2012’de gelenler ve gidenler

11 yıl önce

0

Burçin Tarhan diyor ki; “Ocak sayımız 2012’nin bir özeti olacak. Siz de lütfen bu sayımız için 2012’de çıkan kanunları bir özetleyin.”

Düşündüm taşındım, yüzü aşkın kanun nasıl özetlenir? 2000 vuruşluk bir yazıda, çıkarılan kanunların sadece isimlerini yazmak bile olanaksız. Bu şartlar altında çok genel bir tespit ve özel bir konuyu vurgudan başka yapabileceğim bir şey yok ne yazık ki.

2012’de siyasi gündem kalabalıktı. Siyasetçilerin konuştuklarını yasalara dökmekse meclise kaldı. Bireysel emeklilik sistemi mercek altına alındı, 6327 sayılı kanun yürürlüğe sokuldu. Uzun zamandır özellikle hukuk dünyasının gündeminde olan Arabulucuk Kanunu çıktı. Eğitime başlama yaşı 4+4+4 tartışıldı, 6287 sayılı kanun yürürlüğe girdi.  Bir yönetmelik değişikliği ile okullarda serbest kıyafet uygulamasına geçildi. Kısaca, siyasi iktidar toplumu hukuk kuralları aracılığıyla şekillendirmeye devam etti.

Türk hukuk sisteminin iki temel alanını düzenleyen yeni Türk Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu bu yıl yürürlüğe girdi.

Ancak basın sektörünün en çok ilgilendiği, üzerine dikkat kesildiği kanun adeta bir af kanunu olarak nitelendirilebilecek 6352 sayılı Kanun oldu. Zira bu kanunun geçici 1. maddesinin birinci fıkrası 31.12.2011 tarihine kadar, basın ve yayın yoluyla ya da düşünce ve kanaat açıklamak suretiyle işlenen ve adli para cezasını ya da üst sınırı beş yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlar için soruşturma aşamasında, CMK m.171’de öngörülen şartlara bakılmaksızın kamu davasının açılmasının ertelenmesine, kovuşturma evresinde davanın ertelenmesine ve kesinleşmiş olan mahkumiyet hükmünün infazında ise infazın ertelenmesine karar verileceği şeklindeki düzenlemesiyle basın suçlarından yargılananlar açısından ciddi bir rahatlama getirdi.

2012’ye yetiştirilemeyenler de oldu. Özellikle internet haber sitelerinin birçok açıdan Basın Kanunu’na tabi olması odaklı hazırlanan kanun taslağı henüz yasalaşamadı. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu değişiklik taslağı sivil toplum kuruluşlarıyla tartışıldı, ancak neticelendirilemedi.

Özetle; 2012 yasamanın yoğun çalıştığı, önemli değişikliklere imza attığı bir yıl oldu. Umarım 2013 yılı, hukuk dünyamız için, toplumun yasalara göre değil, yasaların topluma göre şekillendirildiği bir yıl olacaktır.

Av. Emel Göçmen Bozoğlu
Ciner Medya Hukuk Müşaviri
emel@campaigntr.com

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Ocak 2013 sayısında yayınlanmıştır.