artwork

Mobili gelecekte neler bekliyor?

9 yıl önce

0

Türkiye’de mevcut durumun analizini yapacak olursak öncelikle kullanıcı rakamlarına ve mecrada geçirilen süreye değinmek isterim. Kullanıcı rakamlarına bakacak olursak, BTK Raporu’na göre Eylül 2014 itibariyle Türkiye’de yaklaşık %93,8 penetrasyon oranına karşılık gelen toplam 71.908.742 mobil abone bulunuyor. 9 yaş nüfus hariç olmak üzere mobil penetrasyon oranı %112’ye çıktı.

2014 yılı üçüncü çeyrekte 3G abone sayısı 56.780.787’e ulaşırken; 3G hizmetiyle birlikte mobil bilgisayardan ve cepten internet hizmeti alan mobil genişbant abone sayısı da 31.104.046.

Ekran kullanımına baktığımızda ise Türkiye’de günlük ekran kullanımı TV’de 111 dakika, bilgisayarda 109 dakika, akıllı telefonlarda 137 dakika ve tablette 39 dakika süre geçiriliyor ve kullanıcıların %40’ı aynı anda 2 ekran kullanıyorlar.

Peki mobilin aldığı pay yeterli mi?

Şimdi bu rakamlara nazaran mobilin aldığı payı, toplam reklam harcamalarını ve dijital reklam harcamalarını göz önünde bulundurarak değerlendirelim.

2013 yılında toplam medya yatırımları 5 milyar 80 milyon TL olarak gerçekleşti. IAB Türkiye Adex Raporu’na göre Türkiye dijital reklam yatırımları 2013’ü 1.17 milyarla tamamladı. Mobilin reklam yatırımlarının aldığı pay 3,8, mobil display’in ise 1,4 idi.

Medya yatırımları, 2014 yılının ilk altı ayında 2 milyar 979 milyon TL’ye ulaştı. IAB Türkiye Adex Raporu’na göre Türkiye dijital reklam yatırımları 2014’ün ilk 6 ayını 650 milyon TL ile tamamladı. İlk 6 ay dijital reklam yatırımlarında mobil display’in payı %1,5, toplam mobilin payı ise %3,8.

2014’ün sonunda; toplam medya yatırımlarının aynı oranlarda büyüyeceğini, dijitalin yaklaşık %20 büyüyerek 1.4 milyar TL, mobilin de toplamda yaklaşık %25 büyüyerek toplamda 55 milyon TL ile mobil display’in %40’larda büyümeye devam ederek yaklaşık 24 milyon TL ile yılı tamamlayacağını öngörsek de mobilin hak ettiği yeri bu yıl da bulamayacağını düşünüyoruz.

Mobilde büyümeyi neler sağlayacak?

Bunun nedeni reklamverenlerin henüz mobil destinasyonlarını efektif bir şekilde kullanmamaları, mobilin doğasına uygun reklam formatlarını henüz yeterince tanımamaları olarak sayılabilir.

Reklamveren tarafında daha koskoca bir potansiyel bulunuyor.

Mecranın bizi bekleyen trendlerini ve büyümesini sağlayacak formatlarını globalden datalarla sıralayacak olursak;

2013’te mobil data trafiğinin %53’ü videodan gelmiş. Bu oranın 2018’de %69’a ulaşması bekleniyor. Buna paralel olarak mobil video reklamları yükselişte. 2015’te mobil video reklam yatırımlarının %84 artması bekleniyor.

Kullanıcıların akıllı telefonlardaki ve tabletlerinde indirdikleri uygulamalardan gelen bildirimler, site içeriğine entegre “native ad” uygulamalar ve kullanıcıların satış noktalarına yaklaştıklarında cep telefonuna gelen reklam mesajları yani Proximity Marketing, SDK kodu ile cihaz tanımaya entegre reklam gösterimi mecranın büyümesinde önemli rol oynayacak. Ayrıca tabii ki çoklu ekran reklamcılığının mobilin hak ettiği payı almasını sağlayacağını düşünüyorum.

Öne çıkan trendler

Kasım ayında katıldığımız, Londra’da düzenlenen ve “Mobil Güç İnşa Etmek, Mobilin Gücü’nü Göstermek, Mobil Alanda İlham ve Yeniliği Beslemek” konseptleri üzerine kurgulanan MMA EMEA Forum’dan da dikkat çeken bazı verileri paylaşmak isterim. Konferansa Türkiye’den Garanti Genel Müdür Yardımcısı Didem Başer’in konuşmacı ve Unilever Ev ve Kişisel Bakım Kategorilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Şükrü Dinçer’in panelist olarak katıldı.

ASDA, Dijital ve CRM Başkanı Chris Chalmers, İngiltere mobil penetrasyon rakamlarına ve mobilin satış üzerindeki potansiyeline dikkat çekerek mobil kullanıcıların %39’unun satın alma yaptığını belirtti ve özellikle bu alanda lokasyon bazlı uygulamaların %60’a varan etkisinden bahsetti.

Yahoo Flurry EMEA Direktörü Richard Firminger, mobilin fırsatlarına değindiği sunumunda mobil uygulama kullanım datalarını verdi; mobil kullanımında uygulama trafiğinin %86 olduğunu, mesajlaşma uygulamalarının diğer uygulama kullanımlarından 3 kat daha fazla olduğunu belirtti. Günde 16 – 60 kez uygulama kullanan ortalama kullanıcıların 2014’te 2 kat arttığı da önemli notlarımız arasında. Son olarak sağlık uygulamalarının önemli uygulama trendleri arasında olduğunu söylemeliyiz.

Sony Mobile’dan Nick Bucley sunumda 2016 itibariyle 5 milyar dolara ulaşması ön görülen giyilebilir teknolojilere değinerek, özellikle fitness, sağlıklı yaşam, eğlence ve iletişim özelliklerini taşıyan cihazların ön plana çıkaracağını belirtti.

Bu arada belirtmek isterim ki MMA’in faaliyet gösterdiği farklı ülkelerde düzenlenmekte olan MMA Forum, 2012’de ilk kez İstanbul’da düzenlenmişti. 2015’te İstanbul’da 2. forumu gerçekleştirmek üzere çalışmalara başladık, Smarties EMEA Ödül Töreni’ni düzenlemek için de görüşmelerimiz sürüyor.

 

Rima Erdemir

MMA Türkiye Başkanı

@RimaErdemir

 

Bu yazı Campaign Türkiye Ocak 2015 sayısında yayınlanmıştır.