artwork

Sürdürülebilirliği hepimiz öğrenmek zorundayız

6 ay önce

0

Geçtiğimiz hafta uzun zamandır beklenen Apple 15 lansmanı ilgi ile izlendi. Apple CEO’su Tim Cook’un önceden çekilmiş lansman videosunun duyurulan saatte yayına girmesi, yayın sırasında yeni ürünleri ve modelleri anlatan yöneticilerin cinsiyet ve ırk anlamındaki çeşitliliği, sürdürülebilirlikle ilgili bölümün hikayeleştirilerek aktarılması dikkat çekti. Sürdürülebilirlik durum raporu videosunda “Mother Nature” karakteri ile yer alan Octavia Spencer’ın da bu izlenmeye olumlu etkisi olduğu yadsınamaz.

Ancak özellikle sürdürülebilirlik b.lümü anlatılırken kullanılan mizahi yaklaşım, kimileri tarafından basit, kimileri tarafından “karikatürize” bulunurken, bazı çevreler tarafından da anlatımın yaratıcılığı ve eğlenceli yaklaşımı olumlu bulundu.

Görüşler çok çeşitli olsa da sürdürülebilirlik gibi sokaktaki insan tarafından kolay anlaşılmayacak bir konuyu masalsı bir kurgu ile anlatmak bana göre yenilikçi bir yaklaşım. Günümüzde “kalkınmanın” sadece ekonomik büyüme ile olabileceği inancı, tek boyutlu düşünmenin bir ifadesi olarak sorgulanıyor. Öte yandan hayatın her alanında sürdürülebilirlik anlayışı toplumun ne tepesinde, ne de tabanında henüz yerleşmiş değil.

İklim değişikliğini tetiklediği için çokça tartışılan sektörlerin ürün ve hizmetlerinden vazgeçmemiz, hayatın akışı içinde en azından yakın gelecekte mümkün görünmüyor. Bu kurumların daha sorumlu üretim yapması, süreçlerini iyileştirmesi ve çevresel olumsuz etkilerini azaltması ise kararlı bir yol haritası ve üretilecek yeni stratejilerle mümkün. Sürdürülebilirliği bir pazarlama aracı olarak kullanmak yerine yarını bugünden inşa eden etik ve sorumlu iletişim çalışmaları ile şeffaflığı, hesap verebilirliği ve sürdürülebilir bir iş ortamını teşvik edebiliriz. IPRA (International Public Relations Association: Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği) Başkanı Anne-Gret Iturriaga Abarzua’nın da Eylül ayındaki demecinde söylediği gibi;

“İstediğimiz gelecek için dünyanın, refah odaklı etik ve değerlere dayalı yeni bir normal inşa etme konusunda kolektif bir sorumluluğu var.”

Ayşenur Aydın

KİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Bu içerik ilk olarak Campaign Türkiye’nin 135. sayısında yayımlandı.