Hayal ile başlayan hikâyeler

12 yıl önce

0

Esas müteşebbisler üniversitede, lisede ya da ilkokulda hayal kuranlar ve heyecanına gem vurmayanlar oluyor. Hayaller, hikayeler ve ardından elden bırakılmayan şevk sonucunda markalar doğuyor.

“Benim Converse ayakkabımın aynı zamanda Converse çorabı var.”

“Bende 5 tane var hem de gri.” Çorap değere binmiş. 10 ile 12 yaş iki çocuğun konuşması… Çorap Converse olunca özel oluyor. Neden?

Üniversitedeki sınıfta aklınıza ilk gelen markayı söyleyin dedikten sonra ikinci sorum “Neden?” oluyor. Akabinde bir soru daha soruyorum: “Bu marka ile ilk nerede tanıştın?” Çoğunlukla aldığım cevaplar ilk soru için duygusal içerikte olup tanışma noktası olarak da ev ya da mağaza zikrediliyor. Reklam, sonrasında içeriği pekiştiriyor. Ancak bu iki çocuk hiç Converse reklamı seyretmemişler. Olay tamamen çevredeki algıdan aldıkları nasip. Algıyı şekillendiren de yine etraftaki gençler!

Liana Kalma, Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler fakültesinden bu sene mezun oluyor. Roys Elhadef, tasarımcı. Altı ay evvel başlayan hikâyeleri şu anda hızla dünya markası olmaya aday bir oluşuma hayat veriyor. Lily and Rose, yeni bikini markanız!

Liana bir sezonda aldığı 25 adet bikininin farkına varıyor. Ancak onları aldığı şekilleriyle giymeyip zamanının çoğunu bu bikinilere boncuk ve desen işlemeye harcıyor. Roys sürekli kendi tasarımlarını yapmayı hayal ediyor. İki kafadarın bir gün çıktıkları yemekte kafalarına göre bikini bulamama konusu açılıyor. Hayallere dalıyorlar, konuşurlarken bir anda “Neden olmasın yahu?” diyorlar ve muhteşem bir koleksiyon oluşturuyorlar.

Aslında bu iki en yakın arkadaşın senelerce kendilerine uygun mayo bulamamaları ve aldıkları her parçayı değiştirme istekleri onları bu markayı yaratmaya itiyor. Dünyada birçok marka bu sebepten doğmamış mı? Waterman, ilk dolma kalemin mucidi… Bir anlaşma imzalayacağı sırada kullandığı kalem akıtınca Louis Waterman oturup dolma kalemi icat ediyor. Ya da Ford, Apple ve daha niceleri…

Markanın kurulmasından itibaren en küçük ayrıntılara önem veren Liana ve Roys da hiçbir şeyi göz ardı etmemişler. Etiketinden, kumaş kalitesine dair her şeyiyle bizzat kendileri ilgilenmiş ve piyasadaki ürünlerden nasıl farklı bir konuma sahip olabiliriz diye düşünmüşler. Tüm mayolarının astarlarını pembe yapma fikri ikisinin de çok hoşuna gitmiş ve uygun pembeyi bulmak için haftalarca renk çalışması yapmışlar. Sadece astarla kalmayıp bikini içlerine konulan kapları da pembeyle kaplamaya karar veren ikili sonunda uygun pembe tonunu bulup koleksiyonu tamamlamış. Liana ve Roys halen yaratıcılıklarını kullanıp model çıkarmaya devam ediyor ve kadınların vazgeçemeyecekleri ürünler üretmeyi hedefliyor.

İçerik farklı ve elle tutulur olunca arkadan marka, logo vb. geliyor. Sonrasında o beğeniyor alıyor, bu ısmarlıyor derken… Şimdi de dünyada marka olmaya adaylar…

Hayaller, hikâyeler ve aksiyon için gereken o şevk… Sonrasında markalar doğuyor, yayılıyor ve işin algısı o küçük çocuklara kadar ulaşıyor. Ama esas müteşebbis, üniversitede, lisede ya da ilkokulda hayal kuranlar ve heyecanına gem vurmayanlar oluyor. Ve o müteşebbisin gerçek müşterisi de henüz 10 yaşında olan çocukların ta kendisi.

Semih Yalman

Editor in Youth

semih@campaigntr.com

[arrowlist]

  • Bu yazı Campaign Türkiye’nin Temmuz sayısında yayınlanmıştır.

[/arrowlist]