Mobil özgürlük

12 yıl önce

0

İnternet bugün büyüme sürecinin ikinci aşamasını yaşıyor. İlk olarak bir web sitesindeki bilgiyi okumakla sınırlı bir deneyime sahipken, bugün artık gerçek hayattaki paylaşımlarımızı online dünyaya taşıyoruz. Bugün web dünyasını sosyal platformlar, lokal web ve mobil teknolojiler şekillendiriyor.

Özellikle mobil teknolojiler kullanıcı tercihlerinin tetiklemesi ile büyük gelişim gösterdi. Yapılan araştırmalar mobilin kullanıcılar nezdindeki önemini doğruluyor. 2010 yılından bu yana mobil cihazlardan yapılan aramalar yaklaşık yüzde 400 artış gösterdi. 2013 yılı itibariyle PC kullanıcısından daha fazla mobil kullanıcısı olacağı ve 2015 yılında dünyada her bir kişinin bir cep telefonuna sahip olacağı öngörülüyor.

Kullanıcılar yani hedef kitle mobil dünyada bu kadar aktifken iş dünyası doğru noktada onlarla buluşmak için ne yapmalı? Kullanıcıların markalardan beklentisi desktop’ta yaşadığı deneyimin aynısını mobil dünyada da yaşayabilmek. Kullanıcıların yüzde 71’i bir web sitesine akıllı telefonlar üzerinden de aynı hızda erişim sağlanmasının ve bu sürenin 2-3 saniyeyi geçmemesi gerektiğini belirtiyor. Bunun sağlanmadığı ortamlarda 2-3 denemeden sonra farklı alternatife yönlenme eğilimi gösteriyorlar. Tüm bu veriler hedef kitlenin doğru mobil tecrübesi yaşatılmaması durumunda kaybedileceğinin habercisi.

Kullanıcılar özellikle lokal hizmetlere erişim için mobil aramaları etkin kullanıyorlar. Mc Kinsey’nin yaptığı bir araştırmada akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 28’inin harita ve yol tarifleri için arama yaptıkları ve yüzde 48’inin hava durumu, yemek, alışveriş merkezi gibi bilgiler için lokal arama sonuçlarından faydalandıkları sonucunu ortaya koyuyor. Hedef kitle davranışlarını doğru analiz edebilen işletmeler için lokal web uygulamaları potansiyel müşteriler ile buluşmak için de büyük fırsatlar sunuyor.

Tüketicinin 7/24 vakit geçirdiği ve satın alma kararı verdiği ve satın alma yaptığı mobil dünya geçici bir trend değil. Markalar artık hedef kitleleri ile doğru anda buluşmak için mobil dünyaya yatırım yapmalılar Bu trendi doğru analiz ederek kullanıcıya beklediği mobil deneyimi yaşatabilen markalar rekabette bir adım önde olacaklardır.

Bülent Hiçsönmez

Google Türkiye Ülke Direktörü

[arrowlist]

  • Bu yazı Campaign Türkiye’nin Haziran sayısında yayınlanmıştır.

[/arrowlist]