artwork

Tüketiciler “yeni normal” döneminde endişeli

4 yıl önce

0

Hep birlikte yaşadığımız zor dönemde, kendimizi ve sevdiklerimizi güvende tutabilmek, virüsün yayılmasını önlemek ve toplumsal sağlımızı güçlendirebilmek için farklı yöntemlere başvuruyoruz. COVID-19 salgınından korunmak için uygulanan bu yöntemler ile tüketici davranışında yeni bir döneme girildi.

GroupM Türkiye ekibi de aldıkları inisiyatifle koronavirüs salgını ile birlikte kullanıcıların medya tüketiminde, kategori tüketiminde, sosyal yaşamında ve alışveriş tercihlerinde ne gibi değişimler oluyor ve beklentileri ne yönde değişiyor gibi konuları 3 fazdan oluşan 1500 kişinin katıldığı anketle inceleyerek, analiz ediyor.

GroupM Türkiye Anketi’nin 3. fazı tamamlandı. 3. fazda özellikle “yeni normal” döneminde kademeli sosyalleşmeyle birlikte karantina dönemi sonrası tüketicinin tercihlerinde ve davranış biçimlerinde nasıl değişimler yaşandı, beklentiler neler gibi konu başlıklarına detaylı bir şekilde ışık tutuluyor.

Karantina dönemi sonrası tüketicilerin kademeli sosyalleşmeye başlaması ve yeni normal olarak adlandırılan döneme girilmesiyle birlikte, endişe devam ediyor mu, kaygılandıran konular neler, salgınla ilgili beklentileri incelediğimizde, “hasta olmaktan” daha önemli bir kaygı sebebinin olduğu görülüyor.

Öncelikli olarak tüketicilerin %82’si ekonomik durumun kötüye gitmesinden ve işsizliğin artmasından endişeleniyor. Genel ülke ekonomisi ve kişisel gelir ile ilgili endişeler sağlık kaygısının önüne geçiyor. Tüketicilerin %77’si ise ikinci dalganın gelmesinden oldukça endişeli. Her ne kadar dışarı çıkıp mesafeli şekilde vakit geçirilse de çok bir etkisi olmadığı düşüncesi ve pandeminin azalarak geçmesi yerine ikinci bir dalganın olacağı beklentisi mevcut. Bununla birlikte %73’ü gelecek hakkında oldukça endişeli olduğunu belirtiyor. Tüketiciler bu noktada optimistik bir bakış açısı yerine gelecekle ilgili güvensizliğin getirdiği panik hali içerisindeler.

Tüketicilerin %80’i bu durumun kendisini ve ailesini finansal anlamda daha dikkatli olmaya ve önlemler almaya zorladığını, %78’i ise günlük hayatını etkilediğini belirtiyor. Şu an içerisinde bulunduğu durumdan dolayı oldukça endişelenenlerin oranı ise %73. Burada dikkat çekici nokta “sağlık” ile ilgili endişe diğer konulara kıyasla en düşük orana sahip; %51 kendisine ne kadar dikkat ederse etsin hastalığa yakalanacağından korkuyor. Finansal kaygıların sağlık algısının önüne geçtiği ve tüketicilerin büyük bir kısmının öncelikli ekonomik anlamda endişe duyduğu sonrasında sağlığını düşündüğü bir dönem yaşanıyor.