artwork

Nazım Erdoğan ve Cem Çetin yorumluyor

2 yıl önce

2

Sahibinden.com Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazım Erdoğan ve Alaaddin Yaratıcı Yönetmeni Cem Çetin, 119. sayımızda yılın öne çıkan kampanyalarını yorumladı.


(1) Dove Türkiye

Sahibinden.com Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazım Erdoğan

Toplumun çeşitli kesimlerinden kadın figürlerine yer verilen reklam filminde ilk saniyeden itibaren fiziksel görünümle ilgili yıllardır yerleşmiş olan ön yargıların kırılması hedeflenmiş. Şampuan reklamlarında görmeye alıştığımız gerçek olamayacak kadar mükemmel görünen figürler yerine kendi kimliği ve farklılıklarıyla barışık, öz güvenli karakterlerin kullanılması, izleyiciye yapay güzellik algısını anlamlı bir şekilde sorgulatıyor.

 

Alaaddin Yaratıcı Yönetmeni Cem Çetin

Dove, 2004’teki devrimsel “Real Beauty” kampanyasıyla kozmetik dünyasında paradigma değişimi yaratmıştı. Kampanya o dönemde dünyada yarattığı etkiyi Türkiye pazarında göstermemiş olsa da marka iletişim stratejisini ülkemizde de sabırla sürdürdü. Bu çerçevede, bu filmde de yine güçlü bir içgörü üzerinden, ezberleri bozmaya yönelik öz güvenli bir duruş görüyoruz. Vaktiyle Dove markasına emek vermiş bir reklam yaratıcısı olarak, bu reklamın yaratıcılarının gönlünden de geçtiğine emin olduğum bir dileğimi burada ifade etmek isterim: Dove keşke bu stratejik cesaretini lokal yaratıcı uygulamalarda daha da fazla ortaya koysa!


(2) Boyner

Sahibinden.com Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazım Erdoğan

Sevgililer Günü’nden hemen önce yayına alınan reklam filminde genelde bugün özelinde markaların pazarlama odaklı yaklaşımlarının aksine toplumsal farkındalığı artırmak üzerine bir iletişim mesajı tercih edilmiş. Görmesek bile karakteristik ses tonları ile hemen tanıdığımız ünlü isimlerin seslendirmeleri ile reklam filminin vermek istediği mesajın akılda kalıcılığı artırılmış. İzleyenlere çok tanıdık gelecek içgörüler esprili bir yolla ve eğlenceli tipografilerle ilgi çekici bir şekilde anlatılarak günün anlam ve önemine farklı bir yaklaşım sağlanmış.

Alaaddin Yaratıcı Yönetmeni Cem Çetin

Aşk öyle harika bir şey ki her yıl Sevgililer Günü öncesinde biz reklamcılara doğum sancıları çektirip yine sonunda yeni fikirler bulacak ilhamı verebiliyor. Elde böyle bir malzeme olunca mesleğini seven bir reklam yazarı da ne yapmaz? Klişe bir metin yazmaz herhalde. Bu reklamın yaratıcıları da öyle düşünmüşler, Boyner için hoş bir Sevgililer Günü reklamı yapmışlar. Bu arada, keşke tipografi görseli bu kadar yormasaymış.

(3) meyhanedeyiz.biz

Sahibinden.com Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazım Erdoğan

Kısa film tadındaki reklam filmi, fiziksel şiddet kadar görünür olmayan ama en az o kadar zarar veren psikolojik şiddeti ve ayrımcı söylemleri sorgulatıyor. Filmin, zamanlama olarak pandemi dönemi kısıtlamaları sebebiyle evlerde kalınan ve sosyalleşmenin minimumda olduğu kış aylarına denk gelmesi ile izleyiciye özlem duyduğu arkadaş ortamını hatırlatarak duygulara da sesleniyor.

Alaaddin Yaratıcı Yönetmeni Cem Çetin

Kadınlar Günü’nde yoğun mesaj trafiği arasından, hedef kitleyi kendisiyle yüzleştirerek ayrışmak iyi fikir. Demet Evgar da hem güçlü karakteri hem de oyunculuk kabiliyetiyle bu sorgulama için iyi bir seçim. Ustaca attığı tiratla filmi izletiyor. Masada masum kimse kalmamasının yarattığı gerginlik finalde samimi bir şakayla çözülseymiş, öyle de güzel olurmuş. ☺

(4) Türkiye Eczacılar Deposu

Sahibinden.com Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazım Erdoğan

İlaç sektörünün köklü kurumlarından Eczacılar Deposu, reklam filminde yıllardır süregelen değişmez misyonunu vurguluyor. İzleyicileri geçmişe uzanan nostaljik bir yolculuğa çıkaran reklam filminde hem geçmiş hem günümüz temalarının kullanılması ile tüm izleyici kitlesinin hedeflendiğini düşünüyorum.

Alaaddin Yaratıcı Yönetmeni Cem Çetin

Türkiye’de dizi sektörünün gelişmesiyle inşa edilen platoların, markalara bu tarz heritage reklamları için de prodüksiyon imkanları ve kalitesi yönünden faydası oluyor. Türkiye Eczacılar Deposu’nun, bu başlangıcın devamını daha da iyileriyle getireceğine inanıyor, kendilerine başarılar diliyorum.


(5) Arzum

Sahibinden.com Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazım Erdoğan

Yaşanmış bir hikâyeden ilham alınarak hazırlanan, duygulara seslenen bir film. Evlat edindiği oğlunun sese karşı hassasiyetini keşfeden annesinin, bu sevgi için hayatını kolaylaştırıcı ürünlerden hiç düşünmeden vazgeçmesinin hikâyeleştirildiği filmde klasik marka mesajları yerine anne ve oğlun dokunaklı hikâyesi ön plana çıkarılarak Anneler Günü mesajı veriliyor.

Alaaddin Yaratıcı Yönetmeni Cem Çetin

Luke Sullivan “Reklamcılık kuralları yıkmaya çalıştığımız bir iş!” der. Bir marka, sattığı ürünleri kullanamayan (!) bir müşterisi üzerinden reklam yapabilir mi? İşte böyle yapar! Tüketicisinin kalbine işte böyle dokunarak kuralları yıkar. Net “disruptive”. Tebrikler!


(6) Türk Telekom

Sahibinden.com Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazım Erdoğan

Kenan İmirzalıoğlu’nun şirketin misyonunu ve vizyonunu anlatması kurumun faaliyetlerini topluma yaklaştırıyor ve daha anlaşılır kılıyor. Bu mesajı pekiştirmek için filmde de Türk Telekom’un geçmişten gelen emeğe saygılı işletmelere verdiği destek ve KOBİ’leri geleceğe taşıması örneği tercih edilmiş.

Alaaddin Yaratıcı Yönetmeni Cem Çetin

Ülkenin köklü bir markası olan Türk Telekom’un; geçmişten bugüne KOBİ’lere destek olduğu mesajını, marka yüzü Kenan İmirzalıoğlu’nun nesiller arası şahitliğinde, hedef kitlesine güven ve dürüstlük temaları üzerinden kurduğu duygusal bağ ile iletirken, bu vesileyle Türkiye’nin belirli noktalarında alt yapısını yenilediği bilgisini de aktardığı reklam filmi. Markanın bir reklamda anlatacak pek çok şeyinin olmasının reklamcı için hiç de kolay bir şey olmadığını bilen bilir. Ellere sağlık.

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 119. sayısında yayımlanmıştır.