artwork

Google YouTube’a nasıl bakıyor?

10 yıl önce

0

Geçtiğimiz günlerde bir YouTube eğitimine katıldım. Google misyonunu ”Türkiye’deki dijital pazarlama ekosisteminin sağlıklı ve sürdürülebilir büyümesini sağlamak” olarak tanımlıyor. Bu bağlamda Google, YouTube’a bakışını şöyle özetliyor.

Geçmişte komik videoların YouTube’da iyice popülerleştiğini gören ajanslar/markalar bu medyanın kendileri için uygun olmadığını düşünmeye başladılar.

Sonra markalar birer birer YouTube kanallarını açtılar. İçlerini zaten TV’de olan ürün reklamlarını ve bir parça daha değerli olan kamera arkası görüntülerini yüklemeye başladılar.

Peki YouTube nasıl efektif kullanılmalıydı. Bu soruya dijital stratejist, dijital pazarlama uzmanı ve Google Türkiye danışmanı Özgür Deniz Aydın, Fender’in ve Turkcell’in Youtube’da gördüğü fırsatları şu şekilde özetledi:

1- Fender, aşağıdaki video çok ses getirince, proaktif davranarak bu bir gitarı çalan 5 kişiye ”alın size Fender’den bu gitarlar hediye. Artık 5 kişi bir gitarı çalmak zorunda değilsiniz.” kodlu ürün yerleştirme mesajıyla işi sahiplendi.

 

2- Genç Turkcell’in TV’de de dönen bir dönem YouTube’da çok izlenmiş, dilden dile dolanmış çipetpet videosunu reklam içine yerleştirdi. Bir bakıma ürün yerleştirmeydi. YouTube versiyonunda TV reklamında farklı olarak ”reklamı atlama, reklamı atlama” mesajı yer alıyor. YouTube’da ”Skip this ad” i kullananlarda farkındalık uyandırarak ilgiyi videoda toplayabilmek için.

 

YouTubedan Viral Videonun Kıstasları:

Öncelikle YouTube ekibi ”viral video yapılmaz, bir video viral olur veya olmaz.” mesajından hareketle aşağıdaki kıstasları listeliyor.

1- Videoyu kısa tutun

2- Neşe, eğlence, komik vb. bir duygusal tetikleyici olsun.

3- Paylaşmaya değer olsun.

YouTube’dan Berna Akın Eriş ise şunları paylaştı:

Türkiyede her ay 25.4 milyon kişi YouTubea giriyor. Kişi başı 124 video izleniyor. Google Display Network ile de 34 milyon kişiye ulaşılıyor.

Video remarketing ile ise klasik remarketing’den farklı olarak kullanıcıların bilgisayarlarında yer alan cookie’lere gerek duymadan kanalı önceden izlemiş veya spesifik şu videoyu izlemiş kullanıcılar yeniden hedeflenebiliyor.

Ortalama YouTube click başına maliyet 0.02 ile 0.04 dense de pratikte bunun biraz daha yüksek olacağını tahmin ediyorum. Google reklam politikasında Facebook gibi win&win bakışıyla hareket ediyor. Yani bir reklam videosunda ”skip this ad” e ne kadar tıklanırsa YouTube bunun çok da iyi bir reklam olmadığını düşünerek belirlediğiniz ölçü dahlinde artırabiliyor. Yani kalite puanları bu şekilde etkilenebiliyor. Facebook gibi.

Burada da YouTube’un araştırmasına göre davranışında değişiklik yapılması istenmeyen %21′lik kontrol grubu kitlesine göre ”skip this ad” diyerek reklamı geçen kitlede reklam hatırlanabilirliği %59 oranında,  video reklamı 30 saniye ve daha fazla izleyenlerde ise hatırlanabilirlik %81 seviyesinde.

Bir insan Youtubeda neden reklamı izlemek ister ki sorusuna ise YouTube şu araştırma sonuçlarıyla cevap veriyor.

%49 eğlenceli sahneler varsa

%47 etkileyici bir müzik varsa

%43 markanın logosunu görerek kimin reklamı olduğunu bilirsem

%38 markayla ilgili yeni bir şey söylerse

%27 ürünün spesifik bir faydasını söylerse

%24 şok etkisi yaratabilecek bir şey gösterirse

%8 markaların yapabileceği bir şey yok

cevabını veriyor.

 

Eren Caner/ www.erencaner.com.tr

 

Eren Caner kimdir?

Şu an Galatasaray Üniversitesi’nde Pazarlama İletişimi Yönetimi bölümünde master yapıyor ve mezunu olduğu Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nde Sosyal Medyada Marka Yönetimi dersleri veriyor. İş hayatında ve öğretim hayatında “kullanılabilir bilgi’’ vermeye odaklanıyor, farklı verilerle farklı verileri bir araya getirip “akıl yürütmeler” oluşturmayı seviyor, “Keynote” ile sunum yapmaktan zevk alıyor.

Twitter: @erencaner