artwork

“TBWA Group Istanbul olarak üretmeye devam edeceğiz”

4 yıl önce

0

2019 yılını geride bırakırken TBWA Group Istanbul ile bu yılın değerlendirmesini yaptık. 2019 yılında imza atmış oldukları yeni projeleri, kazandıkları ödülleri ve yeni çalışma modellerini anlattılar.

TBWA Group Istanbul’dan Burcu Kayımtu, İlkay Gürpınar, Egemen Özcan, Nüzhet Algüneş, Ela Bilgisel, Arkın Kahyaoğlu, Tuğyan Çelik, Volkan Karakaşoğlu, Toygun Yılmazer, Nisan Danışman, Evrim Saraçoğlu, Özge Güven, Can Aksüyek ve Gül Durak Akbalık 2019’un Z raporunu Campaign Türkiye için çıkardı. Group 2019’u birbirinden başarılı ve ödül almış işlerle kapatırken, 2020’ye de motivasyonu yüksek bir şekilde başlamaya hazır.

2019 TBWA için nasıl bir yıldı? Yeni odaklar nelerdi?
Burcu Kayımtu
2019 TBWA Group için iyi bir yıldı. Hem yeni müşterilerimiz oldu hem de mevcut müşterilerimizde organik olarak büyüdük. Hatta bir oran vermek gerekirse mevcut müşterilerimizde iş/hizmet alanlarımızı genişleterek organik olarak %32 büyüdük. Yeni markalar ile portföyümüzü genişlettik. Grup ekosistemimizi de güçlendirdik. Çözüm oldukça başarılı bir yıl geçirdi – Commerce- alanını sahipleneceği yeni iş modelleri kurdu, yeni müşteriler aldı. Etkinlik & Deneyimsel Pazarlama alanında Egemen ve ekibi 2. yılını tamamladı ve başarı ile yurtiçi ve dışında projeler hayata geçirdi. Nüzhet ve ekibi ilk yılında yeni iş modelimize büyük katkı sağladı.

İnanıyorum ki yeni dünyada iş ortaklıkları ve paydaşlarla ortak projeler yönetmek en önemli meziyet olacak. İşinin uzmanı ve oldurma gücü yüksek yeteneklere, şirketlere kapımız açık.

İyi hikaye anlatıcılarının, iyi data & içerik yöneticisine dönüştüğü bir sistem kurguladık ve onu işler hale getirdik. Yaratıcı ekiplerimizdeki yöneticilerimiz bizimle uzun yıllardır birlikte; bence bu, büyük bir avantaj.

Yeni çalışma modeli

Grup içinde yetenek havuzumuz çok güçlü. Her uzmanlık alanının bir lideri ve yöneticisi var, artık markalarımıza baştan sona birbiri ile konuşan, rakamsal hedefleri olan ve bunu ölçümleyen bir hizmet modeli sunuyoruz. Hepimizin söylediği gibi sektörümüzün yapmayı bildiği en iyi şey “storytelling”. Güzel hikayeler anlatmayı, bu hikayeyi iç görüler ile buluşturmayı çok iyi biliyoruz. TBWA bu konuda kasları çok gelişmiş yeteneklerden oluşuyor ve her zaman her kategorinin en iddialı ve etkili işlerine imza atmaya çabalıyor. Fakat yeni dönemde sektörü de dönüştürme ve ileri taşıma misyonumuzun farkındayız. Bizim gibi bir hacimde markalara en iyi hizmeti sunmak için geleneksel iş yapış şekillerini disrupt etmeliydik. Hem yaratıcı bir iç görüden çıkan fikirler üretmeli hem müşteri hedeflerine hitap eden içerik planlaması yapmalı hem de harcanan her kuruşun etkisini ölçebileceğiniz bir sistem kurmalıydık. İnanıyorum ki Türkiye’de eşine rastlanmayacak bu sistemi son iki yılda kurabildik. İyi hikaye anlatıcılarının, iyi data & içerik yöneticisine dönüştüğü bir sistem kurguladık ve onu işler hale getirdik. Yaratıcı ekiplerimizdeki yöneticilerimiz bizimle uzun yıllardır birlikte; bence bu, büyük bir avantaj. Yaratılan kültür gelişmeye devam etti, Nüzhet’in aramıza katılması ile iş yapış şeklimiz daha da verimli oldu, data analizi, medyadaki yenilikler, dijital planlamaya daha hakim olduk. Yaptığımız her işi halka ulaştırmak için Egemen’in saha deneyimleri çok büyük fayda sağladı. Ayrıca Egemen’in eGaming alanındaki büyük deneyimi bizi küresel olarak güçlü bir konuma taşıdı ve yeni kapılar açtı. Markalarımıza artık reklam ajansı hizmeti verdiğimizi söylersem yalan olur, onlara tam hizmet sunan bir hibrit iletişim şirketiyiz. Markaların KPI’ı bizim KPI’ımız, başarımız da başarısızlığımız da ortak.

TBWA For Good ile 1.1m TL’lik katkı
Bütün bu dönüşümde sürdürülebilir kalkınma ve markaların dünyaya katacağı değer alanında da profesyonel bir yapı kurduk. İş ortağımız IDEMA ile markalarımıza “iyi kalpli projeler” yaratmak ve “iyi kalpli ekonomi” modeli kurgulamak için destek veriyoruz. Bunun yanı sıra UNDP ile bu yıl ikinci kez Sosyal Fayda Zirvesini hayata geçirdik.
1100 kişi Zorlu PSM’deki etkinliğe katıldı ve ETKİ EKONOMİSİ kısa yöntemlerle dünyayı nasıl dönüştürürü konuştu. Zirveyi de faydaya çevirdik, katılımcıların 544’ü ile 72.000 saat gönüllülük taahhüdü verdi. UNV’nin 1 yıllık sosyal yatırım hesabına göre bunun sosyal faydaya katkısı 1.1 milyon TL. Sanırım sektörümüzün dönüştürme gücünü kanıtlayacak en somut data bu.

Capital dergisinin en beğenilen şirketler araştırmasında son 10 yılın en beğenilen şirketi / reklam TBWA oldu. Bu süreçte bize güvenip markalarını teslim eden müşterilerimize de teşekkürü bir borç bilirim. Bütün bu çabamızın iş dünyasındaki profesyoneller tarafından takdir edildiğini görmek bizi ayrıca gururlandırıyor. TBWA Group Istanbul olarak üretmeye devam edeceğiz. İş modelimizi geliştirmeye, yeni alanlarda uzmanlaşmaya odaklanacağız. 2020’de ilk hedefimiz markalı içerik kulvarını daha etkin kullanmak ve markalarımıza açmak.

Ajansın aldığı ödüller kadar, kültürü de hep önde. TBWA olarak bunu nasıl başarıyorsunuz?
İlkay Gürpınar
TBWA olarak işi, asla işten ibaret görmedik. Ajans kültürünü oluşturmak, her geçen gün buna katkıda bulunacak yeni bakış açıları eklemek, bu kültürü taze tutmak ve yaşatmak en ciddiye aldığımız konu. Düşünürseniz, TBWA’i de TBWA yapan aslında budur. Nedir bu ajans kültürü? Kişilerin, ‘kendi en iyilerini’ yakalayabilmesini sağlayan bir iklim yaratmak. ‘Ben’ ve ‘hayalimdeki ben’ arasındaki dev boşluğu minimuma indirerek, kişileri ‘ideal ben’lerine yaklaştırmak. Evet, ajans olarak çalışkan bir yapımız vardır. Ancak TBWA’de farklı olan, burada çalıştığınıza daima değer. Mutlaka iyi bir şey yaparsınız. Hatta kendinizin bile hayal edemeyeceği, büyük bir başarıyı yakalayabilirsiniz. Çünkü ajans yapısındaki her şey buna hizmet etmek üzere çalışır. Kreatif direktörlerimiz Volkan ve Arkın’ın istisnai yüksek çıtası, bu çıtada koşulacak yönlerin doğru işaret edilmesi (boş işler peşinde koşmamak diyebiliriz), hem yetenek hem de karakter olarak en iyilerin toplandığı ve bu kişilerin birbirinden de ilham aldığı yaratıcı ortam, fikirlerin müşteriler tarafından onayı için özellikle üst düzeyin ortaya koyduğu sıra dışı efor, müşteri ile ajans arasında oluşturulan sevgi ve daha çok saygı ilişkisinin akışa katkısı… Tüm bunlar ve burada saymadığım daha birçok etken, TBWA’de kişinin koşulsuz başarısını destekliyor. Sonuç olarak, kendinden iyi bir şeyler çıkarmak isteyen, gerçekten idealleri olan insanlar TBWA’de çalışmak istiyor. Bu sene de bu kültüre hizmet eden çok adım attık. Türkiye’de tasarım konusunun gelişmesi için belli kararlar aldık ve uyguluyoruz. Tasarım TBWA DNA’sında hep vardı. Design Community’nin kuruluşuyla birlikte tescillemiş olduk. Tasarımda Türkiye’ye ilk Cannes Lions aslanını kazandırdık. D&AD’in kalesi olan kategoride; kurumsal kimlikte, Türkiye’ye ilk Yellow Pencil’ı kazandırdık. Afrika ve Orta Doğu’nun en büyük yarışması Loeries’de, iki sene üst üste tasarımın en büyük ödülü olan Grand Prix’ye layık görüldük. Alice ile birlikte tasarımdan gelen farkı ilk defa kitlelere yaymış olduk, bir müzikalin kimliğinin de iletişim ve hatta PR öğesi olabileceğini gösterdik.

Ajans kültürümüz, ‘ben’ ve ‘hayalimdeki ben’ arasındaki mesafeyi minimuma indirerek kişileri ideal benlerine yaklaştırmak üzerine kurulu.

Arkadaşlarım daha detaylı bahseder ama TBWA For Good ile de bambaşka bir yönümüzü ortaya koyduk. Bunlar hep kültürümüzün somut yansımaları. İşe hâlâ ve her gün başka bir heyecanla gelmemizi sağlayan bunlar.

2019’da toplam kaç film çekildi ve büyük projeler nelerdi?
Evrim Saraçoğlu
2019 prodüksiyon için çok hızlı başladı ve öyle de devam etti. 3-4 Ocak ilk setimizdi. Yılın ilk ayından 21 gün set günü, 9 film ve 7 foto çekimimiz olmuştu. 2019 yılını tamamlarken geriye doğru baktığımda aynı tempo ile irili ufaklı TV ve dijital ayırmadan 150 civarı reklam filmi yapmışız. Masa üstü işlerimizi buna dahil etmiyorum ki o zaman çılgın bir sayıya ulaşıyor.

Turkcell “TV+ filmi”, SOCAR “29 Ekim filmi”, Akbank “Akbank’lısını Severim”, McDonalds, “İyi Kahve İyi Fiyata” ve Anadolu Sigorta için yaptığımız “Bir Usta Bin Usta” filmleri büyük ve iyi hissettiren filmlerdi. Akbank Jazz, İstanbul Bienali ve Alice için yaptığımız filmler ise ülkemizde sanatın ulaştığı alanı genişletmek için gönülden verdiğimiz akılda kalacak olan güzel çabalardı.

Yıllardır TBWA’den Disruption duyarız, bu yıl farklı gelişmeler olmuş, neler oldu, neye evrildi?
Toygun Yılmazer
Yaklaşık 20 yıldır müşterilerle beraber Disruption Workshop çalıştayları yapıyoruz. 2019 yılında çok büyük çaplı çalışmalar yaptık. Turkish Airlines’ın uluslararası marka stratejisini belirlediğimiz Disruption çalışmasını Paris’te gerçekleştirdik. Dünyanın farklı bölgelerindeki TBWA ofislerinden gelen stratejistlerle çalışarak uzun dönemli bir marka stratejisi belirledik. TRT ile yaptığımız çok geniş katılımlı Disruption çalışmasında TRT’nin dünyadaki varlığını artırması için yapmamız gerekenleri belirledik. Sadece Türkiye’yi değil, tüm dünyayı düşündük. Sadece bugünü değil yarınını planladık. Marka stratejisini belirlediğimiz workshop sonrası tüm TRT markalarıyla yıl boyunca Disruption workshoplara devam ettik.

Markalarla yaptığımız bu çalışmaların dışında yeni bir girişimimiz de Disruption Consultancy oldu. 2 günlük workshoplar yerine; 2 aya yayılmış yarım günlük workshoplara yer verilen bu modelde ürünün değer önermelerinden fiyatlandırmasına, markanın hitap ettiği temel personalardan medya kanallarına kadar her şeyi Disruption gözlüğüyle elden geçiriyoruz. Önümüzdeki dönemde ciddi büyüme beklediğimiz bir alan olacak gibi görünüyor.

Günümüzde her müşteri yapılacak kampanyanın işine nasıl yansıyacağını takip edebilmek istiyor. Yaratıcılık yarışmaları bile kampanyanın sonuçlarına önem veriyor. Etkinliğin önem kazandığı bu dönemde siz bu konuda neler yapıyorsunuz?

Bu yılki Effie yarışmasında 8 ayrı markamızın kampanyalarıyla 8 Effie ödülü aldık. Bu başarıya ulaşmamızın arkasında etkinlik odaklı düşünmeyi günlük hayata adapte etmemiz var. Tek amaç ortaya bir kampanya çıkarmak değil. Yaptığımız işin bir araç olduğunu ve müşterinin amaçlarına hizmet ettiğinin farkındayız. O yüzden her işe başlamadan müşteriyi, ürünü, iş hedeflerini iyi anlamayı önemsiyoruz. Yıl boyunca yaptığımız her kampanyayla ilgili olabildiğince çok veriye ulaşıp sonuçları yıl boyunca takip ediyoruz. Beraber çalıştığımız tüm markaların hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlamaya ve bunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.

HeyMo 2. yılını geride bıraktı. Nasıl geçti bu iki yıl? Yeni bir şirketin “Yılın Etkinlik Ajansı” olması nasıl bir his?
Egemen Özcan
HeyMo ®için bu iki sene çok mutlu geçti. Onlarca marka ile kurduğumuz güçlü işbirlikleri, sektör ve ülke adına öncü denilebilecek pek çok proje ile vizyonumuzu doğru ifade ettiğimizi düşünüyorum.

Özellikle Omnicom Experiential Group’un bir üyesi olmanın verdiği hareket kabiliyeti ile dünyanın 16 farklı ülkesinde, bazıları mega event diyebileceğimiz etkinlikler gerçekleştirmiş olmak bu iki senedeki en büyük başarımız.

Farklı yarışmalarda kazandığımız ödüller ve “Campaign Event Agency of The Year” seçilmiş olmak; vizyonumuzun, alternatif çalışma modelimizin, sınır ötesi kabiliyetlerimizin ve yetkin olduğumuz alanların sektörümüzde anlaşılmaya başlandığı anlamına geliyor ve bu bizi çok daha fazla motive ediyor.

Türkiye sınırları dışında ne tür etkinlikler düzenliyorsunuz?
Egemen Özcan
Belki en son örnekten başlamak doğru olacaktır. Oyun ve espor dünyasında biriktirdiğimiz anlamlı bir bilgi birikimimiz var. Bugüne kadar League of Legends, Red Bull, Yapı Kredi, Akbank gibi markalar ile gerçekleştirdiğimiz pek çok etkinlikten öğrendiklerimizi dünyaya da adapte etmeye başladık.

Aralık ayı başında Riyad’da gerçekleştirdiğimiz League of Legends’ın MENA bölgesi lansmanı olan NEXUS FESTIVAL; kapsamı, ödül havuzu, lokalleştirilmiş deneyimleri ile dünyanın sayılı oyun festivalleri arasında gösteriliyor. Bu anlamda Türkiye merkezli olmayan markalara, bilgi birikimimizden sebep sınırlarımız ötesinde hizmet veriyor olmak bizleri özellikle gururlandırıyor.

Pek tabii ki yurtdışında gerçekleştirdiğimiz projeler sadece oyun ve espor üzerine değil. İki senede toplamda 16 farklı ülkede festival, fuar, sokak etkinlikleri, uluslararası sponsorluk faaliyetleri düzenlemiş durumdayız.

HeyMo ®’yu yakın gelecekte ne bekliyor?
Egemen Özcan
Özellikle HeyMo’yu pozisyonladığımız yer olan içerik merkezli deneyim tasarımı ajansı olmaya ve bu tarifin markalara ve sektörümüze ne kattığını anlatmaya devam edeceğiz. 2020 pek çok uluslararası projenin coğrafyamıza geleceği bir sene olacak. Bu anlamda dünyanın dikkatini çekecek sponsorluk ve spor projelerimizin olduğunu şimdiden belirtebiliriz. Ayrıca kendi projelerimizi oluşturduğumuz sosyal sorumluluk alanında da daha faal olacağımızı söylemek isterim. 2020 bizler için iç pazar ve dış pazarda şimdiden heyecan verici.

Being / Çözüm

Can Aksüyek Çözüm 2019’da çok başarılı bir yıl geçirdi. Düzenli veya proje bazlı olmak üzere yaklaşık 15 yeni müşteriyi portföylerine ekleyerek hemen hemen %25 büyüdü. 35+ markanın ana ajansı olarak hizmet veren 80 kişililk bir yapı oldu. 2020 yılında çok daha ses getiren işler yapan ve ödüller alan bir ajans olacak.

Integer

Can Aksüyek Dünyada da bir dönüşüm içinde olan ‘Integer Network’ümüz yurt dışı paralelinde Türkiye’de de 2 yıldır bir dönüşüm içinde. Eskiden bir shopper marketing ajansı olan Integer artık tam entegre bir “commerce” ajansı vizyonuyla hareket ediyor. Bu bağlamda markalarımız için direkt ticarete dokunan, satışı hızlandırmaya yönelik programları geliştirmek için daha bütünsel bir bakış açısıyla fizikselden dijital ve e-commerce’e her alanda çözümler sunan bir yapıya dönüştü.

TBWA’de sizi en çok heyecanlandıran alan ne oldu ve 2019 sizin için nasıl geçti?
Ela Bilgisel
2019 için çok heyecan duydum. Çok öğretici ve besleyici bir yıl oldu benim için. Zorlu bir yıl olacağını öngörüp, ajans yapımızdan tüm süreçlerimizi yeniden ele aldık.

Masanın etrafında planlama, etkinlik, sosyal medya ve dijital yeteneklerle birlikte oturuyoruz. İşe dair tutkusu olan partnerlerle çalışmak hepimizi besledi ve geliştirdi. Bu dönüşümün ilk markası da Akbank oldu. 7 yılı aşkın bir süredir beraber markanın dönüşümünü tasarlıyoruz. Bu yıl itibarıyla tüm dijital, performans, sosyal medya yönetiminde tek ajans olarak TBWA üstleniyor. Bütünsel düşünce ile brief’leri ele alıyoruz, markamızın iş hedefleri bizim iş hedeflerimiz oluyor. Sonuçlarını optimize ediyoruz. Bu çalışma modeli bizleri daha dinamik daha hakim kılıyor.

İyi hikaye her mecrada izleniyor. Birlikte projeleri ele alırken içerik örgüsü ile yola çıkıp, en iyi hikayeyi en doğru mesajla müşterimize ulaştırmaya odaklanıyoruz. İşin prodüksiyonu için bu içerik örgüsüne göre detaylı çalışıyoruz. Aynı setten birçok kurgu çıkartıyoruz. TBWA For Good olarak da farklı iş kolları ile sosyal fayda alanında da iyi kalpli işler için çalışıyoruz. Bu mesleği neden sevdiğimi ve mesleğin gücünü yeniden hatırlatıyor bana. Reklamcının iyi bir gözü, beyni ve kalbi olmalı diye düşünüyorum.

2020’de de ajans için büyümenin bütünsel tasarım anlayışından geleceğini düşünüyorum. Katma değerli servisler, deneyim, tutku ile çalışan yetenekler ve de iyi hikayeler ile markalarımızı hedeflerine ulaştıracağız. Öncülüğe devam edeceğiz.

Sizce nasıl bir yıldı?
Arkın Kahyaoğlu
Hep birlikte yüksek tempolu ve heyecanlı bir yıl geçirdik. Farklı sektörlerden markalarımız adına yeni ve etkili kampanyalar ürettiğimiz bol ödüllü bir yıl oldu. Etki ve ödülün de bir arada gelmesi tesadüf değil. Müşterilerimizle olan ilişkilerimiz, bize gösterdikleri güven bu başarının en büyük etkeni bence.

Sektör olarak en önemli kaynağımız insan. Elimizdeki insan kaynağını en doğru şekilde kullanarak iş kalitemizi en yüksek seviyede tutmak da bizim yönetici olarak görevimiz. Başta Burcu, İlkay ve Toygun olmak üzere herkes için en pozitif çalışma ortamını sağlayan yöneticilerimize teşekkür etmek gerekiyor. Ama en büyük teşekkür gece gündüz her türlü fedakarlığı yaparak işimizi bir adım daha ileri götürmek için uğraşan, her projede daha iyisini üretebilir miyiz diye sorgulayan tüm ekibimize.

Birçok yeni proje ürettiğimiz bu yılda özellikle Akbank için hayata geçirdiğimiz Akbank’lısını Severim, Axess kampanyası ve Akbank Sanat ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Caz Festivali işleri bizim için önemli projelerdi. Beraberinde birçok markamızla birlikte yeni lansmanlar yaptık, ürün ve hizmet kampanyaları ürettik. Hayatın içinde herkesin takdirini kazanan bu işlerin bolca ödülle sektörden de takdir kazanması tüm ekip adına önemli bir motivasyon kaynağı.

Bu sene özellikle tasarım kategorilerinde farklı markalar ile yurtdışında da bir çok ödül aldık. Tasarımın reklamcılıktaki öneminin tüm dünyada arttığı bir dönemde Dünya’nın iyi ajanslarıyla rekabet ettiğimizi görmek ajansımız adına hepimizi mutlu etti. :)

Yaratıcı bakış açınız ile 2019’dan biraz bahseder misiniz?
Volkan Karakaşoğlu
Bu sene güzel bir yıl geçirdiğimizi düşünüyorum. Birçok markamızla hem yaratıcı hem de etkili işler yaptık. Turkcell için hazırladığımız ‘Ulaşılamayanlar’ projesi Cannes başta olmak üzere katıldığı her yarışmadan ödülle döndü. En son Golden Drum’da Grand Prix, EuroBest’te Gold’u ülkemize kazandırdı.

Bu seneki 29 Ekim işlerimiz de çok konuşuldu. Turkcell #TatilDeğilBayram kampanyası yılın en çok paylaşılan ve beğenilen işleri arasına girerken, izleyenlere “Keşke bunun filmi de çekilse” dedirten Socar “Birlikteyiz, Güçlüyüz” filmi 20 milyondan fazla izlendi, onlarca gazetede ve TV kanalında haber oldu. Bir taraftan gülümseten, eğlenceli işler de yaptık. McDonald’s için yaptığımız kahve filmleri birkaç saat içinde viral oldu. Yemeksepeti “Acıktır Beni” kampanyasında Edis ve Büşra Develi’yi kurye olarak kullandık. Aygaz için Türkiye’de ilk defa bir Monster Truck’ı yollara çıkardık. Reklamlarda ünlü böyle de kullanılabilirmiş, lPG’li araba da bir canavar olabilirmiş dedirttik.

Markalarınız için 2019 senesi nasıl geçti? Biraz anlatır mısınız?
Tuğyan Çelik
2018 yılında başladığımız Turkcell maceramızın 2020’de de sürmesi adına çalışmalarımızı heyecanla ve ekstra motivasyonla sürdürmekteyiz.

Turkcell ve TBWA\Istanbul işbirliği açısından çok iyi bir 2019 geride kaldı. fizy LMY, TV+, Turkcell Kurumsal, GNÇ, Lifebox gibi markalarımızın yanı sıra Turkcell Platinum ve Yaani markaları da bünyemize katıldı. İşbirliğimiz büyüyerek güçlendi.Turkcell’in “29 Ekim” iletişim kampanyasını TBWA\Istanbul’a emanet etmesi ajans olarak bizi ayrıca mutlu etti. Geçen yıl ödül açısından da verimli geçti. Türkiye’nin yanı sıra uluslararası yarışmalardan da ödülle döndük. “Ulaşılamayanlar”, “fizy Musical Font” ve “fizy LMY- Flüt” projemiz Cannes Lion, Golden Drum, Loeries, Mediacat Felis gibi yarışmalarda çok değerli ödüller kazandı.

SOCAR için ise, müşterimizle birlikte belirlediğimiz uzun soluklu stratejimiz doğrultusunda, kampanyalarımıza devam ettiğimiz bir yıl oldu. Enerji konusundaki uzmanlığımızın farklı açılardan altını çizen 2 büyük kampanyayla birlikte, 29 Ekim coşkumuzu da iletişimimize taşıdık. Çekimleri Türkiye ve Azerbaycan’da 3 gün süren, 275 oyuncunun rol aldığı epik bir Cumhuriyet Bayramı filmine imza attık.

2019’da SOCAR’ın Kayserigaz ve Bursagaz’ı bünyesine katmasıyla, Türkiye’de son tüketiciye daha geniş kapsamda temas ediyoruz ve bu bize sahadan eve kadar her alandaki uzmanlığımızı yansıtma olanağı veriyor… 2020’de de “Birlikteyiz. Güçlüyüz” demeye devam edeceğiz.

İçerik ve medya planlama & danışmanlık modeli olan Clue ne yapıyor? Ve 2019 sizce nasıl geçti?
Nüzhet Algüneş
2019 benim için çok özel bir yıl. Uzun zamandır hayata geçirmeyi planladığımız yenilikçi bir modeli TBWA Group altında hayata geçirme imkanı bulduk.

Sektörde dijital medya planlamadan içerik pazarlamasına kadar her alanda büyük boşluklar var. Geleneksel modeller ihtiyacı karşılamaktan uzak. Yenilenemeyen yapılar, bizim gibi oyuncular için büyük fırsatlar getiriyor.

Biz de Clue Istanbul markasıyla klasik medya planlama anlayışının ötesine geçerek Medya 4.0 adını verdiğimiz yeni bir yolculuğa çıktık. Medya stratejilerinden içerik pazarlamasına, markaların yeni medya dünyasındaki ihtiyaçlarına yönelik bir bakış açısıyla, yüksek deneyimli insan kaynağı ve data kaynaklarıyla hareket eden bir yapı oluşturduk.

Başta kreatif ajans olmak üzere tüm pazarlama iletişimi ekosistemi ile iç içe çalışan, hızlı, transparan bir yapı olarak daha ilk senemizde SOCAR ve Borusan başta olmak üzere güzel projelere imza attık. Özellikle 2019’un ikinci yarısından itibaren hızlı bir büyüme temposuna girdik. 2020 ve sonrası için de agresif planlarımız var.

Bu yıl dijital, bünyenizde ciddi oranda büyüdü. Organik büyüme %32 oranında, oldukça büyük bir oran. Genel olarak neler yapıyor NABZ?
Nisan Danışman
Dijitalin büyümesi gayet doğal olduğu gibi artık pek haber değeri de taşımıyor. Nasıl artık örneğin “dijital bankacılık” kalmadı ve hepsi “bankacılık” olduysa, dijital reklamcılık diye de bir kavram yok hayatımızda. Artık yapılan bütün reklamcılık dijitali de doğal olarak kapsıyor. O yüzden de TBWA\Istanbul olarak yapılanmamızı uzun zaman önce ayrı bir departman olarak değil, tüm ekiplere yayılan yeterlilikler ve yetenekler üzerine inşa ettik. Bu da, işlerini dijital kapasitede de bize teslim eden müşterilerin artışıyla meyvesini veriyor diyebiliriz. 2019 yılında Akbank’ın da bu markalara katılmasıyla, artık ajansın gelirler itibariyle %50’sinden fazlasını oluşturan markalara tam hizmet verir hale geldik. Bu rakamın daha bir kaç yıl öncesine kadar %5’in altında olduğu düşünüldüğünde, buradaki ivme anlaşılabiliyor.

NABZ da bugün, markalarımız için organik içerikler üreten ve onlara sosyal medyada bir dil kazandıran NABZ:social ekibi ve yeni veri kaynaklarıyla ajansı besleyen Digital Insights ekibiyle TBWA\Istanbul’un verdiği bu bütünsel hizmeti derinleştiriyor.

Design Community için 2019 nasıl geçti?
Özge Güven
Design Community olarak 2018’in ikinci yarısında yola çıktık. Cannes Lions’ta Türkiye’nin ilk Design Aslanı, Loerries Grand Prix ödülü, Dubai Lynx, Golden Drum, One Show ve bunun gibi uluslararası ve ulusal pek çok yarışmadan güzel ödüllerle adım atmaya başlayıp 2019’da D&AD’den de ülkemiz için bir ilk sayılan, Design kategorisinde Yellow Pencil ödülüyle döndük.

Yıla, 2019’un en çok konuşulan işlerinden Alice Müzikali’nin iletişim kampanyasını tasarlayarak devam ettik. Alice Müzikali kampanyası, Design Community’nin çalışma biçimini en iyi örneklendiren işlerden biri oldu. Yıl içinde İKSV Tasarım Bienali “Ne Öğrenirim?”, İKSV Tiyatro Festivali “Tiyatro Bir Kez Yaşanır” ve İKSV İstanbul Bienali “Yedinci Kıta” için çalıştığımız iletişim kampanyalarından çeşitli kategorilerde Kristal Elma ve Felis ödülleri kazandık.

Hedeflenen şekilde, ajansımızda pek çok alanda hizmet verdiğimiz müşterilerimizin, tasarım temelli problemlerine de cevap verecek en iyi/doğru yer olma yönünde yüksek motivasyonla ilerliyoruz.

Reklamcılığın sınırlarının dönüştüğü bir dönemde, markalara tasarımın gücü ve kapasitesiyle de cevap vermek, sektör-üniversite arası bağı kuvvetlendirmek misyonlarımızdan bazıları… Design Community’de yıl içinde TRT, TEMSA, Hayat Holding gibi farklı sektörlerden markalara hizmet verdik, veriyoruz. Başarıyı, her işte “yeni” olmakta arıyoruz.

TBWA’de kaçıncı yılınız? 2019 yılı finansal olarak güçlü bir yıl mıydı?
Gül Durak Akbalık
TBWA’de 19. yılım. Nakit Yönetimi’nde güçlü bir yıl geçirdiğimize inanıyorum. Bu yıl, 2018 yılına göre finansal risklerimizi minimize edecek önlemler aldık. Ekonomide yaşanabilecek dalgalanmalara karşı hazırlıklı olmaya ve tüm yıl boyunca finansal gelirlerimizi çeşitlendirmeye yönelik olarak çalıştık. 2020’de mevcut pozisyonumuzu ileriye taşımak ve yeni iş alanlarındaki büyüme ve sürdürülebilirliğini sağlamak hedefindeyiz.

 

 

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye 94. sayısında yayımlanmıştır.