Fark yaratanlar arasında yerinizi alın

11 yıl önce

0

Günümüzde reklam, medya ve pazarlama iletişimi dünyasında paradigma kaymasına kadar uzanabilecek önemli değişimler yaşanıyor. Teknolojinin tüm prosedürlere nüfuz etmesi, yönetimsel risk iştahının azalması ve kreatif süreçlerde algoritmik modellerin daha yoğun kullanılması, reklamcılarla pazarlama profesyonellerinin hayatını değiştiriyor. Her ne kadar iş yapmak kolaylaşıyor gibi görünse de artık yaratıcı bir fikri kabul ettirmek ve daha da önemlisi uygulamaya geçirmek  aslında giderek zorlaşıyor.

Fransa’da düzenlenen 60’ıncı Cannes Lions Yaratıcılık Festivali’nin katılımcılarıyla buluşturmak üzere Campaign Türkiye’nin ilk global İngilizce edisyonunu hazırlıyoruz. Bu çerçevede Marcello Serpa, Mark Tutsell ve Tham Khai Meng gibi dünyanın en iyileri arasında gösterilen kreatif reklamcılarla görüştük. Yaratıcı dünyanın bu önemli isimleri benzer tespitlerde bulundu: “Yaratıcı süreçler zorlaşıyor. Bu yeni dönemde fark yaratan işlere imza atmak için öncellikle global seviyede ve global kalitede bir üretim hedefi koymanız şart. Fakat asla yerel değerleriniz, benliğiniz ve kültürel bakış açınızdan kopmamanız gerekir. İşte bunu iyi harmanlayan marka ve kişiler fark yaratır.”

Peki bizim Türkiye’de fark yaratan işlerin altına imza atmamız için ne yapmamız gerekiyor? Belki Brezilya’da yaratıcı endüstrinin yaptığı gibi, biraz daha fazla “soul searching” yapmamız, yani benliğimizi bulmamız, gururla sahiplenip arkasında durmamız gerekiyor. Diğer yandan “daydreaming” halet-i ruhiyesinden çıkıp kendi bireysel gücümüze ve dünyanın realitelerine daha fazla odaklanan yaratıcı bir yaklaşım benimsememiz şart. Ayrıca bir başkasının üzüntüsü veya acı çekmesinden dolayı mutlu olmak anlamına gelen “schadenfreude” alışkanlığından uzak durmamız gerekiyor.

Fark yaratanların davranışlarını daha yakından gözlemlemenin ve onlardan ilham almanın güçlü bir adım olduğuna inanıyorum. İşte bu noktada Kristal Elma Yaratıcılık Festivali devreye giriyor. Küresel ölçekte fark yaratan markaların yöneticileri, fark yaratan pazarlama profesyonelleri, fark yaratan kreatif reklamcılar, fark yaratan medya temsilcileri konuşmacı olarak İstanbul’a geliyor. Nasıl fark yarattıklarını birebir deneyimlemek için Eylül’de Kristal Elma Yaratıcılık Festivali’ne katılmanızı öneririm. (www.kristalelmafestivali.com)

Keyifli okumalar,

Tolga Tuna / Campaign Türkiye Genel Yayın Yönetmeni
tolga@campaigntr.com

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Haziran 2013 sayısında yayınlanmıştır.