artwork

Y Jenerasyonu reçetesi!

11 yıl önce

1

Gençlere “Bunların ileride başınıza dert olacağından eminim” diyen Emrah Kaya, 12 yıllık kariyerindeki tecrübelerinden yola çıkarak 12 maddelik bir tavsiye paketi sunuyor.

12 yıl önce iş hayatını anlamaya ve kendime birçok ajans içerisinde yön çizmeye çalışırken farkında olmadığım için bugün başımı duvarlara vurduğum ve tecrübeyle sabitlenmiş 12 maddeyi tartışmaya açmak istiyorum. 12 yılda 12 madde çok iddialı geldi değil mi? Biliyorum ki hapları severiz gençler!

1- Örnek al ve onun gibi düşünüp rotanı sabitle

Ben diyorum ki, iş hayatını ve iş insanlarını yeteri kadar tanır ve onlarla zaman geçirerek, söylediklerinden anlam çıkartmaya çalışırsanız daha hızlı olgunlaşır ve o çok sevdiğiniz hızlı başarıya ulaşma metoduna hizmet etmiş olursunuz. Bunun için hayalini kurduğunuz ve hatta belki de üzerinde halihazırda çalıştığınız sektörde rol modeller seçmeli, onları iyi deşifre etmeli ve her karar aşamasında “O nasıl karar verirdi” diye düşünüp adım atmalısınız.

2- Yaptığın hatayı kabullen ve üstüne git

Sizce dünya üzerinde hata yapmayan kimse var mı? Her seyrettiğiniz, yapılan reklam mükemmel mi? Tabii ki hayır. Hata yapın ve bundan korkmayın. Hayatınızın geri kalanında olduğu gibi yaptığınız hatayı cesur yüreklilikle söyleyin. Sadece hatanızla gurur duyuyormuş gibi davranmayın ve aynı hatayı ikinci kez tekrarlamayın.

3- Çok iş değiştirme

Çok sık iş değiştirmenin, her gördüğünüz eksik üzerine o şirketten vazgeçmenin bir dik duruş ve erdem olduğuna kendinizi ikna etmişsiniz. Asıl yapmanız gereken ve prim edecek şey, tüm eksik ve problemli kısımlarına rağmen erdemli olup kalmaya ve düzeltmeye çalışmak; bunu başarmak ya da başarmamak değil, çabalamak ve bu çabayla birlikte tecrübenizi üstel şekilde artırmak. Problem olmayan yerde saatlerce çözüm için kafa patlatanlar yoktur. Bu da beyninizi daha fazla çalıştırır.

4- Yetenek edin

Yeteneklerinizi karşı tarafa söylemeniz sizinle ilgili hayal kurulmasını sağlar. Hayalini kurduğunuz her neyse artık sahiplenilmiş hatta fikren satın alınmış şeydir. İşte bu sayede pozisyon yaratmanız bile mümkün olacaktır kendi yetenekleriniz için. Bu arada çok yetenekli bir hale gelmeniz ya da zaten olmanız sizi dünyanın en değerli varlığı yapmaz.  Eğer işlemiyor ve ihtiyaçlarla buluşmuyorsa yetenekleriniz beş kuruş etmez ve bu ilişki uzun sürmez.

5- Gerçek ol

Klavye ve ekranlara dokunarak yaşamaya devam edin. Ama ne zaman sesinizi, ne zaman fiziksel varlığınızı iletişiminizin merkezine taşımanız gerektiğini bilin. E-posta ve mesajların hissiyat ve çözümcül ruhu karşı tarafa geçirmediğini çok iyi bilin. Sık sık hayatın içine inin, gerçek olun.

6- İlk gelen, son giden ol

İşte o zaman Roma’da Romalı gibi yaşarsınız. O şirkette ne oluyorsa bilen hatta gözlem yetenekleriyle yönlendiren olursunuz. İnsanlar size sormaya ve sizi doğal olarak bir yönetici gibi algılamaya başlarlar. Size birilerinin ne yapacağınızı söylemesini beklemeniz hep kaybettirir. Kendi iş yapış biçiminden vazgeçip başkalarının metotlarına göç eder ve mutsuz olursunuz. Bilin ki; “kimse benden bir şey istemedi ki” cümlesi o ajansın başkanının en nefret ettiği kullanımdır.

7- Uzun vadeli başarı için %50 daha az kazan

Size maaşlar teklif edilir. Nerede çalıştığınıza bakmadan 1-2 yıl bu maaşı alabilmek adına kariyer hedefinize hizmet etmeyecek yerlerde çalışır ve zaman harcarsınız. En önemlisi de üzerine bir tuğla daha koyacak bir altyapı geliştiremezsiniz o işle. Sonuç: 30’lu yaşlarınıza gelince itibarlı ve  içerik olarak tatmin edici bir iş aradığınızda geçmişiniz size yardımcı olmaz. Kısa vadede daha az ve uzun vadede daha çok maaş almayı gözünüze kestirin.

8- Adın, markan. Onu koru!

Dönem dönem özgeçmiş bakarım. Şirketteki pozisyonlara başvuranlar arasından sektörde ismini defalarca duyduğum insanların da başvurularını görürüm. Bir kısmıyla hayal kurmaya başlarım bizimle olsa diye. Bir kısmı da daha önce yemeğini beğenmediğim restoran hissi uyandırır. Repütasyon olarak iyi hissettirmez beni. İşte o hissi yaratmamak için kişisel markanızı koruyun.

9- Kazandığından azını harca

Bu zordur, bilirim. Gelen para gidene hiç yetişememiştir. Bu da anlaşılabilir. Fakat yine akıllıca düşününce herhangi bir finansal birikiminizin olmaması size mahkumiyet ve mecburiyetler getirir. Bu yüzden istemediğiniz işi yapmak, istemediğiniz yerde çalışmak gibi sizi mutsuz edecek şeyler yaparsınız. Pazarlık gücünüz yoktur. Artık tok satıcı değilsinizdir. Bunlarla yüzleşmek yerine kazanacağınız potansiyeli hesaplayıp yüksekten harcamaya başlamaktansa kazandığınız parayı daha düşük hatırlamak en iyi çözümdür.

10- Daha fazla uzun yazı oku ve yaz

140 karakterlik, 6 saniyelik sıkıştırılmış insanlara dönüşüyoruz. Her gün en az bir 1000 karakterden uzun makale okuyun. Önceleri zor gelecektir. Ama unutmayın ki aslında bütün gün 140 karakterlik 350 tweet okuduğunuzda veya Facebook, Whatsapp mesajı cevapladığınızda 5000 karakter tüketiyor ve üretiyorsunuz. Hadi parmaklar bu kez geleceğiniz için yazsın; her gün 1000 zeki klavye vuruşuyla. Unutmayın ki sosyal medya bir meslek olmayacak. O sadece bir iletişim kanalı. Kişisel olarak sosyal medyanın varlığı İK’cıların seni gerçekten tanımak için kullandığı bir günlük olarak da kullanılacak gelecekte.

11- Tanış!

Network denen, iş ağı denen soyut kavramı somutlaştırın. İnsan biriktirin. Biliyor musunuz yine planlarınızla eşleşen yol üzerinde karşınıza çıkacağını düşündüğünüz insanlarla sebepsiz ve beklentiniz olmadan sadece tanışmak için ilk ilişkiyi kurmanız çıkarcı olmadığınız algısı sebebiyle çok kolay ve sağlıklı oluyor. Kurun o ilişkileri. Biriktirin onları Linkedin hesaplarınızda. Günü geldiğinde itibarı yüksek bir gençle aynı masada kahve içmek isteyecek yüz binlerce iş insanı var. Transfer için lazım olur!

12- Birilerinin sana ne yapman gerektiğini söylemesine olanak tanıma!

İşiniz ne olursa olsun o işin her detayına patronunuzdan daha fazla hakim olun. O işi çevrenizdeki herkesten daha iyi bilin. İki adım ilerisini görün ve yönlendirme beklerken masanızda oturup video seyretmeyin. Emin olun o sürede sizin işinizi geliştirebileceğiniz o kadar çok şey bulacaksınız ki. Bunu aldığınız maaş, size olan yaklaşım, şirkette ne kadar mutlu ve motive olduğunuzdan bağımsız yapın; çünkü ancak o zaman o işten ayrılırken size referans olup ağız dolusu güzel şey anlatabilecek insanlar biriktirir ve o insanların işini iyi yapanlar listesinde TOP 10’da olmayı başarır ve bunu paraya, itibara, başarıya çevirirsiniz.

12,5- Bana kızma!

Bu madde 12,5. Çünkü aslında bu reçetenin sonundaki doktor özel notu. Bu anlattıklarımı ikinci baharında bir adamın kırk yıllık tecrübelerinden derlemedim. Daha dün sabah öğrendim bazılarını. Sizin jenerasyonunuza komşu kasabadanım. Bazen içinden. Ununu elemiş, eleğini asmış değilim. Hâlâ çırpındığım, debelendiğim konular var. Çok samimiyetle sizi iyi anlıyorum ve bunların başınıza ileride dert olabileceğinden eminim.

Söylediklerimi kendi süzgecinizden geçirin, yolunuza aynı inanç ve dolayısıyla başarıyla devam edin. Önümüzdeki ay tekrar görüşürüz.

Emrah Kaya / Youtholding CEO’su

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Eylül 2013 sayısında yayınlanmıştır.