artwork

Mobilin renkli dünyası

12 yıl önce

0

Mobilin renkli dünyası

Bilgisayar firmalarının desteğiyle teknolojinin tüm gelişmelerinden arsızca faydalanan mobil dünya, cep telefonlarını dijital bir uzvumuz haline çoktan getirdi. Mobil evrim hayretler verici bir hızda ilerlerken, içerikten pazarlamaya tüm alanlar bu gelişmelerden fazlasıyla etkileniyor. Baş döndürücü bir hızla gelişen mobil dünya birbirinden ilginç uygulamalara sahne oluyor.

İşte mobil stratejiye uygun süreç ve başarılı birkaç örnek…

Farkındalık

Küçük bir ekranda, 160 karakter içinde farkındalık yaratacak uygulamalar yapmak mümkün. Özellikle son dönem rich media bannerların mobil cihazlarda uygulanabilir olması bir fırsat. Discovery’nin iPhone ekranlarında fırtınalar koparttığı banner’ı gibi.

[youtube id=”-ajsnqAZN88″ width=”600″ height=”350″]

Dahil et

Hedef kitleyi kampanyaya daha fazla çekebilmek için çoğu kişiye sihirli gibi gelen bazı teknolojik çalışmalar faydalı olabilir. Mobil sadece ücretsiz konuşma imkânı verilen bir platform değil. Biraz fark yaratıp, geleneksel mecralara mobil dokunuşlar yapmak kullanıcılara “yeni” bir şey sunacaktır. Kampanyanın tek sıkımlık kurşun olmaması için onlara da biraz “yetki” vermek gerek. Buna kullanıcıların dijital bir billboard önünde cep telefonlarıyla oyun oynadığı ve sonunda bir ödül ya da indirime kavuştukları klasikleşen McDonald’s Pick’nPlay çalışması örnek gösterilebilir.

[youtube id=”7u0ij9D5S4Y” width=”600″ height=”350″]

Bunun yanında Skandinavian Airways’ın yolculuk yapan yolcuların vakit geçirmesini sağladığı, zaman öldürücü uygulaması, mobil cihazların özelliklerini kullandığı ve tüketiciye farklı deneyimler yaşatabildiği için dikkat çekici.

[youtube id=”teQUwnc1eTQ” width=”600″ height=”350″]

Oyala

Bunca çabayla çektiğimiz kullanıcıların kampanya faydalarından yararlanıp gitmesi markaların tercih etmeyeceği bir konu kuşkusuz. Marka kültürünü, kampanya iletişimini aktarabilmek gelecek marka algısı için bir fırsat. Ürünü daha çekici kılabilecek birkaç özellik etkileşimi artırırken kullanıcılara farklı deneyimler yaşatabilir. Özellikle QR kod bağlantıları bu konu için iyi bir örnek. Birçok moda markası, ürünlerini Facebook’ta beğendirecek şekilde bu kodları kullanmaya başladı. Kodların yaklaşık yüzde 30’una kadar olan kısmı çıkarma şansınız var. Bu sayede değişik kod tasarımları yapabilirsiniz. Corkbinn ve jess3’nin yaptığı gibi. Lego’nun da yaptığı da aslında bir nevi kod sistemini kullanıcının yapmasına izin vermek, sonrasında kullanıcı kendi yarattığı karakterlerle bir oyuna dahil oluyor.

[youtube id=”1DHZwSOVKBY” width=”600″ height=”350″]

Ebay ise klasik bağış yöntemini bir adım öteye taşıyarak bunu daha dikkat çekici bir hale getirmiş durumda.

[youtube id=”Yw1u40g5qH8″ width=”600″ height=”350″]

Destek

Reklamlarda gösterilen marka deneyimlerinin sürmesi ve bunu bile düşünmüşler denilmesi hem ağızdan ağza yayılma açısından hem de sadık müşteri edinme yolunda bir kıstas. Aslında durum tüketicisini düşünen bir marka olmak ve sonrasında markayı sahiplenen tüketicilere sahip olmak gibi. Kampanyaların, ürün ruhunu barındıran çalışmaların en coşkulu destek kuvvetleri, tüketicilerin en vazgeçilmezleri arasına gelebilir. Örneğin Nike+’ın GPS uygulaması ile telefonunuzdan yürüdüğünüz alanları görebilirsiniz. Cars 2’nin uygulamasıyla oyuncak arabalarla gerçek iPad oyunu oynamak mümkün.

[youtube id=”VaNzbCtxtcY” width=”600″ height=”350″]

Sadakat ve marka elçisi

İşte mobil kampanyaların hem en hızlı gelişen hem de en önemli ve en kanlı çatışmalarının yaşanacağı noktası. “Yaşanacağı” diyorum çünkü bu alanda asıl savaş yeni başlıyor. Mobil ödemeler, sosyal CRM, lokasyona dayalı pazarlama, tartışmaların ve çalışmaların en çok yoğunlaştığı ve en verimli sonuçların alındığı kısım.

Sadakat programlarının yaratılması için mobil dünya biçilmiş bir kaftan. Foursquare sayesinde mağazanız çevresindeki kişilerin telefonuna anında kampanya mesajı iletebilirsiniz. Sürekli sizden alışveriş yapan kullanıcınıza özel bir teklif sunabilirsiniz. Facebook entegrasyonuyla yapacağınız bir CRM çalışmasında sunacağınız teklifin içeriğini kullanıcının profiline uygun bir şekilde yapabilirsiniz. Rock müzik seven bir kullanıcıya rock müzik CD’lerinde özel indirim sunmak gibi.

Starbucks bu konuda en hızlı hareket eden markalardan. Kendi mobil ödeme uygulamasını geliştiren marka, kullanıcıların telefonlarından cüzdanlarını yanlarında taşımadan ödeme yapmalarına olanak veriyor. Tek yapmaları gereken telefonlarında oluşan kodu kasada okutmak. Bu sayede kullanıcıların ürün alışkanlıklarını gözlemleme konusunda etkili bir CRM olanağı sunuyor.

[youtube id=”tp56vcQZBhY” width=”600″ height=”350″]

Baker Tweet, bu alanda yine klasikler arasına girmiş çalışmalardan. Fırından çıkan en taze ürünler, mağaza yanındaki tüketicilerin anında Tweeter’ında.

[vimeo id=”3972081″ width=”600″ height=”350″]

Starwood grubu otellerine check-in yapan ziyaretçilerine 250 Starpuanı veriyor. Bir sonraki ziyaret için oldukça bonkör bir teklif!

Atlanmaması gereken noktalar

Bu denli geniş bir alana yayılma fırsatı bulan mobil dünya pazarlama dünyası için tam bir fırsat sofrası. Peki bu denli hızlı gelişmiş ve genişlemiş dünyada neler yapılabilir? Başarılı olmak için nelere dikkat etmek gerekir?

Mobil dünyada yapılacak çalışmalar için atlanmaması geren bazı noktalar var:

Kurallara göre oyna

Şu bir gerçek, mobil cihazlar en mahrem eşyalarımız arasında. İzin verilmiş, yasalara uygun şekilde hazırlanmış bir kampanyanız olabilir. Ancak kullanıcılarla iletişim dozunu kaçırmak, bu mahremiyeti rahatsız edecek her türlü içerik, markaya antipati olarak geri dönecektir. Çoğu kişinin mobil numaralarını fayda almak amaçlı ya da zorunlulukla verdiğini unutmayın.

Israrla SMS

Akıllı telefonlar, uygulamalar, badge’ler… Her biri hızlı gelişmeler gösterse de SMS iletişimi halen ana oyuncu olma konusunda ısrarlı. Akıllı telefon penetrasyonu yükselse de, özellikle geniş hedef kitlelere sahip markalar için SMS, mobil kampanyaların halen göz bebeği.

Mobil ve online farklıdır!

Dijital dünya ülkemizde hala yeni anlaşılma döneminde. Dijitali anladığını düşünen markalar için bile dijitalle alakalı tüm alt kategoriler aynı gibi düşünülebiliyor. Ancak kullanıcıların web sitelerine, sosyal ağlara, mobil cihazlara olan yaklaşımları farklı iç görü ve alışkanlıklara sahip. Aynı şekilde teknik konuda da farklar olduğunu hatırlamalı. Örneğin mobil kullanıcılar için lokasyon oldukça fazla şey ifade ediyor, Kampanyaların mobil ayaklarında kullanıcının bulunduğu çevreyle etkileşimde olacağı detaylara ihtiyaç var.

İkinci konu da teknik özellikler. Akıllı telefonlar yeni yeni hızlanmaya başlasa da bilgisayarlara kıyasla hızları hala yavaş, ekranları küçük, internet bağlantıları standart değil. Kullanıcının uygulamayı açtığı, reklama tıkladığı anda karşısına mesajın hemen gelmesi gerekiyor. Çünkü bunu bekleme esnasında bekleyeceği bir sabrı ya da başka bir işlem yapma fırsatı yok. Mobil reklam uygulamalarında özellikle yalınlık, hız, çözünürlük gibi konular çok iyi optimize edilmeli.

 

NOT: Bu yazı 1 Ocak 2012 tarihli Campaign Türkiye’de yayınlanmıştır.

Tolga Öztürk – Art  Direktör