artwork

Açıkhavada 3D ve AR Reklamcılığı

1 yıl önce

0

3D ve AR reklamcılığının popüler hale geldiğini söyleyen WeAreBrain Dijital Pazarlama Uzmanı David Román, yeni teknolojilerin pazarlamada neden ilgi gördüğünü keşfetmeden önce, dijital reklamcılık endüstrisinin mevcut durumunu inceliyor.

OOH reklamcılık dünya çapında pazarlamacıların ve markaların ilgisini yeniden kazanıyor. Artırılmış Gerçeklik (AR) ve 3D teknolojisinin dahil edilmesiyle, geleneksel reklamcılık yöntemlerine yeni bir soluk geliyor. Bu teknolojilerin dahil edilmesi, açıkhava reklamcılık alanını birçok pazarlamacı ve reklamveren için kazançlı bir dayanağa dönüştürüyor.

Dijital reklam krizi

Açıkça söylemek gerekirse, dijital reklam sektörü zor durumda. Muhtemelen bunu bir “geçiş” olarak adlandırmaya çalışacaklar ancak sonuç aynı kalacak.

Modern tüketicilerin yeni deneyimlere olan arzusunu yatıştırmak giderek daha zor hale geliyor. İnsanlar, satın alma tercihlerinde daha seçici hale geliyor ve doymuş bir pazardaki şiddetli rekabet, reklamverenlerin reklam çalışmalarını geliştirmeye devam etmeleri gerektiği anlamına geliyor.

Reklam getirileri düşüyor ve maliyetler artıyor. Facebook reklam maliyetleri 2021’de yaklaşık %50 arttı, bunu Pinterest (%163) ve Snapchat (%130) takip etti. Etkili oldukları kanıtlanırsa bu fiyat artışları mantıklı olabilir ancak son araştırmalar bu reklamların etkisinin genellikle %4.000 oranında abartıldığını gösteriyor.

Çerezden yararlanan reklamlar, tüketicileri uygun reklamlarla başarılı bir şekilde eşleştirmek için yalnızca %40-%60’lık bir orana sahip. Raporlar, insanların %90’ından fazlasının hedefli reklamların izinsiz bir şekilde araya girdiğini belirttiğini ve bunun da dijital alanda izleyici katılımının hızla düşmesine neden olduğunu tespit etti. Artan bu endişeler, çevrim içi reklamverenlerin tüketicilerle etkileşim kurmak için yönlerini değiştirmesine neden oluyor. 3D ve AR reklamcılığı, müşterilere ulaşmanın yeni yollarını sağlama potansiyeline sahip ve oyunu tamamen değiştirecek.

AR teknolojisinin kullanıldığı ünlü bir örnek Pokémon Go’dur (2021). 1,21 milyar dolar gelir elde eden dünyanın en başarılı mobil oyunu, markaların bu teknolojiyi kullanarak kitleleriyle daha derin etkileşim kurmada ne kadar etkileyici olabileceğini kanıtladı.

Oyunun bir gecede tüm dünya tarafından sevilmesinden etkilenen birçok büyük marka, ürünleri ve deneyimleri tanıtmaya başlamak için AR ve 3D araçlarından yararlandı.

IKEA da eğlenceyi değerle birleştiren bir AR uygulaması lanse etmişti. IKEA Place uygulaması, kullanıcıların 3D mobilyaları “gerçek” odalarına sanal olarak yerleştirmelerine olanak sağlamak için AR teknolojisinden yararlandı. Her mobilya, müşterilerin satın almadan önce odalarında nasıl görüneceğine dair fikir edinebilmeleri için boyutlandırılabilecek şekilde tasarlandı.

Neden hem AR hem de 3D, reklamcılığın geleceği?

AR ve 3D reklamcılık; kullanıcı deneyimini bir sonraki seviyeye taşımanın ve yol boyunca derin marka-tüketici ilişkilerine yön vermenin yanı sıra, ölçülebilir yatırım getirisi sağlayan kazançlı pazarlama stratejileri olduğunu kanıtladı.

Örneğin Adidas, 3D görüntüleme tekniklerini kullanarak etkileşimde 4 kat artış ve 11 saniyelik ortalama izleme süresi elde etti. Google, 3D Swirl reklamlarının standart reklamlardan 8 kat daha yüksek etkileşim oranına ulaşabildiğini bildirdi. Bu sonuçları almanın nedeni etkileşimdir. Pasif izleyici için tasarlanmış standart reklamlarla karşılaştırıldığında, 3D ve AR reklamları, duyuları harekete geçiren sürükleyici bir deneyim oluşturmak için kullanıcılarla aktif olarak etkileşim kurar. Geleneksel 2D reklamlarından daha uzun süren bir deneyim yaratır.

Açıkhava AR ve 3D reklamcılığı iş başında

3D ve AR reklamcılığı, bilgisayarlarımızda ve akıllı telefonlarımızda dijital alanda yerini alırken, teknoloji “gerçek dünyaya” doğru ilerliyor.

3D reklam panoları dünyanın her yerindeki insanları büyülüyor. Seul – Gangnam‘daki 3D dalga gösterisi, Tokyo’daki dev 3D kedi reklam panoları ve Coca-Cola’nın New York Times Meydanı’ndaki reklam panosu (dünyanın ilk dinamik 3D reklam panosu), dijital OOH reklamcılığı için başarılı örneklerdi.

Modern tüketicilerin reklamlardan her zamankinden çok daha fazlasını bekledikleri aşikar. Markaların rekabetçi bir pazarda müşterileri çekmek ve elde tutmak için dijital çalışmalarını geliştirmeleri gerekiyor. İşletmeler, pek de işe yaramayan, sıkıcı hedefli reklamlarla web ve mobil kullanıcılarını hayal kırıklığına uğratmak yerine 3D ve AR araçlarını kullanarak onları tatmin etmeyi ve merak uyandırmayı başarabilir.

David Román

WeAreBrain Dijital Pazarlama Uzmanı

 

Bu içerik ilk olarak Campaign Türkiye’nin 130. sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...