artwork

İçerik değil cebinde parası olan kral

10 yıl önce

0

Facebook uzun süredir gelir modelleriyle ilgili olarak kafayı bozmuş bir şekilde nasıl daha çok nasıl kazanırım diye çabalıyor. Facebook aldığı her yatırımla büyürken aynı zamanda da kapitalin yeni merkezi haline geliyor. Bu büyüme esnasında merkez kaç kuvvetiyle belki biraz da markaların cebine fazla zarar vermeye başlıyor.

Şaka bir yana, uzun zamandır Facebook tarafında hayran sayfalarını yöneten ajans, dijital pazarlama ekipleri ya da markaların ortak sorunu etkileşimler haline geldi. Herhangi bir içerik paylaştığımızda artık eskisi kadar beğeni alamamaktan ya da daha fazla paylaşılmamasından herkes mutsuz. Artık kullanıcının “promote” edilmiş bir içeriğe yorum bırakması bile güzel bir hayal. Böyle olunca da doğal sonuç olarak ER oranları düşmeye başladı.  Etkileşimin öneminden bahsederken, artık kullanıcılarla etkileşim halinde kalabilmek için “ekstraları” işin içerisine sokmaya başladık.

Biraz geriye gidip hatırlamak gerekirse bu işin başlangıcında bazı hayran sayfaları dark bir şekilde “İlgi Alanı Listelerine” bizi ekleyiniz, aramız açılmasın gibi espirili fakat, yeni algoritmaya göre mantıklı çözümler üretmeye başlamıştı. Fakat sonra gördük ki bunlar da çözüm değil. İçerik kral içerik kral diyenler içerik üretmenin öneminden bahsederken, bazı büyük sayfalar yine dark bir alanda beğen – paylaş – kazan üzerine yarışmalarla süreci kurtarmayı başarabildi. Yine son dönemlerde gördüğümüz “akrostiş” usulü araya girmeden markanın ismini yarışma postlarının altına yazmaya çalışmak da başka bir best case olarak SocialBakers raporlarına girmeye başladı!

Aslında Facebook markaların artık etkileşimlerini arttırmak için içeriklerini “promote” etmelerini istiyor. Hatırlarsanız Facebook, arkadaşlarınızın da iletilerini de promote etme özelliği ile niyetini artık iyice belli etmişti. Artık içeriğin değil, cebinde parasının kral olduğu bir döneme giriyoruz. Ne kadar çok promote  o kadar çok engagement!

Benzer bir şekilde aslında NY Times Blogger‘ ı Nick Bilton da aynı şeyden şikayet ediyordu. Buradaki yazısından da görebileceğiniz üzere Nick, birkaç yıl önce NY Times Facebook sayfasından herhangi bir içerik paylaşıldığında ortalama 100 civarında etkileşim aldığını fakat şimdi paylaştığında ise ortalama 11 civarında olduğunu söylüyor.

Oysa ki Zuckerberg amcanın teklifini dinleyip Facebook’ un 50$ lık promote tekflini kullandığında içeriğinin birden 323 like aldığını 88 paylaşıldığı gibi rakamlardan bahsediyor. Bahsettiğimiz hayran sayfasının 400.000 hayranlı bir sayfa olduğunu düşündüğümüzde bence işimiz artık daha zor.

Bütçesi düşük ya da bu tarafa bütçe ayırmak istemeyen markaların hali yaman. Facebook’ un Atlas Ads‘ i de satın almasıyla doğacak yeni gelişmeleri de hep birlikte göreceğiz. Fakat bugüne kadar hayran sayfasını büyütmüş, sahte hesaplarla şişirmiş, kalabalık görünsün diye clickjacking ile manipüle etmiş sayfaların başı gerçekten dertte. Facebook amca önce sayfalarını büyütmeleri için para harcattı ve şimdi de bu hayranlara tekrardan içerik gösterebilmek için para harcatıyor. Biz buna Facebookalizm diyoruz!

İçeriğin değil, cebinde parası olanın kral olduğu döneme hoş geldiniz!

Taner Özçelik

—————————————————————–

Hakkında

2007 yılından beri değişik sektörlerde çalışan Taner Özçelik, şu an bir akaryakıt firmasında dijital pazarlama üzerine çalışıyor.

Geçmişte farklı sektörlerde ve ajanslarda dijital pazarlama ve e-ticaret üzerine deneyimleri bulunan Taner Özçelik aynı zamanda Wikimarketing.org adresinde biriktirmeyi sevdiği yaratıcı çalışmalara yer veriyor.