artwork

Okan Erol ve Doruk Özer yorumluyor

2 yıl önce

1

Yemeksepeti Pazarlama İletişimi Direktörü Okan Erol ve Roy+Teddy Yaratıcı Yönetmeni Doruk Özer, 119. sayımızda yılın öne çıkan kampanyalarını yorumladı.


(1) Opet


Yemeksepeti Pazarlama İletişimi Direktörü Okan Erol

Akaryakıt markaları arasında fonksiyonel fayda fark yaratmak hep zordur. Ana ürün değil istasyon/hizmet algısıyla yaratılan farklar son dönemde eşitlenmişti. Opet oyunu yine en çok yatırımı yapmış olduğu alana geri taşıyor ve önceki Cem Yılmaz reklamları referansı ve motor sporcusu imgesiyle bunu perçinliyor. Zor brief, iyi uygulama.

 

 

 

Roy+Teddy Yaratıcı Yönetmeni Doruk Özer

İşin içinde Cem Yılmaz olunca beklenti her zaman çok yüksek oluyor. Her yeni projesi, geçmiş reklamları ile kıyaslanan bir isim. Ayrıca aynı dönemde başka bir markanın da yüzü olmasının yaratıcı ekibi zorladığını tahmin etmek zor olmasa da “Opet’se fark eder” serisinin şu ana kadarki en başarılı filmi bence bu olmuş. Cem Yılmaz’ın geçmiş filmlerden referanslı esprileri, sağlam bir prodüksiyon ve Burcu Burkut Erenkul’un kırk yıllık oyuncuymuşçasına sergilediği performans işin öne çıkan tarafları.

 

 

(2) İş Bankası

Yemeksepeti Pazarlama İletişimi Direktörü Okan Erol

Geçmişle bugünü birbirine bağlarken güncel ve anlamlı kalmayı hep başarıyor İş Bankası. Geleceğe dair hikâyesi biraz yüzeysel kalsa da, şu an akılda kalan, markayı “ilk yardım kiti” gibi konumlayan fikirlerden farklı şekilde, vurguyu markanın özüne, yani İŞ’e yapıyor olması; çok başarılı.

Roy+Teddy Yaratıcı Yönetmeni Doruk Özer

İş Bankası reklam filmleri her zaman belli bir çıtanın üzerinde olmuştur, tıpkı bu filmde de olduğu gibi. Kuvvetli bir slogan, farklı jenerasyonları birbirleri ile etkileşimde göstermek gibi basit ama etkili bir fikir ve tabii 97 yıllık bir dönemi resmederken, bu zor işi gayet başarıyla kotaran bir prodüksiyon. Banka için reklam filmi üretmek her zaman zordur. Tekrara düşme ve didaktik olma riskleri hep dikkat etmeniz gereken noktalardır. Bu senaryoda, bu tuzaklardan (bir-iki sahne hariç) olabildiğince kaçınılmış, herkesin eline sağlık.

(3) Aygaz

Yemeksepeti Pazarlama İletişimi Direktörü Okan Erol

Tüketicinin somut fonksiyon/commodity tarafında kalan markalarla ilgili testimonial diyalogları yaşadığına çok ikna değilim. Ancak normalde Aygaz dendiğinde düşünülmeyen bar ısıtıcısı, karavan enerjisi gibi gençliğe dokunan noktalarda/ anlarda var olmalarını hatırlatmaları bu konuda farkındalık getirecektir.

Roy+Teddy Yaratıcı Yönetmeni Doruk Özer

Akılda kalıcı ve başarılı bir 60. yıl sloganı bulunmuş ve senaryo, bu slogan etrafında şekillendirilmiş. Filmin yönetmenliğini (ve görüntü yönetmenliğini) beğendiğimi söylemeliyim. Bu tip filmlerde genellikle gördüğümüz (ve artık biraz da sıkıldığımız) slogana bizi hazırlayan manifesto metnini okuyan (duygulu) dış ses formülünü tekrarlamaması takdire şayan. Nacizane tek eleştirim, senaryoda karakterlere söyletilen diyaloglar biraz daha az reklam reklam olabilirdi.


(4) Ford

Yemeksepeti Pazarlama İletişimi Direktörü Okan Erol

Gelecek-gerçek tekrarlı kelime oyunları filmden fazla rol çalıyor. “Ford Puma üst düzey hibrid, navigasyon, hız asistanı destekleriyle çok teknolojik bir araçtır” ürün filmi ile, “Ford geleceğin teknolojilerinin, yarının markasıdır” imaj filmi arasındaki sıkışmışlık çok çözülemese de aslında iki mesaj da izleyene geçiyor. Bazen ürün ya da marka fikirden önde olabiliyor.

Roy+Teddy Yaratıcı Yönetmeni Doruk Özer

Sanırım senenin en görkemli prodüksiyonlarından biri. Geçmiş işleriyle hayranlığımızı kazanmış bir yönetmen, dünyaca bilindik bir şarkının projeye uygun bir cover’ı, sağlam bir post-prodüksiyon ve doğru bir dış ses. Net bir kampanya sloganı ile de birleşince ortaya başarılı bir iş çıkmış, emeği geçen herkese tebrikler.


(5) Skoda

Yemeksepeti Pazarlama İletişimi Direktörü Okan Erol

Skoda Kodiaq’ın tüketici gözünde her geçen gün daha çok albeni toplayacak işler yapmasını izlemek keyifli. Merak kuvvetli bir kelime, kendisinin peşinde anlık geziler düzenleyebilmek kitlesi için bir yaşama tutunma şekli günümüzde. Burayı sahiplenmek zor, ancak başarırlarsa müthiş hikâye.

Roy+Teddy Yaratıcı Yönetmeni Doruk Özer

Bu filmde ilk göze çarpan unsur Mehmet Günsür olsa da bence işin merkezine koyulan “Merak” kavramı hem stratejik olarak, hem de kreatif olarak en az Mehmet Günsür kadar doğru bir tercih. SUV reklamlarında sıklıkla düşülen “cool olmak isterken soğuk olma” hatasına düşmeyen, “Merak” kavramı etrafında neşeli ve takip edilen bir hikâye yaratarak, “Boş yolda havalı şekilde giden SUV” dışında bize izleyecek bir şey sunan tüm ekibe sevgiler, saygılar.


(6) Turkcell

Yemeksepeti Pazarlama İletişimi Direktörü Okan Erol

Barış & Melis ikilisi markaya yakıştı, pozitiflik ve güncellikte öne geçirdi. Bu, yaşadıkları hikâyeyi de merak ettiriyor; öte yandan her ne kadar ünlüler ya da hikâye markanın önüne geçmese de, ürünün önüne geçiyor. Turkcell’in e-ticaret genişlemesinde Pasaj’ın algıda tutunabilmesi için biraz örmeye ihtiyaç olacak burayı.

Roy+Teddy Yaratıcı Yönetmeni Doruk Özer

Turkcell’den fırın almak. Garip geliyor değil mi? İşte bence bu reklam, bize garip gelen bu durumu çok güzel normalleştiriyor ve kabul ettiriyor. Üstelik bunu “romantik komedi” formatını tertemiz kullanarak oldukça başarılı bir hikâyeyle yapıyor. Barış Arduç’u tanımayan yoktur muhtemelen; yükselen yıldız Melis Sezen ile sempatik bir ikili olmuşlar ki reklamlarda başarılı ikililer (ve çatışmalar) yaratmak kolay değildir.

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 119. sayısında yayımlanmıştır.