artwork

Yapı Kredi’nin toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları The Banker’da örnek gösterildi

2 yıl önce

0

Üç yazarın birlikte kaleme aldığı, toplumsal cinsiyet eşitliğine odaklanan bir makalede, konuya olan yaklaşımı ile Yapı Kredi örnek gösteriliyor. Kadın istihdam oranını göz önünde bulundurarak kapsayıcı bir çalışma ortamı yaratmayı hedefleyen banka, bu alanda attığı adımları anlatıyor.

Dünyanın her anlamda gelişmesi ve daha iyi bir yere dönüşmesinin yollarından biri toplumsal cinsiyet eşitliğinden, dolayısıyla cinsiyet ayrımı yapmadan herkese eşit fırsat sunulmasından geçiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin, toplumda ve iş dünyasında sağlanmasıyla birlikte şüphesiz ekonomik kalkınma da daha hızlı gerçekleşecek.

Nouriel Roubini, Kübra Koldemir ve Paul Smith’in kaleme aldığı “Gender equity needs more than anti-bias training” (Cinsiyet eşitliği, önyargı karşıtı eğitimden daha fazlasına ihtiyaç duyuyor) başlıklı makale tam da bu konuya odaklanıyor. Birçok şirketin basit bir kadın-erkek çalışan dengesi oranı kullandığına ve bu ortalama sektöre göre daha iyiyse, başarılarını ilan ettiğine dikkat çekilen makalede gerçek anlamda çeşitliliğe ulaşmak için kadın istihdamını yükseltmekten çok daha fazlasının gerektiği vurgulanıyor.

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki yaklaşımı ile Yapı Kredi’nin örnek gösterildiği makalede; şirketlerin ücret eşitliği, kapsayıcılık kültürü, cinsel tacizle mücadele politikaları ve kadın dostu marka kimliği açısından değerlendirildiği Bloomberg Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ne Yapı Kredi’nin de dahil edildiği vurgulanıyor. Ayrıca bankanın danışmanlık, rehberlik ve eğitim yoluyla, çalışanların özel hayatlarını desteklemek için Aile İçi Şiddetle Mücadele Politikası olduğu da aktarılıyor. Banka yönetiminin de görüşlerinin yer aldığı makalede, toplumsal cinsiyet eşitliği konularının sadece kadın çalışan sayısıyla ilgili olmadığını, aynı zamanda kadın liderlik pozisyonları için uzun vadede kadınlara yatırım yapmakla ilgili olduğunun da altı çiziliyor. Bankanın 2020’de %40,3 olan orta kademe kadın yönetici oranını artırmak için İnsan Kaynakları Yönetimi’nde bilinçli önlemlerin alındığı belirtilen makalede, Yapı Kredi’nin saygın üniversiteler ve STK ile çeşitli kadın liderlik programlarından da yararlandığı bilgisi paylaşılıyor.

Makalede sonuç olarak, şirketlerin işe alım sürecinin en başından itibaren eylemlerini ve faaliyet gösterdikleri toplumlardaki geleneksel ön yargılarla mücadele etmek için öncelikle kendi sistemlerini gözden geçirmeleri gerektiği savunuluyor. Ancak bu şekilde açık, çeşitli, rekabetçi ve üretken bir kültür inşa edilebileceği belirtiliyor.

Yapı Kredi her alanda toplumsal cinsiyet eşitliğini destekliyor

Her alanda toplumsal cinsiyet eşitliğinin savunucusu olan Yapı Kredi, kadın çalışan oranında sektördeki öncülüğünü çok uzun yıllardır sürdürüyor. Kadın istihdam oranını bir gelişmişlik göstergesi olarak kabul eden banka, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda atılan tüm adımları, özel sektör ve kamunun doğal bir sorumluluğu olarak görüyor.

Bununla birlikte banka, orta kademe kadın yönetici oranını daha da yukarıya çekmek adına pek çok çalışma yürütüyor. Bu kapsamda Columbia Üniversitesi’nde kadınların liderlik gelişimine destek olmak üzere hazırlanmış olan ‘Women Leadership Development Programı’na katılan Yapı Kredi, gelecekteki yöneticilerini geliştirmeyi hedeflediği “Liderlik Yolculuğum” programı kapsamındaki yöneticilerin de kadın-erkek dengesini gözetiyor. Ayrıca eğitim ve yedekleme planlamaları gibi İnsan Kaynakları uygulamalarında da kadın-erkek çalışan sayısının dengeli olması konusunda hassas bir şekilde çalışıyor.

Kadın çalışanların iş – özel yaşam dengesine yönelik olarak Yapı Kredi, özellikle ebeveynlik izninden sonra iş hayatına dönmelerini ve kariyerlerine devam etmelerini önemsiyor ve destekliyor. İş ile özel yaşamı birlikte sürdürmek konusunda tüm Yapı Kredililer’in aileleri ve çocuklarıyla birlikte katılabileceği etkinlikler de düzenleniyor. 

Öte yandan toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın çalışan istihdamı konusunda öncü rol üstlenerek bugüne kadar pek çok çalışmaya imza atan Yapı Kredi, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) önderliğinde, Dünya Bankası teknik desteğiyle geliştirilen Fırsat Eşitliği Sertifikası’nı (FEM) almaya hak kazandı. Ayrıca Yapı Kredi, 2016 yılında UN Global Compact ve BM Kadın Birimi ortaklığında oluşturulan kadınların ekonomik yaşamın içinde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla güçlenmesini hedefleyen, özel sektörün en önemli küresel platformu Kadınların Güçlenmesi Prensipleri’ne (WEPs) de imza attı. Koç Holding’in Küresel Etki Liderleri arasında yer aldığı HeForShe hareketini de destekleyen banka, UN Women’ın kadına yönelik şiddetle mücadeleye dikkat çektiği ‘16 Günlük Aktivizm’ kampanyalarının da katılımcıları arasında bulunuyor. 

Yapı Kredi kapsayıcı bir çalışma ortamı oluşturmak amacıyla çalışanları için çeşitlilik ve cinsiyet eşitliğine yönelik eğitim ve rehberlik programları da hazırladı. Bilgide Eşitlik, Toplumda Eşitlik, İşte Eşitlik, Dilde Eşitlik ve İnsan İnsana Eşittir başlıkları altında hazırlanan eğitim ve rehberlik programları, 2021 yılında 16.000’den fazla çalışanın ajandasına tanımlandı. 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 117. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Daha İyi Bir Gelecek Platformu Kuruldu

Enerjisa Enerji ‘Daha İyi Bir Gelecek’ platformunu hayata geçirdi...