artwork

Bir CEO internette itibarını nasıl yönetir?

11 yıl önce

1

Forbes 2011 listesine göre dünyanın en zengin üçüncü insanı olan Warren Buffett diyor ki; “İtibar kazanmak 20 yıl sürer, onu mahvetmek ise sadece 5 dakika.”  Bu durumda en iyi yatırım, kendinize yaptığınız yatırımdır.

İş dünyasında üst düzey yöneticilik seviyesinde fark yaratmak için kişisel markanızla ön plana çıkmanız gerekiyor. Peki ama nasıl?

Bunun ilk ayağı internetteki itibarınızı yönetmekten geçiyor. Zira araştırmalara göre 100 şirket yöneticisinden 64’ü iş görüşmesi, firma ortaklığı gibi önemli kararları almadan önce internetteki geçmiş haberlerinize bir göz atıyor. Eğer firmanızda PR departmanı yoksa bu noktada iş CEO’lar için başa düşüyor demektir.

Bunun için CEO’lar kendi kişisel markalarını uzmanı oldukları alanda güçlendirebilir. Uzmanı oldukları alanda farklı, yurtdışı trendlerini takip eden bloglara ya da bazı dergi-web mecralarına yazılarını gönderip, işle ilgili bilirkişi videolarını internet web TV platformlarına servis edebilirler. İşleriyle ve uzmanlık alanlarıyla ilgili kendilerini ifade edebilecekleri konferanslarda konuşmacı olarak katılabilirler.

Bu noktada sosyal medyayı işinize katkı sağlayacak şekilde kullanabilmeniz de önemli. Sektörünüzle ilgili her gün değişen sosyal medya trendlerinden ve rakiplerinizden de haberiniz olmalı. Kişilerin sizi ve görüşlerinizi takip edebileceği en az 1, varsa 2-3 sosyal medya mecrasını aktif olarak kullanmak, sizi yakından tanıtmak noktasında faydalı olacaktır. Özellikle LinkedIn gibi iş platformlarında ilginizi çeken business network gruplarına dahil olabilirsiniz.

İnterneti maalesef aynı zamanda patlamaya hazır bir bomba olarak da düşünebiliriz. Rakipleriniz ya da kişisel olarak size karşı antipatisi olan bir kişi rahatlıkla firmanıza ya da size karşı bir karalama kampanyası başlatabilir. Bu tarz karalama kampanyalarını engellemek için sıklıkla internette firmanızı search etmenizde ya da bir medya takip ajansıyla çalışmanızda fayda var. Böylelikle hukuki olarak haksız bir zemini varsa, bu haberlere zamanında müdahale etme şansı bulabilirsiniz. Dünyada bu konunun önemini işaret eden birçok örnek var. 2005’te bir kullanıcı Dell Amerika’dan notebook bilgisayar alıyor ve kendi hatası sonucu aldığı bilgisayarı düşürüyor. Firmaya değiştirmesi için götürüyor fakat firma da haklı olarak değiştirmiyor. Bunun üzerine müşteri sinirlenip 2 gün boyunca internette yüzlerce iftira eşliğinde karalama kampanyası başlatıyor ve bu olay nihayet haber sitelerinde haber olmaya başlıyor. Bunun üzerinde Dell’in hisseleri %28 düşüyor, hissedarlar yarım milyar dolara yakın para kaybediyor ve firma eski itibarını toparlayabilmek için milyonlarca dolar harcıyor. Üstelik o zaman henüz Twitter bile yoktu.

Warren Buffett gibi bir ticaret zekasına sahip kişinin itibarla ilgili öğüdünü kulak arkası etmemekte fayda var.İtibar kazanmak 20 yıl sürer, onu mahvetmek ise sadece 5 dakika.”

Seçil Çakmak / idealimaj.com

———————————————————————

Seçil Çakmak kimdir?

Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olduktan sonra, hızlı tüketim sektöründe kurumsal bir firmada  marka yönetimi ve pazarlama alanında  çalıştı. 2009 senesinden beri, kurduğu İdealimaj İletişim & PR firmasında iletişim alanında danışmanlık, planlama ve uygulama hizmetlerini yürütüyor.

@LinkedIn