İnternette Korsan Yayıncılık

12 yıl önce

0

Tanıştığımız günden bu yana vazgeçilmezlerimiz arasına giren internetin bu kadar yaygın kullanımının en önemli nedeni hiç şüphesiz sağladığı hürriyet duygusu. Öyle ki; internet, sansürden uzak en önemli ve belki de yegane iletişim platformu.

Bu yüzden ilk Campaign’deki yazımda, medya kuruluşları açısından büyük önem arz eden, melek mi yoksa şeytan mı olduğu tam anlaşılamayan bir kanun hükmünden bahsetmek istiyorum.

Örnek olay, maç yayın haklarını yüz milyonlara lira ödeyerek satın alan bir platform işletmecisinin başından geçiyor. İşletmeci, yayın hakları kendisine ait olan bir maçın bir internet sitesince korsan yayınlandığını tespit ediyor ve soluğu savcılıkta alıyor.

Savcılık ise “Öncelikle sitenin bilgi içerik sağlayıcısına giderek ihlalin durdurulmasını isteyip, 3 gün süre vermelisiniz, içerik yayından çıkarılmaz ise savcılığa gelebilirsiniz” diyor. Yani 90 dakikalık maç için korsan yayıncıya 3 gün süre verilmesi isteniyor.

Gerçekten de “Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) Ek madde 4’e göre; fikri hakkı internet üzerinden ihlal edilen kişi, öncelikle bilgi içerik sağlayıcısının kim olduğunu bulmalı, iletişim bilgilerine ulaşmalı, bu kişiden içeriğin yayından çıkarılmasını istemeli. 3 gün sonra içerik hala yayından çıkarılmamış ise, cumhuriyet savcısına giderek servis sağlayıcı vasıtasıyla bilgi içerik sağlayıcının erişiminin engellenmesini talep etmelidir. Kanun, tüm bunlara rağmen hak ihlaline devam eden bilgi içerik sağlayıcıların cezalandırılmasını öngörüyor.

Aynı haksız durum bir gazete köşe yazarının yazısının, internet sitelerince izinsiz olarak kopyalanmasında da söz konusudur. Gazeteler günlük olarak tüketilir. Bugün tarihli bir gazetenin köşe yazısını izinsiz kopyalayan bir internet sitesi, uyarıldığı andan itibaren bir tam gün yazıyı yayında tutmak suretiyle haksız faydayı elde edebilmektedir.

Hukuk düzeninin bu haksızlığı himaye etmeyi amaçlamadığı çok açıktır. Ancak bahsettiğimiz önemli ayrıntı gözden kaçmıştır. Bu maddeyle ilgili olarak Kültür Bakanlığı tarafından şu anda çalışılan tasarı kapsamında, bir değişiklik çalışması da gündem de yok.

Bu durumda; FSEK Ek madde 4, uzunca bir süre medyanın canını yakmaya devam edecek gibi görünüyor.