artwork

Dikkat! Dikkat!

8 ay önce

0

Bir reklam insanlar tarafından görülmediği sürece tüm yatırımını kaybeder. Dijital reklam teknolojilerinin gelişmesi ile beraber şimdi reklamın bir kişi tarafından görülme kavramı, robotlardan temizlenmiş, gerçek insanın aktif ekranında reklamın kaldığı süre ve ebattan öte, daha ölçülebilir bir çerçevede değerlendireceğiz. 

Dikkat (Attention), tüketicinin bir reklama maruz kaldığı sürede reklama bakması veya reklamı dinlemesidir. Attention ölçümlemesi temelde zaman ile olur. Attention, video ve audio gibi farklı formatlarda kullanılabilen, değişken bir metriktir. Oyun, CTV ve AR/VR gibi geleceğin dijital formatlarına sahip olan ortamlarda, tüketicinin reklam ile olan etkileşimini daha iyi anlayabilmemizde çok büyük rol oynama potansiyeline sahip bir metrik.

Türkiye’de tüketiciler ortalama 7 saat 24 dk internette zaman geçiriyor ve günde en az 4bin reklama maruz kalıyorlar.* IAB’de globalde olduğu gibi Türkiye’de de bu reklamda dikkat konusunu endüstrinin en iyi şekilde uygulaması ve uyarlaması için çalışıyoruz. Dikkat ölçümü hakkında endüstriyi bilgilendirmek ve markaların giderek daha fazla önem verdiği ölçülebilirlik konusu ve dikkat üzerinde hazırlıklarını yapıyoruz.

Attention ölçümlemesi, elde ettiğimiz verilerin bir arada kullanılması ile bir keskinlik sunar ve tüketicilerin reklam ile yaşadıkları tecrübenin kalitesine odaklanır.

Marka farkındalığı oluşturma konusunda attention, viewability’den 7.5 kat, markayı hatırlamada da 5.9 kat daha etkilidir.

Mouse hareketleri gibi etkileşim metriklerinden yararlanılan DoubleVerify araştırmasına göre, attention skoru yüksek reklamların optimize edilmesi ile kampanya performansında, örneğin satın alma isteğinde %5’lik bir artış görülmüştür.

IAS’in göz takibi kullanarak Lumen ile birlikte yaptığı bir araştırmada reklamveren ile alakalı içeriklerde reklam çıkılması 2.5 kat daha fazla tüketicinin dikkatini çekiyor.

Sonuç olarak yakında, birim maliyetleri hesaplarken daha keskin bir anlayış geliştirmeye ve beraberinde daha az emisyon oluşturacak çözümlere odaklanmaya yöneleceğiz.

Ekin İlyasoğlu 

IAB Yönetim Kurulu Üyesi

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 134. sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
Artık Eylem Zamanı…

“YKKD ile Söylemden Eyleme”...

Siz Hangi Tip Erkeksiniz?

“YKKD ile Söylemden Eyleme”...