artwork

Nihan Kayı ve Kenan Ünsal’dan kampanya yorumları

6 yıl önce

0

Unilever Food Solutions Türkiye Pazarlama Direktörü Nihan Kayı ve Muhabbet Kurucu Ortağı Kenan Ünsal, 2017 yılının ikinci yarısında Campaign Türkiye’de yayınlanan ve sizlerin en çok okuduğu (tıkladığı) 6 reklam kampanyasını yorumladı.

2017’nin ilk yarısında yayınlanan ve web sitemizde en çok okunan (tıklanan) 6 kampanyayı ise sahibinden.com Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Boğaç Göncü ile Alametifarika Kreatif Direktörü Odisseas Sevsevme yorumladı.

7.Nescafé – Şevket Hoca ile ilk ders başladı

Nihan Kayı – Unilever Food Solutions Türkiye Pazarlama Direktörü 

Tüketici kitlesini çok net olarak çizmiş, gençlere hitap ettiği bu reklam filminde marka, gençlerin en büyük problemi olan dalgınlık, uykusuzluk bir ‘#kendinegel’me isteği için sonuç odaklı ürün sunduğunu vadediyor. Reklam ürün mesajlarına biraz fazla odaklı olsa da eğlenceli bir reklam olmuş, bu da markaya duyulan sempatiyi artırıyor. Reklam filminde oynayan YouTuber’lar ise reklama daha fazla sıcaklık ve içtenlik katıyor. YouTuber’ların ayrıca kendi sayfalarında bu reklam filmi ve Nescafe ile ilgili yaptıkları videolar ise destekleyici bir pazarlama iletişimi oluşturuyor.

Kenan Ünsal – Muhabbet Kurucu Ortağı 

Markanın genç kitleyle arasında gönül bağı kurma amacıyla tasarlanan iletişim yolculuğu doğru olmakla beraber, serinin marşına basan ilk filmdeki baskın “iyi kahve” vurgusu benim videonun geri kalanını takip etmemi biraz zorlaştırdı. Konuyu kaçırınca sanırım dersi de anlamamış oldum :)

 

8. Enpara

Nihan Kayı

Kendini diğer bankalardan direkt olarak ayrıştırmaya ve özelleştirmeye yönelik bir reklam. Türkiye’nin ilk ve tek dijital bankası olarak diğer bankaların sonradan getirdikleri şatafatlı dijital uygulamalara karşı maliyet özelliği ile tek bir cümlede fark atıyor. Farkı olarak eft ve havaleden para almaması iddiası bulunuyor ve bunu çok net bir şekilde söylüyor. Marka ve ürün vaadinin reklam filminin sonuna kadar fazla hissettirilmemiş olması, reklamın tamamını izlemeden kapatan kitle için bir dezavantaj olabilir.

Kenan Ünsal

Filmin başındaki kahramanların bahsedilen teknolojileri kullanan müşteriler mi yoksa bunları sunan bankanın temsilleri mi diye anlamakta zorlandığım ama niyetini sevdiğim bir iş. “Mehmet’e 100 tl gönder” i her izlediğimde gülüyorum.

9. Türk Telekom – Beytüşşebap Çalışan Hikayesi

Nihan Kayı

Reklam filmi çok uzun, amaç verilen “değer”i anlatmak üzerine. Türk Telekom’un insani değerlere karşı gösterdiği çaba da bu nedenle ön planda. Her ne kadar reklam filmini bu değerler çevresinde iletmeye çalışsa da kişiler arası iletişimi kurmaya çalışan bir şirket olarak, bir anne ile oğlunun iletişim kurmasının bu kadar çaba gerektirmesi ne kadar doğru olmuş tartışılır. ‘Değer’ temasında kalınarak problemi kökünden ve çok hızlı bir şekilde çözdüğü bir reklam örgüsü daha başarılı olabilirdi.

Kenan Ünsal

Bu tip gerçek hayat hikayelerinin inandırıcılık gücü, reklamverenin büyüklüğü oranında duygusal etkisi bende her zaman küçük kalıyor. Bu işte de aynı hissediyorum. Belki de 2017’de markaların kendi içindeki gerçek hikayelerin kullanımlarının fazlalığı da bana böyle hissettirmiş olabilir.

10. Odeabank – Saniyeler

Nihan Kayı

Odeabank’ın ne kadar kısa sürede internet bankacılığını kullanarak işlemlerin yapılabilediğini anlatmaya çalıştığı reklam filmleri bu açıdan oldukça verimli. Ayrıca absürt komedi tadında ilerlemesi ve “saniyeler” olarak kişileri karakterize etmesi oldukça enteresan, bu nedenle izleyicinin ilgisini çekmiş olabilir. Buna ek olarak arka planda çalan müzik, kişiyi heyecanlandırıp gerilmesini sağlıyor ve reklamı sonuna kadar izlemeye itiyor. Ancak ilk baştaki teaser’ları izlememiş  ya da filmi baştan sona konsantre izlememiş olan kitleyi mesajı veremeden kaçırma ihtimali var. Bu anlamda hayli iddialı olduğunu söyleyebilirim.

Kenan Ünsal

Bankaların yıllardır müşterilerine vadettikleri mobil uygulamalardaki kısa sürede işlem garantisi verme yarışını “saniyeler” farkıyla kazanan bence bu kampanya. Stratejisinin cesareti, sanat yönetiminin inceliği ve fikrin genelindeki mizahi yaklaşımındaki yeniliğiyle takdir ettiğim iş. Yapan ajansa kucak dolusu sevgiler.

11. Bonus Card – Babalar Günü Kampanyası

Nihan Kayı

Filmin duygusal yönü kuvvetli. Fakat yeteri kadar etki bıraktığını düşünmüyorum, reklam Bonus Card dışında herhangi bir markaya ait olabilirdi. Bonus Card ile reklamların arasındaki bağlantıyı anlayamadım. Duygusal pozitif hisler bırakmasına rağmen markanin vaadi ya da farklılaşma noktası ilgili bir mesaj izleyiciye geçmiyor. Bonus Card ile ilgili bir hissiyat en başından itibaren yok. Belki reklamın başında ya da belirli bir kısmında bu bağlantı kurulabilirdi.

Kenan Ünsal

Markanın yıllardır iletişimini oturttuğu “aile” temasının en samimi tasarımlarından biri. Hayattaki iç görüsü, uygulamadaki titizliğiyle bu yılın en aklımda kalan işlerinden biri. Ekran görüntüsünü görünce bile yüzümde bi tebessüm beliriyor. Duygu inşaası baştan sona bıçak üstünde olağanüstü dengede, mizahi bir o kadar da duygusal gücü yüksek olarak gidiyor. Hem babaların hem çocuklarının gönlünü yakan bir iş olduğundan eminim. Bir baba olarak benimkini yaktı :)

12. Digiturk – Dilediğiniz Zaman İzlersiniz

Nihan Kayı

Bein Connect özelliğini anlatmak amacıyla yapılan reklam filmlerindeki mesajların hepsi birbiriyle tam olarak aynı ve örtüşüyor. Hayatın “gerçek” güzelliklerini kaçırmamamızı vurgulaması ayrıca kendisine saygı duymamızı sağlıyor. Bein Connect’in bıraktığın yerden istediğin zaman tekrar devam ettirebilme özelliği duygusal olgulara bağlanarak etkileyici bir şekilde aktarılıyor.

Kenan Ünsal

Bu senenin en alçakgönüllü ve samimi işlerinden biri. Reklamı yapılan ürünün tüketicisinin hayatında neyi kolaylaştırdığını reklamcısının propaganda malzemelerini özenle işeyerek, tutumlu davranarak, sesinin tonunu düşük tutarak olanca gerçekliğiyle sunması takdire şayan bir hareket olmuş. İçerik yayıncısı bir markanın yayını kesme cesaretini gösterip varlığına dikkat çekmesi bir o kadar değerli.

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Ocak 2018 sayısında yayımlandı.