artwork

Tüm sektörlerde devrim yaratacak

2 yıl önce

0

Facebook’un ismini “Meta” olarak değiştirmesinin ardından daha sık duymaya başladığımız “metaverse” terimiyle insanlığın ilk tanışması neredeyse 30 yıl önce gerçekleşti. Neal Stephenson, 1992 tarihli Snow Crash adlı romanında, gerçek insanların avatarlarının yer aldığı 3D bir sanal dünyayı anlatmak için “metaverse” terimini kullanıyordu. Sonrasında OASIS isimli başka bir sanal evrenle, Ernest Cline’in 2011 tarihli Ready Player One romanında karşılaştık. 

Günümüzde “metaverse” basit haliyle birçok teknolojinin bir arada kullanıldığı sanal düzlemlerden oluşuyor. Sürekli genişleyen ve sayıları her geçen gün artan metaversal evrenler, sıra dışı deneyimler sunuyor. 

Son gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, metaversal bir dünyada geçen bilgisayar oyunu Fortnite’ta sosyalleşmek, alışveriş yapmak, arkadaşlarla birlikte oyun oynamak veya bir şeyler öğrenmek için zaman geçirebilseniz de günümüzdeki metaverse bu aktivitelerden çok daha fazlasını barındırıyor. 

Metaverse Primer’ın yazarı ve Silikon Vadisi yatırımcılarından biri olan Matthew Ball, metaverse’ü şöyle tanımlıyor: 

“Metaverse, kimliğin, nesnelerin, geçmişin, ödemelerin ve yetkilerin sürekliliğini destekleyen ve her bir elemanın sınırsız sayıda kullanıcı tarafından eş zamanlı olarak deneyimlenebildiği, kalıcı, gerçek zamanlı oluşturulmuş 3D dünyalar ve simülasyonlardan oluşan, mevcudiyet duygusu hissettiren geniş bir ağdır.” 

İsmini Meta olarak değiştiren Facebook ise; “aynı fiziksel alanda olmayan kişilerin diğer insanlarla oluşturabileceği ve keşfedebileceği bir dizi sanal alan” olarak tanımlıyor.

Hayatımızı geçirdiğimiz gerçek dünya ve animasyonlarla dolu sanal bir evren olan metaverse’te eş zamanlı var olma fikri ilk başta biraz garip gelebilir. Düşünüldüğünde bundan yüz yıl önce, bugün temel ihtiyaçlarımız arasında yer alan cep telefonu, internet bağlantısı veya sosyal medya platformları da aynı şekilde garip hissettirebilirdi. Her an kullanmaya alışık olduğumuz bu teknolojiler sayesinde bugün gerçek dünyada hayatımızı yaşarken, bir yandan dijital uzayda da verilerimizle varlığımızı sürdürüyoruz. 

İnsanların bir aradayken yapabildiklerinden çok daha fazlasını ortaya koymalarına imkan tanıyan metaverse içinde, hayallerini inşa etmesi için herkese yetecek kadar yer var. Sadece hayallerle de sınırlı değil üstelik. Bu sürekli genişleyen 3D evrenin inşa edilmesini ve insanların içinde etkileşim kurmasını mümkün kılan donanımların üretilmesinin ardından metaverse, interneti içine alarak alışık olduğumuz dijital etkileşim yöntemlerimize ek olarak yeni etkileşim yolları keşfetmemizi sağlıyor. 

Artık görmek istediğimiz yerlere 2D bir ekrandan bakmak yerine bir metaverse içindeki avatarımızla orada yer almamız mümkün. Metaverse’ün en büyük değerlerinden bir tanesi de orada bulunma, deneyimlemiş olma, anı paylaşma hislerini yaşamıza imkân veriyor olması. 

Dünyadan kat kat büyük olacak olan metaverse, yakın gelecekte hepimizin içinde avatarlarımızla yer alacağımız bir evren olma yolunda güçlü adımlarla ilerliyor. Metaverse’ün markalara yeni pazarlar yaratacağı ve kurumlara farklı hizmet alanları oluşturacağı öngörülüyor. Bazı markalar metaverse içinde ürünlerini deneyimletirken, dijital AVM’ler de bu sanal evrenler içerisinde yerlerini almaya başladılar bile. Kurumlar da dijital konser salonları, sergi alanları gibi birçok dijital tesisi metaverse içindeki avatarlara sunuyor. 

Metaverse’ün neredeyse her endüstride ve işlevde devrim yaratacağını tahmin edebiliriz. Günümüzdeki bazı reklam modellerinin önümüzdeki birkaç yıl içinde metaverse için de uygulanmasını ve NFT yapısı sayesinde çok daha farklı pazarlama yöntemlerinin hayatımıza girmesini beklemeliyiz. Metaverse tamamen yeni iş alanları ve pazarlar yaratırken bir yandan da yeni meslekler ve uzmanlıklar da oluşturulacaktır. Sonuç olarak, tüm bu değişikliklerin yaratacağı toplam değer, trilyonlarca dolar olacaktır. 

Kıvanç Kantürk

VMLY&R İstanbul Chief Technology Officer

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 118. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...