artwork

Bir tweet atsam seçmenime ulaşsam…

12 yıl önce

0

2008 ABD başkanlık seçimlerinde Obama, halklarıyla sıcak bir yakınlaşma ortamı arayan liderlere internet yolunu gösterdi. Bu yoldan en ustaca yürüyen Türk siyasetçi ise hiç şüphesiz Cumhurbaşkanı Abdullah Gül

2000’lerde ICQ ve MSN ile başlayan, günümüzde Facebook ve Twitter’la zirve yapan iletişim ve sosyal medya devriminin hayatın dört bir yanına nüfuz etmesi kaçınılmazdı. Şimdi siyaset de bu devrimin dalgalarına kapılmış görünüyor. 2008 ABD seçimlerinde sosyal medya ve internetin gücünü kullanarak özellikle 18-29 yaş arası Amerikalıları peşinden sürükleyen Obama, dünya siyasetinde ezber bozdu; seçim kampanyasının kurallarını yeniden tanımladı. Tabii iş seçim kampanyasıyla da sınırlı kalmadı. Seçmenleriyle kampanya döneminde kurdukları sıcak diyaloğu bir sonraki seçimlere taşımak isteyen siyasetçiler Twitter ve Facebook’un cazibesine kapıldı. Obama dünya tarihinde hiçbir siyasetçinin yapmadığı kadar sanal alemde insanlara kendisinin ‘ulaşılabilir bir lider’ olduğunu gösterdi.

Hatta sırf bu yüzden ‘Commander in Chief’ (Başkomutan) olan unvanı sosyal medyada Tweet in Chief olarak değiştirildi. 13 milyon düzenli e-mail takipçisi olan Obama, bunların arasından kendine 4 milyon dijital bağışçı bulmayı başardı.

Online-offline arası köprü

Obama’nın sosyal medya kampanyasını yöneten Rahaf Harfoush izledikleri stratejiyi anlatırken, “Aslında amaç insanları bilgisayar başından kaldırıp sokaklardaki mitinglere yöneltmekti. Yani online dünya ile offline dünya arasında bir köprü kurmak istedik” ifadesini kullanıyor. Obama o köprüyü kurmakla kalmadı, her geçen gün köprüye yeni şeritler eklemeyi de başardı. Sadece kendisi değil, First Lady de sosyal medyaya ayak uydurdu. ABD Başkanı Twitter’da 20 milyon takipçi sayısına ulaşırken First Lady Michelle de 1,5 milyona yaklaştı.

Reditt çöktü

Kasım ayındaki seçimlerde Obama kampanyasının sosyal medya gücünü anlatmak için şu örnek yeterli: Obama’nın karşısında seçim yarışına giren Cumhuriyetçi Parti adayı Mitt Romney, adaylığının resmen ilan edildiği Tampa kurultayınca konuşurken Twitter’da saniyede atılan mesaj sayısı 14 bindi. Buna karşılık, Michelle Obama konuşurken bu rakam 28 bine ulaştı. Yine sosyal paylaşım sitesi Reddit’te AMA (Ask me anything- Bana her şeyi sorun) bölümüne Ağustos sonunda konuk olan Bay Başkan, saniyede 100 bin sayfa görüntüleme sayısına ulaşarak sitenin çökmesine neden oldu. Obama’nın Cumhuriyetçi Parti kurultayında kendisini boş bir sandalyeyi karşısına alarak eleştiren ünlü aktör Clint Eastwood’a Twitter’dan verdiği fotoğraflı yanıt Obama takımının sosyal medyadaki başarısını gösteren bir başka güzel örnek. Romney kampanyası günde ortalama 1 tweet yazarken Obama kampanyasının ortalaması ise 29’a ulaşıyor.

Sosyal medyada lider Gül

Başarısı kanıtlanan bu yeni siyaset manifestosunun Türkiye’deki en büyük uygulayıcısı hiç şüphesiz Cumhurbaşkanı Abdullah Gül. 17 Mayıs 2010’da Twitter’a üye olan Gül, 2,2 milyonu aşan takipçi sayısıyla bu alanda Türkiye’deki diğer siyasetçilerin önünde gidiyor. Sadece takipçi sayısı ile değil, Twitter kullanıcısı sıradan vatandaşlarla olan etkileşimi de kıskanılır cinsten. Teknolojiye ilgisi öteden beri bilinen Gül’ün California’da Silikon Vadisi’ne yaptığı ziyarette Twitter, Apple, Facebook ve Google ziyaretlerinin yankıları günlerce sürdü. Apple, yeni iPhone ve iPad işletim sistemi iOS6’ya Gül’ün bu ziyaretteki şikayeti doğrultusunda Türkçe sanal klavye koymayı kabul etti. Cumhurbaşkanı, kulak rahatsızlığı için hastanede yattığı dönemde yatağında elinde Suriye dosyası ile fotoğrafını da Twitter’dan paylaştı. Gül, diğer fotoğraflarda düşük çözünürlüklü dosyalar kullanırken, elinde dosya tuttuğu fotoğrafı ise yüksek çözünürlüklü olarak Twitter’dan paylaştı. Gül’ün medya takımı, bu fotoğrafa zoom yapıldığında görülen, Cumhurbaşkanı’nın Suriye ile ilgili dosyayı hasta yatağında bile incelemeye devam ettiği mesajını tek bir kelime bile etmeden vermiş oldu.

Obama vs Romney

Cumhuriyetçi aday Romney karşısında PR avantajı elde etmek isteyen Obama, Amerikan halkına çok sempatik gelen çocuklarla çekilmiş fotolarını ya Twitter üzerinden ya da Beyaz Saray’ın sitesinden paylaşıyor. ABD’deki 407 anket şirketinin yaptığı seçim anketlerini izleyen Huffington Post’un son rakamlarına göre Obama, Romney karşısında yüzde 45,5’e karşı yüzde 46,4 önde.

Uğur Koçbaş / Campaign Türkiye Yayın Kurulu Üyesi

Bu yazı Campaign Türkiye Ekim sayısında yayınlandı.