artwork

#Tatil #Sezonu #Bitmeden

7 yıl önce

0

Tatil sezonunun zirve yaptığı dönemde, tüm sosyal medya hesaplarım deniz, yemek, sokak fotoğrafları ve videolarıyla dolup taşıyor. Tabii ki durum benim hesaplarıma özel değil. Facebook ve Instagram’da haftada bir milyona yakın tekil kullanıcı seyahatle ilgili bir hashtag araması yapıyor. Dünya genelinde Instagram’da #travel ile yapılan paylaşımların sayısı 160 milyonu geçmiş durumda. Yılın en neşeli paylaşımlarını yaptığımız dönemdeyiz diyebiliriz.

Arkadaşlarımızın paylaşımlarında hoşumuza giden bir fotoğraf veya “Şuraya gidiyoruz, ne önerirsiniz?” soruları ile seyahat rotamızı bir anda değiştirebiliyoruz. GfK’nin yaptığı bir araştırmada seyahat severlerin yüzde 40’ı, son seyahatlerini arkadaşlarının deneyimleriyle şekillendirdiklerini söylemiş. Klasik rotalarda, herkesin gördüğü turistik deneyimleri yaşama peşinde değiliz. İnsanlar artık seyahat ettikleri yerleri, oranın yerlisi gibi gezmek istiyor ve seçtikleri markaların da onlara kişisel hikâyelerle ulaşmalarını bekliyor.

Çok şaşırtıcı olmayan bir veri de seyahat paylaşımlarının ana kaynağının mobil cihazlar olması. 2016 yılında Amerika’da yazla ilgili yapılan sohbetlerin yüzde 92’si mobilde gerçekleşmiş. Seyahat planlamalarında da akıllı telefonlar, masaüstünü uzun süredir geride bırakmış durumda.

Keyifli içeriklerle paylaşımlarımızın arttığı ve mobilden kopmadığımız bir sezonda markaların düşünmesi gereken, değişen beklentilerimizi gözeterek, bize hangi içeriği nasıl bir yöntemle ulaştıracağı. Tatil bitmeden mevcut durumu inceleyip, stratejileri gözden geçirmekte ve geç kalmadan hareket etmekte fayda var.

Derya Matraş
Facebook Türkiye Ülke Direktörü

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Ağustos 2017 sayısında yayımlanmıştır.