artwork

İyi içerik nasıl kazandırır?

12 yıl önce

2

İyi içerik ve ürün, önümüzdeki günlerde tüketimi şekillendirmeye devam edecek gibi gözüküyor. Neden mi? Çünkü artık neyi ne zaman pazarlarsanız alacak bir tüketici kitlesi yerine; vasata yer vermeyen, seçeneği bol ve vakitsiz bir alıcı profili mevcut. İyi içeriğin tanımındaki “iyilik” derecesine de tamamen direksiyondaki tüketici karar veriyor.

Yeni nesil televizyon seyircisi özelinde değerlendirecek olursak, özellikle gençler ve çalışan kesim canlı izlenmesi gerekmeyen her şeyi kendi istediği zaman, canı istediğinde izlemek istiyor. Yani, haberler ve futbol gibi spor müsabakaları hariç tüm programlar buna dahil. Bugünün seyircisi, yönlendirilmekten pek hoşlanmıyor. Bu kesim için, önüme ne çıkarsa izlerim psikolojisi artık daha geri planda kaldı, içeriğiniz iyi değilse izlenmiyorsunuz. Burada iyiden kasıt başta da belirttiğim gibi, tüketiciyi anlayıp beklentiye uygun üretilen içeriktir. Entelektüel doluluktan bahsetmiyorum. Zevkine hitap etmeyen içerik için izleyicinin ne tahammülü ne de vakti var. Son yıllarda internetle gelen yeni teknolojilerle beraber, tüm içerik yavaş yavaş tüketicinin ajandasına ve keyfine tabii olmaya başladı. Digiturk IQ, Tivibu gibi platformlarda izleyici kendi beğenilerine hitap eden içerik için özel bir prototip bile yaratabilmekte. Şu anki teknolojide, tüketici kendi iyi içeriğine göre hazırladığı kanalını yaratma ve keyfine göre izleme şansını bulabiliyor. Bu da aslında şunu gösteriyor, ürününüz tüketici gözünde iyiyse, tüketici bunu kendi zaman skalasında tüketerek nihayetinde ödüllendirir.

Digitürk’ün Türkiye’de yaptığı bir araştırmaya göre, seyircilerin % 33’ü televizyon izlerken aynı zamanda başka bir akıllı cihazla vakit geçiriyor. Buradan yola çıkarak önümüzdeki dönemlerde firma, televizyonun veremediği bazı hizmetleri, tabletler, akıllı telefonlar aracılığıyla vermeyi planlanıyormuş. Yani örnek vermek gerekirse, televizyonda bir yarışma programı izliyorsunuz, sunucunun söylediği bir söz ya da giydiği bir kıyafet hoşunuza gitti. Beğendiğiniz bu söz ile ilgili bilgiye ya da kıyafeti satın alma imkanına, anında akıllı telefon ya da tabletlere erişebileceksiniz. Bu entegrasyon gerektiren sistem, anahtar kelimeler aracılığıyla kurulacak. Bu projeyi de televizyon yayıncılığında yeni bir pazarlama aracı ve gelir modeli olarak düşünürsek; tüketiciyi anlamak yönünde iyi içerik üreten, kazanmaya devam ediyor…

Perakende sektöründe nasıl işliyor?

Peki perakende sektöründe bu dinamik nasıl işliyor, perakendeci gözünde iyi ürünün kazanca yansımaları neler? Mudo Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Taviloğlu bu konuda şöyle diyor: “Kazık emanettir, müşteriyi kazıklayamazsın. O kazık döner dolaşır sana gelir” ve ekliyor “Ürün çok önemli, peteğindeki balın iyiyse, arı Bağdat’tan gelir.”

Dijital çağla beraber iyi ürünün kalitesi daha da ön plana çıkıyor. Çünkü firmaların kurumsal iddiaları, bir müşteri ya da çalışanın ürün hakkındaki kullanışsızlığına dair yorumuyla sarsılabiliyor. Yani her şey şeffaflığa doğru yol alıyor. İnsanlar artık tutarlı bir şeyler görmek istiyor. Marka iletişimiyle ürünün kendisindeki tutarsızlıklar eskisinden daha hızlı bir şekilde çok kısa sürede ortaya çıkmakta. Sosyal medyanın da artık hayatımıza girmesiyle şeffaflık çok daha fazla önem kazandı. Herhangi bir satın alma kararı vermeden önce kısa bir şekilde Google’lamayanımız var mı? Paylaşma alışkanlığımız arttı. Hepimiz deneyimlerimizi paylaşıp yol göstermeyi ve konuyla ilgili önceden yazılmış yorumları şöyle bir okumayı seviyoruz. Mutsuz müşteriden korkmak lazım. Aldığı üründen mutsuz olan bir müşteri, dijital ortamın bu vahşi doğasında 10 kaplan gücünde olup kötü deneyimini herkesle canla başla paylaşacaktır.

İşte tam da bu noktada, iyi ürün ve içerik firmaların en büyük kozu. Bu koz doğru şekilde kullanıldığı zaman ve iletişim matematiği doğru kurulduğunda, kazanç kendiliğinden geliyor.

Seçil Çakmak / idealimaj.com

———————————————————————————————-

Seçil Çakmak kimdir?

Boğaziçi Üniversitesi Uluslarası İlişkiler bölümünden mezun olduktan sonra hızlı tüketim sektöründe kurumsal bir firmada  marka yönetimi ve pazarlama alanında  çalışmıştır. 2009 senesinden beri, kurduğu İdealimaj İletişim & PR firmasında iletişim alanında danışmanlık, planlama ve uygulama hizmetlerini yürütüyor.

@LinkedIn