artwork

Mardin’de piyasa rekabeti farklı

7 yıl önce

0

İstanbul dışındaki ajansların sesine kulak verdiğimiz bölümün bu ayki konuğu, Çivi Yaratıcı Fikirler oldu. Mardin merkezli ajansın kurucusu Hakan Irmak, İstanbul’la bağlantılarını koparmadıklarını ve güncel sanatı, grafik tasarım ile bir araya getirdikleri yeni projeleri hakkında oldukça heyecanlı olduklarını belirtiyor.

Merve Bubekoğlu, Azad Aldanmaz, Hakan Irmak, Halil İbrahim Çevik, Ceylan Amak, Ali Aydoğan, İbrahim Ayhan, Nuri Yılmaz…

Müjde Bayındır: Bilmeyenler için, ajans hakkında genel bilgilerle başlayalım…
Çivi Yaratıcı Fikirler bir reklam, tasarım ve medya ajansı olarak Hakan Irmak tarafından 2006’da Mardin’de kuruldu. Ajans, yerel, ulusal ve uluslararası markaların markalaşma ve iletişim süreçlerini yürütüyor.

Müjde Bayındır: Ajans hangi alanlara yöneliyor, neler yapıyor?
Reklam ve tanıtım kampanyaları, kurumsal kimlik, prodüksiyon, grafik tasarım, web tasarım ve sosyal medya yönetimi alanlarında profesyonel destekler sunuyoruz. Ajansın yöneldiği alanlardan biri de resim-fotoğraf sergileri ve bienal gibi sanat projeleri. Bu noktada da başarıyla tamamladığı birçok proje oldu.

Müjde Bayındır: Mardin’deki bir ajansın İstanbul’dakilere göre avantajları ve dezavantajları neler?
Mardin’deki bir ajansın İstanbul’daki ajanslara göre avantajı, piyasa rekabeti daha yumuşak bir durumdayken; dezavantajı ise “En iyi ajanslar sadece İstanbul’da” algısını değiştirebilmek için daha üstün bir çalışma performansı sergilemesi gerektiği. Bu performans da, daha iyi işler çıkarmak için itici bir güç etkisi taşıyor. Böylece harika işler çıkarmak bizi daha da mutlu eden etkenler arasında. Biz iyi ajans tanımlamasının doğru bilgi, iyi fikir ve sağlam çalışmaktan geçtiğine inanıyoruz.

Müjde Bayındır: Çivi Yaratıcı Fikirler olarak çalışan bulmakta zorlanıyor musunuz, yeni iş arkadaşları alırken kriterleriniz neler?
Nitelikli çalışan bulmakta biz de diğer ajanslar gibi elbette zorlanıyoruz. Mardin’de Artuklu Üniversitesi bir İletişim Fakültesi’ne sahip olmadığından stajyer, yetiştirmek üzere veya nitelikli çalışan bulmakta güçlük çekiyoruz. Artuklu Üniversitesi’nin Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ise; örneğin bir Grafik Tasarım bölümünün olmaması, resim ve diğer bölümlerden de henüz mezun verememesi ile yine aynı sorunu yaşıyoruz.
Yeni iş arkadaşlarımızı seçerken ise yeteneklerini artırabilme kapasitesini, takım çalışmasına optimize olabilmesi ve özellikle işini sevmesini göz önünde bulundururuz. İşi bilmek ya da bilmeye aç olmak lazım.

Müjde Bayındır: Bundan sonrası için hedefleriniz neler?
Müşterilerimiz için maksimum fayda sağlamak ve bunu yaparken de çalışma ve iş çıkarma potansiyelimizi her geçen gün daha da artırmayı amaçlıyoruz. Bizim için bu ikisi zaten entegre çalışmalar. Şu an için bir başka hedefimiz ise İstanbul’daki Abitus Sanat Projeleri ofisinde birlikte inşa etmeye başladığımız bir iş olan güncel sanatı yeni bir solukla, grafik tasarım ile bir araya getirmek.

Müjde Bayındır: Mardin’de reklamcılığın başlıca sorunları neler?
Buradan, başta Türkiye ulusal piyasası, Amerika, Ortadoğu ve Avrupa’ya nüfuz eden markalarla birlikte çalışıyoruz. Teknolojik yazılım ve donanım yeterliliği ile internet kullanımının aktif düzeyde olmasıyla, farklı il ve ülkelerdeki iş birlikçilerimizle çok daha rahat iletişim kurma imkanına sahibiz. Bütün dünyada da bu, böyle. Ajans olarak sadece Mardin’in değil, Diyarbakır, Şırnak, Ankara, Edirne, İstanbul ve Düzce’nin de ihtiyaçlarına hazırladığımız projelerle cevap verdik. Mardin’de başlıca sorunlardan birinin profesyonel reklam algı ve anlayışını yerleştirme sancısı olduğu bir gerçek.
Ajans olarak, işimizi yapmakla birlikte hatta işimizi yapmadan önce müşterilerimize işin ne olduğunu ve nasıl olması gerektiğini de anlatıyoruz.

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Şubat 2017 sayısında yayımlanmıştır.