artwork

Eski kral öldü, yaşasın eski kral!

6 yıl önce

0

Bill Gates içeriği kral ilan edeli tam 22 yıl oldu. 1996’da Microsoft’un web sitesinde yayınladığı makalesinde iyi içerik olmadan dijital evrende işlerin hiç de iyi gitmeyeceğinden bahsediyordu.

Geride kalan yaklaşık çeyrek asırlık zaman diliminde “content is king” ya da namı diğer “içerik kraldır” söylemi klişeleşti.

Pek çoklarımız burun kıvırır oldu. Hayatımıza big data girdi, içgörü girdi, sosyal medya girdi…

Sonra medya değişti, dönüştü, konvansiyonel medya can çekişmeye başladı, dijital medya farklı bir hükümranlık ilan etti.

O arada PR reklama, reklam pazarlamaya, kurumsal iletişim tüketici iletişimine, sonra onlar da pazarlama iletişimine bulaştı, her şey iç içe geçti.

Şimdi de hep birlikte iletişim işinin evrelerini sorguluyoruz. En çok da PR’ı…

Kim neyi yapsın? Kim PR’cı, kim reklamcı? PR medya ilişkileri midir? Influencar’larla gazeteciler aynı kefede tutulabilir mi, hem Influencer’ın Türkçesi ne? PR viral proje yapar mı ki? O işleri dijital ajans yapmaz mı? A, PR onu da yapabiliyor mu? PR’ın iş sonuçlarına etkisi ne ki?

Bitmez bir muğlaklık ve kaçan fırsatlar…

Aslında her şeyin özünde “nüfuz etme sanatı” ve dolayısıyla içerik var.

Hedef kitleye davranış ve algı değiştirebilecek kadar güçlü bir şekilde tesir etme endüstrisindeyiz.

Bu tesirin temel taşında ise – evet bir klişe ama – her zaman içerik var ve hep de içerik olacak. Sadece içeriğin aktığı kanallar farklılaşıyor, hepsi bu. Bir gün Instagram, bir gün Facebook, bir diğer gün podcast’lar, bir gün AI uygulamaları, bir diğer gün… Medya şekil değiştirecek ama hepimizin “habere”, yeniye olan ihtiyacımız da merakımız da hep baki kalacak. Aslında artarak devam edecek.

Sınavımız da burada yatıyor.

PR endüstrisi olarak orijinal içerik yaratmadaki, diyalog başlatmadaki gücümüzü merkeze koyup o içeriğin günlük hayata nüfuz edebilmesini sağlayacak, yaratıcı ve işe yarayan uygulama alanları bulmakla yükümlüyüz.

“PR’cı bülten yollar, röportaj organize eder, etkinlik düzenler” prototipinde kısıtlı kalmaktan ve bırakılmaktan bu yolla kurtulabiliriz.

Mehin Öner
İDA Üyesi

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye’nin 80. sayısında yayımlandı.