artwork

Case Study: !f İstanbul 2017

7 yıl önce

0

!f İstanbul bu yıl “İyileştiren Şeyler”i aradı.

16 yıldır dünyanın pek çok bölgesinden farklı bakışı sinemaseverlerle buluşturan !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali bu yıl da yayınladığı reklam filmiyle dikkatleri çekmeyi başardı. Her yıl sosyal konulara ve temalara dokunmayı tercih eden festival, bu yıl odağını şifa bulmaya çeviriyor. İyileştiren şeyleri arayarak; herkese iyi gelebileceği ümidiyle filmleri, sesleri, hikayeleri ve insanları bir araya getiriyor.

Festival direktörü Serra Ciliv bu seneki temalarıyla ilgili olarak, “Karanlık ve sıkışmış zamanlarda, yaratıcı üretimler, birliktelikler hayal gücümüzü, başka bir dünya tahayyüllümüzü ve yaşama hevesimizi canlı tutabilir diye ümit ettik. Bunlara ihtiyacımız var” açıklamasında bulunuyor. Reklam kampanyası, festival ekibinin uzun yıllardır birlikte çalıştığı Rafineri imzasıyla çıktı. Ciliv, “Rafineri’ye verdiğimiz ilk brief’te Türkiye’nin hallerinden kendi umutlarımıza ya da sıkışmışlıklarımıza, sosyolojik, psikolojik ve hatta ruhani bir sürü şey konuşuyoruz. Terapi gibi oluyor” diyor.

İşimiz sayılarla değil insanlarla

!f İstanbul sayfalarını halihazırda Twitter’da 502 bin, Instagram’da 23 bin, Facebook’ta da 80 bin kişi takip ediyor. Ama yine de sayılarla çok fazla işlerinin olmadığını, aslında başka bir dünya hayalinde ısrar eden; cesur, yaratıcı işlerin değerini bilen ve tabii birbiriyle temas etmekten beslenen kocaman bir ailenin ‘buradayız’ dediğini belirtiyorlar. Yapılan işin sonucunun çok önemli ve keyifli olduğunu söyleyen Ciliv, asıl vurgulamak istediklerinin herkesin sıkışmış hissettiği, kendisiyle ne yapacağını bilemediği bu zamanda, festival sürecindeki birliktelikleri olduğunu belirtiyor: “Herkes çok yalnız hissediyor kendini şu anda Türkiye’de, varoluşumuza anlam veren içerikler üzerinden yarattığımız birliktelikler hem her zamankinden değerli, hem de oyunbozan etkisi yaratabiliyor, yaşama hevesi veren sonuçları olabiliyor. Bizimle birlikte çalışan herkese bu yüzden derin şükran duyuyoruz.”

!f İstanbul’da !f İstanbul’da sanal gerçeklik deneyimi

Bu yıl ilk kez düzenlenen !f Yarın kategorisinde, Samsung ortaklığıyla düzenlenen Sanal Gerçeklik ve İnteraktif Hikâyeler Sergisi, atölyeler ve forumlar ile izleyiciler farklı deneyimler yaşadı. Son yıllarda ses getiren 13 işe yer verilen sergide; izleyicilere, sanal gerçeklik gözlüğüyle bir tecrit hücresinde yer almak, 20. Yüzyılda İstanbul’da değişen gündelik hayat akışına dahil olabilmek, bilimkurgu yazarı Philip K. Dick’in android halini görebilmek, ses kayıtlarıyla bir ayaklanmaya dahil olmak ya da ormanda yaşayan canlıların gözünden ormanda keşfe çıkmak gibi deneyimler sunuldu.

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Mart 2017 sayısında yayınlanmıştır.