artwork

Çekilişli tüketici kampanyaları

7 yıl önce

0

İnteraktif pazarlama disiplini içerisinde; hedef kitleye doğrudan ulaşan çekilişli tüketici kampanyaları ve modellemeleri teknolojik gelişmelerle oldukça değişti. 1980’li yıllarda tüketicilerin satın aldığı ürünlerin kapaklarını, paket kulakçıklarını belirlenen bir PK numarasına göndererek katıldıkları çekilişler tarih oldu. Yeni teknolojik imkânlarla müşteri sadakatini artırıp, yeni müşteriler kazanılan geri dönüşü yüksek kampanyalar düzenlemek artık çok daha kolay. Tüketiciler internet veya mobil cihazlar üzerinden ürün şifreleri göndererek kolayca katılım gerçekleştirebiliyorlar. Markalar açısından da sonuçları değerlendirmek, katılımı klasifiye edebilmek, dataları analiz ederek pazar hakkında değerli bilgiler elde etmek mümkün.

Tüketici ilgisi açısından bakıldığında da tüketicilerin bu tür ödüllendirmelere çok duyarlı olduklarını görüyoruz. Hatta farklı platformlarda; kampanya sonuçlarını duyuran özel siteler oluştuğunu dahi gözlemleyebiliyoruz.

Ancak tüm bu olumlu görünen verilere karşın 2015 yılında düzenlenen çekilişli kampanya sayısı 651 iken 2016 yılında 525, 2017 yılı sonunda ise 420 civarında olabileceğini tahmin ediyorum. Yani 2015 yılına kıyasla %28’lik bir küçülme söz konusu.

Bu küçülme içinde bulunduğumuz ekonomik konjonktür doğrultusunda azalan pazarlama bütçelerine bağlı olduğu kadar, ülkemizde düzenlemenin Milli Piyango İdaresi iznine tabi olması ve bürokratik sürecin ilk etapta düzenleyiciye karmaşık gelmesinden de kaynaklanabilir. Birçok firma bu süreci konusunda uzman doğrudan pazarlama ajanslarını seçerek aşıyor.

Milli Piyango İdaresi, belli kurallara göre çalışan sistematik bir kurum. Yönetmeliklere hâkim olunduğunda çekilişli tüketici kampanyası oluşturmak, gerekli izinleri almak ve kampanyayı yürütmek çok daha kolay. Markalarımıza bu konudaki tavsiyemiz kendilerini güvenli ellere teslim etmeleridir.

Yeşim Ertürk
DPİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Ağustos 2017 sayısında yayımlanmıştır.