artwork

“Üretimin parçası olmayı seviyoruz”

2 yıl önce

1

X Film Kurucu Ortakları Tamer Üner ve Uluç Keçik, yeni kurdukları prodüksiyon şirketini diğerlerinden ayıran özellikleri ve iş yapış biçimlerini aktarırken güncel projelerinden örnekler veriyor.

Dijital platformların ve markalı içeriklerin çok daha ağır bastığı bir çağın yarattığı ihtiyacı karşılayabilecek şekilde yapılandırılan X Film, brief’i aracısız olarak direkt markadan alan farklı çalışma yöntemleriyle öne çıkıyor. “Her projenin elbisesinin kendine özel kumaş ve tasarımla dikilmesi” prensibini benimseyen ajans, hızlı ve çözüm odaklı bir yapıda tüm departmanlarıyla birlikte yaratıcı içerikler üretmeye konstantre oluyor.

Necla Eylül Durukan Öncelikle yeni nesil prodüksiyon şirketi olarak tanımladığınız “X Film”i kurarken hangi fikrin size güç verdiğini, neler yaptığınızı, diğer prodüksiyon şirketlerine kıyasla neleri farklılaştırdığınızı öğrenmek isteriz. Kendinizi nasıl konumlandırıyorsunuz?

Tamer Üner & Uluç Keçik Etkisi, bütçesiyle orantısız işler yapma zamanındayız.

Ana akım izleyicisinin hızla dijital platformlara kaydığı çağı yaşıyoruz. Markalı içeriklerin de öne çıkmaya başladığı bir dönemdeyiz. Biz de tam bu ihtiyaçtan dolayı reklamverenler ve platformlar için kalıcı nitelikte ve orijinal projeler üretiyoruz. 

Kurduğumuz yapıda, kemikleşmiş kavramlara esnek yaklaşımlar geliştiriyoruz. Oluşturduğumuz yaratıcılar ağı ile topluluk mantığında ilerliyoruz. Kişilere köşeleri sert çizilmiş görevler vermek yerine fikir üretiminden, hedef kitlenin motivasyonunu anlamaya, markaların söylemek istediklerinden, nasıl söylediklerine kadar tüm dinamikleri sürecin ve projenin içindeki herkesle özgürce değerlendirip fikir alışverişi yaparak birlikte geliştiriyoruz.

Bu sayede hem reklamlardan alışık olduğumuz üretim kalitesini hem de hikaye anlatımının inceliklerini birleştirerek projelerimize taşıyabiliyoruz. Üstelik bu süreci bilinenden daha kısa ve etkili şekilde yönetebiliyoruz. Özetle kurum içinde yaratıcı olarak sadece yönetmenleri ve onun etrafında kemikleşmiş yapım dinamiklerini sağlayan prodüksiyon şirketlerinden farklı olarak tüm departmanlarıyla yaratıcı içerik geliştirmeye konsantre olmuş bir şirketiyiz çünkü salt prodüksiyon servisi vermek yerine üretimin de bir parçası olmayı seviyoruz. Bu sayede sadece markalara değil bizlerle çalışan ekip arkadaşlarımıza da daha geniş bir çalışma alanı açabiliyoruz.

Necla Eylül Durukan Bu şirket özelinde en çok neye önem veriyorsunuz? Olmazsa olmaz dediğiniz bir çalışma prensibiniz var mı?

Tamer Üner & Uluç Keçik Projelere “Bildiğimiz her şeyi unutsaydık nasıl yapardık?” sorusuyla başlamaya bayılıyoruz. 

Olmazsa olmaz değil ama, ilk sorunun bu olmasını çok önemsiyoruz. Alternatif bakış açıları yaratmak için bilinen bazı yolları yeniden keşfetmenin heyecanını yaşamayı seviyoruz çünkü her yeni keşifte bizleri heyecanlandıran bir kısım muhakkak karşımıza çıkıyor. Önem verdiğimiz şeylerin başında ise her projenin elbisesinin kendine özel kumaş ve tasarımla dikilmesi prensibi geliyor.

Necla Eylül Durukan Talebi direkt olarak markadan alarak bir projeyi yaratmanın avantajı nedir sizce? Nasıl bir konfor sağlıyor? Bu anlamda müşterilerinizden gelen geri bildirimler nasıl?

Tamer Üner & Uluç Keçik Bizler için markanın talebini direkt kendilerinde duymak onları hem çok daha hızlı hem de çok daha net anlamak anlamına geliyor. İlk toplantıdan itibaren beklenti karşılıklı olarak doğru anlaşıldığında, süreç iki taraf için de iş gibi görülmekten çok, birlikte yaratma ve üretme yolculuğuna dönüşüyor. Bugüne kadar çalıştığımız markalardan aldığımız geri bildirimler ise; iki taraf için de kayıpsız ve verimli bir sürecin getirisi olarak yeni projelerdeki birlikteliklere dönüşüyor.

Necla Eylül Durukan Özellikle dijitalde içerik tüketiminin öne çıktığı ve birçok seçeneğin olduğu bir çağda izleyiciyi çekmek için prodüksiyonda dikkat edilmesi gereken püf noktalar nelerdir?

Tamer Üner & Uluç Keçik Bizler için önemli olan; prodüksiyonun, projenin içeriğiyle öpüşebilmesi. Bunun bir formülü olduğunu söylemek ya da püf noktası şudur diyebilmek mümkün değil. Bizce her projenin kendi anlamına uygun noktalarla uyumlu şekilde tamamlanması gerekiyor. Bunun için yerli/yabancı ekip ve yaratıcılarla projenin dünyası için gerekli elementleri doğru ve incelikle seçerek süreci birlikte rafine ediyoruz.

Necla Eylül Durukan Nasıl markalarla ne tür işler yaptınız? Şu sıralar gündeminizde olan çalışmalardan birkaç örnek verebilir misiniz?

Tamer Üner & Uluç Keçik Yakın zamanda X Film olarak Red Bull Media House ile bir iş birliği gerçekleştirdik. Ülkemizden yerli içerik olarak Red Bull’un global mecrasında yayınlanan ilk yapım olan Bir Sokak Basketbolu Belgeseli: Red Bull TV’de yayınlandı, Red-Bull Media House üretimi Own Your Court // Saha Senin belgeselinde yönetmen koltuğunda Amsterdam’da kariyerini sürdüren Tunç Topçuoğlu yer alıyor.

X Film’in yaratıcılığını üstlendiği, yakın tarihli diğer bir özel yapım ise Türk Hava Yolları için üretilen belgesel film. Markanın güncel yüzü Dr. Mehmet Öz ile global tanıtım ayağında kullanılmak üzere bir Kapadokya belgeseli üretildi. Öz’ün hayatında ilk defa gittiği bölgede geçirdiği büyülü zamanların yanı sıra eğlenceli tarihsel bilgilere yer verdiği bir seyahat belgeselini Boğaçhan Dündar yönetti. Belgesel, YouTube’un yanı sıra uçak içi eğlence sisteminde yayına girdi. 

Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın Go Türkiye markası için hazırladığımız Şeb-i Arus filmimizin yönetmenliğini ise Çağlar Mallı yaptı. Bu filmde daha önce görülmemiş bir estetikle baktığımız kültür ve gelenek yolculuğu izleyenlerde büyük etki bıraktı.

Yeni Bi’ Fest iş birliğiyle yaptığımız Yeni Bi’ Yıl programı ise banttan canlı olarak YouTube’da yayınlandı. Sunuculuklarını Asuman Krause ve Bülent Şakrak’ın yaptığı programda Emel Sayın, Can Bonomo, Selami Şahin, Gaye Su Akyol gibi starlar yer alırken, yapımın yönetmenliğini Kıvanç Baruönü ve Şafak Bakkalbaşıoğlu üstlendi.

Necla Eylül Durukan Aynı DNA’yı paylaştığınız kardeş şirketlerinizle iş birliği yaptığınız çalışmalar oluyordur. Nasıl bir temasınız var, destek aldığınız noktalar hangisi?

Tamer Üner & Uluç Keçik Aynı DNA’yı ve mekanı paylaştığımız şirketlerin üretimimize ve yaratmaya çalıştığımız topluluğa faydasını fazlasıyla görüyoruz.

Mojo Fx post prodüksiyon ve animasyon alanında ana partnerimiz. Karga Seven Pictures uluslararası platformlarda içerik ürettiğinden dolayı, vizyonumuzu destekleyen ve anlayan bir yapı. Spark Film Collective uluslarararası düzeyde ürettiği reklam filmleri, çalıştığı marka ve yaratıcılarla tecrübesinden yararlandığımız diğer bir şirketimiz. Prodüksiyon denildiği zaman akla gelen bütün katmanların bulunduğu bir yapıda yakın temas halinde olmamız; bizlere gelişmemizde, hızlı ve çözüm odaklı bir yapı kurmamızda fazlasıyla katkı sağlıyor.

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 123. sayısında yayımlanmıştır.