artwork

Çok şey mi istiyorum?

9 yıl önce

0

Ben artık farklı şeyler düşünmek ve konuşmak istiyorum. Yönlendirildiğimiz değil, ihtiyacımız olan düşünülmemişleri düşünmek ve onlardan bahsetmek istiyorum. Çoğunluğumuzun, özellikle de genç nüfusumuzun bu şekilde değişim geçirmesini arzu ediyorum.

Övünerek konuştuğumuz “nasıl mobilize olduk, o biçim dijitalleştik!” muhabbetinin ardından, dünyada dijital sosyal medyada en çok saat geçiren genç nüfusa sahip olunması ile övünmek istemiyorum. Çünkü artık dünya orada değil.

Ne mi istiyorum?

Fütürizmin önemi

Türkiye’de de, Google’ın Amerika’da yaptığı şekilde Ray Kurzweil gibi mucit ve fütüristleri istihdam edecek ve hem yerli fütüristlere hem de gençlere yatırım yapacak şirketler olmasını, yaratıcılığın önünün açılmasını, teşvik edilmesini, ödüllendirilmesini istiyorum. Kimsenin tam olarak farkında olmadığı Google ve Apple gibi şirketlerdeki değişim, kafa olarak bizimle aynı zaman ve mekanda yaşamadığına inandığım yönetimlerinin başarısı. Yaptıklarının ne olduğunu anladığımızda “abi adamlar yapıyo yaa!” demezsek n’oliyim.

Geleceğe yatırımcı aranıyor

Mucit ve girişimci Elon Musk, Mark Zuckerberg (Facebook) ve (ne alakaysa) Ashton Kutcher’ın (oyuncu) kendi ülkelerinde yaptığı gibi Türkiye’de de 40 milyon dolarını Vicarious FPC gibi “yapay zeka geliştirme” konusunda çalışan şirketlere yatıracak yatırımcılar olmasını istiyorum. Televizyonda haber saatinde yapılan bir röportajda bizden birileri çıkıp “Yapay zeka gelişimi konusunda daha dikkatli olmalıyız, çünkü…” diye söze başlarken ilgiyle izlemek istiyorum.

Peki ya matematik ve sanat?

Fibonacci sayı dizisinin öneminin, müzik ve doğa ile olan bağlantısının gençlere öğretilmesini istiyorum. Yaratıcılığın körüklenmesine destek olan en önemli bilimlerden matematik ve sanat (özellikle müzik-piyano) konusunda ailelerin bilinçlendirilmelerini/bilinçlenmelerini arzu ediyorum.

Yaratıcılık daha tüyü bitmemiş çocukların ve hatta bebeklerin ellerine mobil telefon ya da tabletleri verip de dost meclislerinde “ya vallahi ben göstermedim kerata kendisi açıyor ekrandan, yeni nesil bir acayip!” demekle geliştirilmiyor ne yazık ki. Sahip olduğumuz teknolojiyi ve diğer imkanları bilinçli ve sorumlu şekilde kullanmalıyız.

Akademik atılım ihtiyacı

Üniversitelerimizin yaptıkları çalışmalar sonrası geliştirdikleri bilgisayar yazılımları için Alan Turing tarafından 65 yıl önce temelleri atılan Turing Testi’ni(*) yaptırmak amacıyla  yerli programcılar tarafından yurtdışından uzman heyetin davet edilmesini istiyorum.

Çok mu çok şey istiyorum?

(*) Yapay zeka ile gerçek insanı ayırmaya yarayan Turing testi, 1950 yılında matematikçi bilim insanı Alan Turing tarafından ortaya atılan bir kavramdı. Alan Turing’in yazdığı Computing Machinery and Intelligence isimli makelesinde bahsettiği bu kavram daha sonra yapay zekanın temellerini teşkil etti.

Turing makalesinde, ‘düşünmenin ifade edebilmek için çok zor olduğunu, önemli olanın, bir makinenin insan taklidi yapıp yapamayacağı olduğunu’ yazmıştı. Turing’in çalışması, 1950 yılından bu yana yapay zekanın felsefesi olarak kabul ediliyor. Testte bir dizi soruyla karşıdaki kişinin gerçekten insan olup olmadığı ölçülüyor. Yazılı olarak gerçekleştirilen testi bugüne kadar geçebilen bilgisayar olmamıştı. Geçen yıl yapılan bir testte bilgisayar mühendisi Rus Vladimir Veselov ve Ukraynaylı meslektaşı Eugene Demchenko tarafından geliştirilen özel bir program bu testi geçmeyi başardı.

 

Murat Çolakoğlu

PwC Türkiye Şirket Ortağı

Eğlence ve Medya Sektör Lideri

@mcolak001

 

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Şubat 2015 sayısında yayınlanmıştır.