dayandığını fark ederiz. Başlangıçta kültür ile direkt bağı olan tiyatro, dans, film, müzik, görsel sanatlar, sahne sanatları gibi temel sanatlar çevresinde odaklanmış olan yaratıcı endüstriler kavramı, günümüzde sınır tanımaz bir boyuta ulaştı ve çevresinde yeni bir ekonomik sistem oluşturdu; bireysel aktiviteler ve çevresindeki profesyonelleşme ile bütünleşik bir oluşum olarak kabul gördü.

Telif haklarının korunması ve dijital teknolojilerin yaygınlaşması sonucunda özgün üretimlerin yaşamımızın her boyutunda etkin bir şekilde yer alması sonucunda neredeyse sayısız yeni sektör oluştu. Yaratıcı endüstriler insan ile ilişkili her konuda en etkin bir konuma geldi ve diğer bilindik endüstrilerin de gelişmesinde son derece etkili katkıları oldu. ünümüz insanları ve yaşam tarzları, yaratıcı endüstriler odaklı bir şekile dönüştü; adeta tasarlanmamış bir alan bırakmadı. Bu durum kaçınılmaz olarak her gün yeni yaratıcı sektörleri karşımıza çıkarıyor.

Gelecek “yaratıcı endüstriler” çevresinde toplanıyor ve tasarlanıyor.

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 90. sayısında yayımlandı.