artwork

15 ülkeye ait internet ve satın alma alışkanlık verileri -1

10 yıl önce

0

İnternet teknolojisi 7 milyar nüfuslu köyü tek bir çatı altında birleştiriyor gibi görünse de; kültürel farklılıklar, devlet sınırları, gelişmişlik düzeyi gibi faktörler bu durumu maalesef olanaklı hale getirmiyor. Bu yüzden, internet kanallarını kullanarak pazarlama ve satış stratejilerini kurgulamaya çalışan firmalar istatistiki verileri her zaman göz önünde bulundurmalıdır.

Kurgulanacak stratejilere ışık tutması amacıyla, 15 seçilmiş ülkeye ait aşağıdaki istatistiksel internet ve tüketim alışkanlık verileri analiz edildi:

  • İnternet Erişim Yüzdesi
  • Akıllı Telefon Kullanım Yüzdesi
  • Online Satın Alma Yüzdesi
  • Ürün Satın Alma Öncesi Online & Offline Araştırma Yüzdesi
  • Satın Alma Öncesi Arama Motorunu Kullanma Yüzdesi
  • Yerel Bilgi Taşıyan Arama Sonuçları Daha mı Güvenilir?

Her konuya ilişkin veriler aşağıdaki ülkeler baz alınarak işlendi;

İnternet Erişim Yüzdesi

Konu internet olunca, öncelikli olarak analizi yapılan ülkelerin internete erişimin ne ölçüde olduğunu incelemekte fayda var. Demografik ve teknolojik faktörler de göz önünde bulundurulduğunda bölgesel farklılıkların olacağını öngörmek kulağa mantıklı gelecektir.

15 ülkenin internet erişim yüzdesinin grafikte gözlemleyebiliriz;

Grafikteki datalar, aşağıdaki yorumlamaları yapmamıza destek olacaktır;

-15 ülkenin internete erişim yüzde ortalaması %70.

-Birleşik Arap Emirlikleri %95, Avustralya ise %90 ile göze çarpan yüzdeye sahip.

-Mısır %26 ile en düşük erişim yüzdesini taşıyor. Mısır’ı kutunun dışında bırakırsak Türkiye, Güney Afrika, Brezilya ve Arjantin ülkeleri için hala çok büyük potansiyelin olduğunu söylemek mümkün.

 

Akıllı Telefon Kullanım Yüzdesi

Akıllı telefonlara olan ilgi ve kullanım oranı ne kadar artarsa mobil kanallar üzerinden yürütülecek dijital pazarlama stratejileri o denli çeşitlenecektir. Böylelikle, firmaların kullanıcılarına ve potansiyel müşterilerine ulaşma kanalları daha kuvvetli hale gelecektir.

15 ülkenin akıllı telefon kullanım oranını grafikte gözlemleyebiliriz;

Grafikteki datalar, aşağıdaki yorumlamaları yapmamıza destek olacaktır;

-15 ülkenin akıllı telefon kullanım oran ortalaması %44.

-Birleşik Arap Emirlikleri %74 ile en yüksek kullanım oranına sahip ülke.

-Mobil stratejiler için araştırma yaparken ortalamanın üzerinde kullanıma sahip olan ülkeleri öncelikli olarak incelemekte fayda var.

-Önümüzdeki yıllarda mobil kullanım konusunda ciddi bir artış yaşanacağı öngörüldüğünden dolayı, strateji kurguladığınız ülke neresi olursa olsun en azından mobil altyapının gerekli olacağını göz önünde bulundurmalısınız.

Online Satın Alma Yüzdesi

Ülke bazlı düşünüldüğünde, kullanıcıların yüzde kaçının internete erişiminin olduğunu ve bu yüzdelik dilimin popülasyon bağlamında neye tekabül ettiğini düşünmekte fayda var. Örneğin; %95 internet erişim yüzdesine sahip Birleşik Arap Emirlikleri’nin internet kullanıcı sayısı bakımından, %46 erişim oranına sahip Türkiye’den daha zayıf olduğunu söyleyebiliriz.

15 ülkenin online satın alma yüzdesi grafikte gözlemleyebiliriz;

Grafikteki datalar, aşağıdaki yorumlamaları yapmamıza destek olacaktır;

-15 ülkenin online satın alma yüzde ortalaması %21.

-%39 oranıyla İngiltere 15 ülke içerisinden en yüksek orana sahip. İngiltere’nin yanı sıra Japonya ve Almanya pazarlarını da göz önünde bulundurmak doğru olacaktır.

-Mısır %1 oranındaki çok düşük online satın alma yüzdesi ile dikkat çekiyor. Mısır, internet söz konusu olduğunda 15 ülke arasında en düşük performansa sahip ülke. MENA pazarı için strateji kurgulanacaksa bu verilere dikkat edilmesinde fayda var.

-95% internet erişim yüzdesine sahip Birleşik Arap Emirlikleri’nin ve %74 yüzdeli Rusya’nın internet kullanıcılarını online alışveriş yapmaya yönelik stratejiler kurgulamasında fayda olacaktır. Kullanıcıların tüketim alışkanlıklarının online kanala çevirmenin potansiyeli bir hayli yüksek duruyor.

 

 

 

Ömer Yıldız kimdir?

Koç Üniversitesi Ekonomi bölümü mezunu. iProspect Türkiye’de SEO Analyst olarak çalışıyor. Dijital platformu ve hayatımıza getirdiği yenilikleri yakından takip ediyor. Rakamlara, istatistiğe, olasılığa inanıyor ve şu ana kadar yaşamış 110 milyar ruhtan birini taşıyor. Arada bir, sıradışı evrendeki sıradanlıklara selam ediyor.

Twitter: @ommeryildiz