artwork

Salgına karşı geliştirilen iki tutum

4 yıl önce

0

GroupM Türkiye ekibi koronavirüs salgını ile birlikte kullanıcıların medya tüketiminde, kategori tüketiminde, sosyal yaşamında ve alışveriş tercihlerinde ne gibi değişimler oluyor ve beklentileri ne yönde değişiyor gibi konuları 3 fazdan oluşan 1500 kişinin katıldığı anketle inceleyerek, analiz etmeye devam ediyor.

Son olarak, bu dönemde gelişen tüketici davranışlarını anlamak adına tüketicilerin salgın ile ilgili farklı tutum ve bakış açılarına göre nasıl ayrıştığını inceleyen GroupM, bu segmentlere ayrıca yerleştirilen pixel kodlar sayesinde dijital iz düşümlerini çıkardı. Aşağıda ağırlıklı öne çıkan “The Communitarian” ve “The Defender” segmentlerinin dijital dünyada ilgi alanları yer alıyor. Öncelikle bu segmentleri tanıyalım:

The Communitarian: “Bunun üstesinden toplumca kenetlenerek gelebileceğimize inanıyorum, ben vatandaş olarak üstüme düşeni yapmaya hazırım. Devlet ve sağlık çalışanlarımızı destekliyorum.”

The Defender: “Salgına karşı ancak kendimizi savunursak bunun üstesinden gelebiliriz. Bireysel olarak tüm önlemleri alıyorum. Ülke olarak da gerekli bütün önIemleri almalıyız.”

Tüketicilerin %49’u The Communitarian segmentinde, bu salgını birlik ve dayanışma içinde, herkes elini taşın altına koyduğu sürece aşabileceğimize inanıyor. İkinci hakim bakış açısı ise %25 ile The Defender segmentindeki tüketiciler, salgını hem bireysel hem de toplumsal seviyede gerekli bütün önlemlerin alınması ve uygulamaların yapılması halinde yenebileceğimize inanıyor. Defender, Communitarian’a kıyasla biraz daha içe dönük ve korku duygusunun daha hakim oldugunu bir grup şeklinde tanımlanabilir. Communitarian ise daha umutlu iyimser ve dışa dönük bir grup oluyor.

Türkiyede salgına karşı geliştirilen iki ana tutuma bakarak, iletişim çalışmalarının dayanışma etrafında şekillenen yenilikçi çözümler ve günlük hayatta problem çözen, tüketiciye gerçekten fayda sağlayan şekillerde olması gerektiğini görüyoruz.

Communitarian’ın ilgi alanlarına baktıgımızda: seyahat, video prodüksiyon uzaktan çalışma gibi konular ile ilgilendiğini, kariyer, bilim, popüler kültür, televizyon ve kişisel bakım gibi konular ile de daha az ilgilendiğini görüyoruz.
Defender’a baktıgımızda ise giyim ve romantik filmler gibi içeriklerin öne çıktığını, diğer yandan teknoloji, sağlıklı yaşam, futbol ve politika gibi konular ile de daha az ilgilendiğini görüyoruz.

Segmentlerin ilgi alanlarına göre ayrışması, çıkarılan ilgi ağı üzerinden oluyor. Communitarian segmentinin %28’i sports kitlesi ile eşleşiyor. Dolayısıyla Communitarian kitlesi için spor segmenti kullanılabilir. Defender için ise video gaming kitlesi ile eşleşme görüyoruz. Dolayısıyla gaming içerikleri Defender segmenti için kullanılıp, sporla ilgili içerikler de Communitarian için kullanılabilir ve nokta atışı hedefleme yapılabilir.

Bu segmentler şu anda Xaxis’te hedeflenebilir şekildeler. Markalar, yukarıdaki bilgiler doğrultusunda bu segmentlerle, doğru mesajı ve ürün vaadini tüketiciye sunarak, iletişim diliyle ilgilendikleri içerikler nezdinde, hedefleme yapabilir. 

The Defender Segment

The Communitarian Segment