artwork

Tüketici daha da bilinçlendi

2 yıl önce

0

Pandemi sürecinde e-ticarette hızlı bir büyüme olmuş, bununla birlikte yaşanan sorunlar da bir o kadar artmıştır. 

Yaşanan sorunlardan en fazla gelen şikayetlerden bazılarını; kargoların süresinde teslimat yapamamaları, verilen siparişlerin satıcı firmalar tarafından süresinde teslim edilmeyişi, sanal AVM diye adlandırdığımız satış platformlarında yaşanan sorunlar, tüketicinin cayma haklarını kullanımında satıcı firmaların çıkarttığı sorunlar olarak sıralamak mümkün.

Pandemi sürecinde derneğimize ulaşan şikayetlerde ilk sırayı e-ticaret ile ilgili şikayetler aldı. Gelen şikayetler doğrultusunda çözüm önerilerimizi de zaman zaman kamuoyu ve yetkili makamlar ile paylaştık. Bu sorunlar kısmen de olsa 6502 sayılı Tüketicinin korunması hakkında kanununun bazı maddelerinde yapılan değişiklikler ile giderilmeye çalışıldı ancak yeterli değildir. 

Pandemi sonrası bazı şikayetler yine devam ediyor hatta sürekli değişen fiyatlar nedeniyle bu sefer “stokta ürün kalmadı” gerekçesiyle tüketici sorun yaşamaya başladı. Birçok satıcı firma, üründe fiyat yükselince o hafta alınan siparişle depoda mal olmasına rağmen teslim etmeyerek tüketiciden ya ilave para istedi ya da paraları çok gecikmeli iade etti. Özellikle ithal ve elektronik ürünlerde bu tür şikayetler çok arttı. Bu sorunların giderilmesinde satış platformları sorumluluk almalı ve çözüm üretmeli.

Pandemi sürecinde yaşanan sorunlar tüketiciyi biraz daha bilinçli olmaya itti. Yaşanan sorunlarda TükoDer’in genel merkez ve şubeleri aranarak bilgi alındı.

TükoDer 25 Ekim 1990’da tüketici haklarının korunması ve geliştirilmesi için örgütlenerek tüketici bilincini oluşturup yerleştirmek; tüketicileri, haklarını koruması ve geliştirmesi konusunda bilgilendirip, bilinçlendirmek, eğitmek, Evrensel Tüketici Hakları paralelinde tüketicinin kendisini koruyabilecek aşamaya gelmesi için gerekli çalışmaları yapmak, bu hakları kullanabileceği ortamı hazırlamak ve sürdürülebilir kılmak amacı ile kurulmuştur. 

TükoDer bu amaçları doğrultusunda faaliyetlerini sürdürürken, ülke genelindeki 41 şubesinde bulunan tüketici danışmanlarıyla tüketicilerden gelen şikayetleri değerlendirerek onları bilgilendirip, haklarını arayacakları mercilere yöneltiyor. Tüketici hakları konusunda tüketici eğitimleri ve konferanslar veriyor; broşürler, slaytlar gibi çeşitli görsel materyallerle tüketicinin bilinçlenmesini sağlıyor. 

Tüketici bir haksızlığa uğradığında satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin mağduriyetini gidermiyorsa tüketici, büyükşehir statüsünde olan illerde parasal tutarı 10280 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklarda İlçe tüketici hakem heyetlerine, 10280 ila 15430 TL arası ise il tüketici hakem heyetlerine başvurabilir. Büyükşehir statüsü dışında kalanlar ise 15430 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetine başvurabilirler.

Başvuru sırasında uyuşmazlık konusu ürün ile ilgili fatura, ödeme makbuzu gibi belgeler var ise diğer şikayete konu görsel ve diğer belgeler başvuru dilekçesine eklenir. Bu nedenle yapılan alışverişlerde belge mutlaka alınmalı ve saklanmalı. Tüketici hakem heyetlerine E-Devlet üzerinden başvuru yapılabileceği gibi, şahsen de başvurulabiliyor. 

15430 ve üzeri uyuşmazlıklarda tüketici mahkemesine başvuruda bulunacaklar ancak tüketici mahkemesine başvurmadan önce mutlaka ara bulucuya gidilmesi gerekir. Ara bulucuda uzlaşı sağlanamazsa dava açılır.

01/Ekim/2022 tarihinden itibaren tüketici hakem heyetleri, limiti ayrımı yapılmaksızın 30.000 TL’ye çıkmıştır. 

Aziz Koçal

Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) Genel Başkanı

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 124. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...