artwork

İçeriğe hikayelerle anlam katın

4 yıl önce

0

İçeriğe hikayelerle anlam katın

Şeyda Taluk, ekim ayında katıldığı WPP CoFuture etkinliğinin diğer etkinliklerden farkından ve bu etkinlikte sohbet etme şansı bulduğu Ayşe Tükrükçü’nün girişimlerinden bahsediyor.

Aslında her şey bir ateşin etrafında başladı… Topluluğun en yaşlısı veya bilgesi, bir çeşit yaşam dersi vermek amacı ya da günümüzün moda deyimiyle vizyon önerisiyle, hikayeler anlattı insanlara yüzyıllar boyunca. Bazen yatağımızın başucunda bize masal okuyan ninemiz oldu o bilge insan, bazen de başından kalkamadığımız bir macera öyküsü veya yolumuzu bulmamıza yardımcı bir lider. Fabllardan hikayelere, masallardan zekice kaleme alınmış nutuklara, dinleyeni büyük bir hayalin ortağı yaptı belirli bir amaca yönelik, “kıssadan hisse” diyebileceğimiz bu metinler, içerikler.
Her hikayede bir sorun vardır ve onu çözecek bir kahramanın ortaya çıkmasıyla da yolculuk başlar. Günümüzün konforlu yaşamlarında ufak tefek sorunlar, bizleri kolaylıkla alaşağı ederken “mümkün değil” diyebileceğimiz olaylar dizisinden geçen ve ayakta durabilmeyi başaran nice insanın hikayeleri, bir yandan içimizde gizli bir utanca neden olurken diğer yandan da umut ve ilham kaynağı oluyor. Bu insanların hikayelerinden öğrenilecek çok şey olduğunu düşünüyorum. Yeter ki doğru bir platformda, doğru bir biçimde, içerikle anlatılsınlar…
Geçtiğimiz ay içerisinde düzenlenen WPP CoFuture Stream Bosphorus çerçevesinde, tanımaktan büyük gurur duyduğum Ayşe Tükrükçü ile ‘My Story’ oturumlarından birinde söyleşme şansınsa sahip oldum. Hani dedim ya her hikaye bir sorunla başlar ve ortaya onu çözecek bir kahramanın çıkışıyla da heyecan doruğa ulaşır. İşte benim yaşamımdaki o kahramanlardan biri de Ayşe Tükrükçü’dür. Aynı zamanda çok iyi bir hikaye anlatıcısı da olan Ayşe abla, (yaşı benden genç olmasına rağmen, etrafındaki herkes onu öyle çağırdığı için ben de dalga geçerek abla diyorum) aslında sosyal girişimci. Ona inanan ve destek veren bir avuç insanla kurduğu Hayata Sarıl Lokantası, ihtiyacı olan herkesin, özellikle de evsizlerin akşam gelip ücretsiz yemek yediği bir lokanta, bir çeşit aşevi. Lokantada 11.00 – 18.00 arasında ücretli yemek servis ediliyor. Akşam ise evsizlerin, kimsesizlerin sığınağı oluyor. Hayata Sarıl Lokantası’nda kişilere psikolojik destek ve çeşitli eğitimler verilirken, her ay ünlü bir şef, lokantanın konuğu oluyor. Bunun yanı sıra ihtiyaç sahiplerine kıyafet yardımı da yapılıyor. Yaşadığı onca zorluğa rağmen ayakta kalmayı başarmış, dirençli bir kadın Ayşe Tükrükçü. Eğer yaşam hikayesini merak ediyorsanız, hemen gidin ve “Hayatsız Kadın Ayşe” adlı kitabını bulun, okuyun. Onun hikayesi, ilham kaynağı olsun.
Dünyanın önde gelen çok uluslu reklam ve halkla ilişkiler şirketi WPP’nin müşteri ve iş ortaklarına özel olarak düzenlediği WPP CoFuture Stream Bosphorus, aslında bir ’inovasyon ve teknoloji’ etkinliği. Wired dergisi tarafından “en iyi teknoloji buluşmalarından biri” olarak tanımlanan etkinliğin benzerlerinden farkı; ekrana, sahneye ve ‘slaytlara’ bağımlı kalmaması, etkileşime açık olması. Boğazda Şehir Hatları’na ait Fahri S. Korutürk Vapuru’nda gerçekleşen etkinlikte iki binden fazla iş insanı, pazarlama uzmanı, iletişimciler, farklı yeteneklere sahip teknoloji ortakları, kültürel düşünce liderleri, sosyal girişimciler, akademisyenler, yayıncılar ve tüm WPP ailesi bir araya geldi. Kapalı salonlar yerine vapur güvertesinde sohbetlerin yer aldığı, gün boyunca çay simit, nohutlu pilav, lakerda, balık-ekmek, Kanlıca yoğurdu ve daha nice İstanbul’un sokak lezzetleriyle tıka basa karnımızı doyurduğumuz, ilham verici ve yaratıcı bir etkinlikti. Sonunda sunumlar yerine, hikayelerin başrolde olduğu bir etkinliğe tanık olmak beni ne kadar mutlu etti anlatamam.
Gerçek yaşam deneyimlerinden yola çıkan hikayeler, artık içerik pazarlamasının en önemli silahı. Dünyanın önde gelen tüm markaları, reklamlarında bile bu hikayelere yer vermeye başladı. Jeff Bezos, Amazon yönetim toplantılarında sunumları kaldırdı, anlatı metinleri talep ediyor. TED konuşmaları milyonlarca kez izleniyor, dünyanın en uzak noktalarında düzenlenen TEDx etkinlikleri muazzam ilgi görüyor. İçeriğe insan öğesini katan hikayeler, toplulukların sadece ilgisini çekmiyor; “kıssadan hisse”leriyle ilham veriyor, değişime ikna ediyor. Evet iletişimin geleceği, bir ateşin etrafında anlatılan hikayeler. Sadece biçimde değişiklik var ancak içerik hep aynı: En iyi hikaye kazanır!

Şeyda Taluk
Eğitmen, İletişim Danışmanı

Bu yazı, Campaign Türkiye 93. sayısında yayınlanmıştır.