artwork

1 Saniye Stratejisi

5 yıl önce

0

MMA Global ve Neursons Inc ortaklığı ile çıkan Mobil Reklam Algı araştırma sonuçlarımız geçtiğimiz ay Amerika’da ve Wall Street Journal’da büyük yankı uyandırdı. Sizlerle bu heyecanlı sonuçları ve mobil reklamda 1 saniye stratejisinin ilk bulgularını paylaşmak istiyorum.

İnsan beyninin reklamcılığa tepkisini gerçekten anlamak için nörobilimi kullanmak nispeten yeni bir teknik. Bu çalışmada hem mobilde hem de masaüstünde “görme fırsatı” (viewability / cognition) üzerine odaklanılarak şu bulgulara ulaşıldı:

1. Masaüstü reklamları duygusal olarak görmek ve tepki vermek 2-3 saniye alıyor.

2. Mobil tarafta aynı tepkilere 0.4 saniyede ulaşılıyor. Mobil tarafta tepki, masaüstüne göre 7 kat hızla tetikleniyor diyebiliriz. En önemli bulgulardan biri; mobil reklamcılıkta etkileşimde bulunmak ve bir reaksiyonu olumlu ya da olumsuz tetiklemek için markaların 1/2 saniyeden daha az bir zamana ihtiyacı olduğudur.

3. Çalışma ayrıca, zayıf performans gösteren reklamların, ilk saniyenin bu kısa aralığında, potansiyel olarak tüketicileri hızla yabancılaştıran olumsuz duygusal tepkiler oluşturma eğiliminde olduklarını vurgulamaktadır.

Bu bulguların ana çıktısı şöyle: Markalar günümüzün hızlı tempolu reklamcılık dünyasında tüketicileri kazanmak için düşündüklerinden daha az bir zamana sahip ve sadece reklam süresini uzatarak, ilk saniyede oluşan hasarı muhtemelen onaramazlar.

Peki Ne Yapmalı?

MMA bu konuda yardımcı olmak amacıyla,  pazarlamacıların kreatif işlerde bilinçli kararlar alması için bir çerçeve oluşturdu.

• Beynin dikkatini çekmek için belirli görsel unsurlardan nasıl yararlanılacağı

• Renkler ve kontrast gibi unsurların dengelenmesinin önemi

• Görüntü karmaşıklığının rolü ve nasıl ölçüleceği

• Temel ve sosyal ihtiyaçları tetikleyerek duygusal beynin içine hemen girmenin önemi

Çalışma detaylarını anlamak ve “0 Saniyelik Markalaşmayı” keşfetmek için sizleri MMA Global web sitemize (https://www.mmaglobal.com/cognition) davet ediyorum.

Melis Ertem

MMA Türkiye & Orta Doğu Kuzey Afrika Bölge Direktörü

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 88. sayısında yayımlandı.