artwork

Sınır sadece biziz

2 yıl önce

0

“Metaverse” birleşik bir kelime ve genelde parçalara bölünüp algılanmaya çalışılıyor; “meta” = öte, “verse” = evren, metaverse = “evren ötesi” yani yepyeni bir evren. Bu yorumlara, bugünlere ait anlamlandırma veya yaftalama çabaları diyebiliriz çünkü oynarken yazılan bir oyundan bahsediyoruz. Bu fizik kuralları belli, doğa şartları ile oluşmuş, var olan bir oluşum değil; şirketlerin ve bizlerin yarattığı alanlar. Basitçe bakıldığında herkesin beyni kendi içinde bir metaverse, evinizin içinde odanız bir metaverse; dışarıdan bir temas olmadığı sürece size ait: “Ağaç gibi tek ve hür.” Oynadığımız oyunların da kendi içindeki dünyası bu şekilde bir metaverse. Bu ister Fortnite olsun ister Knight Online, ister Pubg, ister Minecraft… Bütün bu oyunların kendi haritaları ve alanları var. Bu alanlar içinde yerler, kaleler, araçlar, silahlar var; bunları kullanan ve bunlara sahip olan bizlerin yarattığı, sahip olduğumuz karakterlerimiz ve alanlarımız var. Bizler de bu dünyalarda onlarla birlikte yaşıyoruz yani metaverse demek VR gözlükler takıp bilim kurgu filmlerinden fırlayan karakterler gibi takılmak demek değil; bu sadece bugünlerde bizlere bu işin en çok pazarlanan kısımı. 

Metaverse’ten ucuza arsa nasıl kapatılır? 

Ne dedik, benim beynim kendi içinde bir metaverse, benim odam aynı, evim aynı, mahallem, şehirim, ülkem aynı bir metaverse ve bunlar kendi içinde bir bütün. Şimdi bunların hepsi birer ağaç olsun, buraya kadar da güzel.

Diyelim ki ben bu tanımlanan metaverse’ün içindeyim. Şimdi bu bir sınırsız evren mi yani istediğim yerden diğer bir yere geçebiliyor muyum? Bütünlüğümü ve varlığımı koruyabiliyor muyum? Fortnite içindeyim, peki oradan avatarımla PUBG’ye geçebiliyor muyum? Geçtiğimde avatarım da geçiyor mu? Avatar geçti diyelim, elindeki araç, silah diğer tarafa geçiyor mu? O da gerçekleşebiliyor ise burada aynı şekilde kullanılabiliyor mu?
Yani bu ağaçlar tek ve hür peki bunlar “Orman gibi kardeşçesine” olabiliyor mu?

Diyelim ki bütün şartlar yerine geldi, bu sevdiğimiz evrenler ve gelecek olan diğer metaverse’ler bir karar aldı: Ortak bir evren kuruyoruz, dünyada olmayan eşitlik ve kardeşlik burada oluyor, evrenler arası paralel bir geçiş sağlanıyor, dileyen dilediği yere geçebiliyor (sınırlar yok, pasaport yok, vize yok)… Ayrı para birimleri yok, hatta paraya gerek bile yok ve gelecek olan herkes bu evrenden istediği kadar yeri herhangi bir ödeme yapmadan alabiliyor. Alın size o evrenden dilediğiniz arsayı ucuza kapatma fırsatı, nasıl ama? 


Soru işaretleri, kaygılar ve çözülmesi gereken şeyler çok, tıpkı dünyadaki gibi. Neden böyle? Çünkü dünyadaki sorunları üretenler, dünyadaki sorunlara çözümler arayanlar ile metaverse’ü yaratanlar ve yarattıkları sorunu çözmeye çalışanlar aynı: İNSAN…

Metaverse hayatımıza nasıl entegre olacak ve ilişkiler boyutu nasıl olur?

Bundan 100 yıl öncesi için televizyon, bundan 30 yıl önce internet ve bundan 20 yıl önce sosyal medya ne ise bugün de metaverse budur. Bugünden anlatıp tanımlamak, tanımlatmak çok güçtür. Buzdolabının icadının en başlarında her eve girmeyeceği, sadece ticari bir eşya olabileceği düşünülmüştü, sonra bilgisayar için aynı şey düşünüldü, sonra cep telefonu için… Bir icat, ancak kullanım alanı ve teknolojiyle birlikte evrimleşebilir ve hatta devrim yaratabilir. Bugün konuştuğumuz şey de eğer bir icat ve teknoloji ise, aynı şey bunun için de mümkün.

Başta koca kalın kablolarla birbirine bağlanan iki bilgisayarla oluşan internet, bugün bütün dünyayı kablosuz saran devasa bir ağ. İnternetten üniversite de okuyabilirsiniz, anlık binlerce kişiyle bir oyunda da savaşabilirsiniz veya dünyanın başka bir noktasındaki doktor tarafından ameliyat da olabilirsiniz.
Yarın VR ve metaverse ile internet üzerinden bütün yaptıklarımızı yapabiliriz; oyun oynayabiliriz, sevdiklerimizle görüşebiliriz, alışveriş yapabiliriz; satın aldığımız şey metaverse içinde bir eşya da olabilir veya gerçek dünya teslimatlı bir eşya da… Bir enstrüman çalmayı öğrenebiliriz, milyarlarca insana konser verebiliriz, başka bir dil bilmeden bambaşka bir dilde iletişim kurabiliriz hatta bunu hiç konuşmadan yapabiliriz. Bir ilişkiye başlayabilir, bu ilişkiyi bütün yönleriyle yaşayabiliriz; belki Dünya Ekonomik Forumu’na katılıp bütün yoksul halkların haklarını almalarına yardımcı olabiliriz. Bugüne kadar hep ve her zaman olduğu gibi sınır beynimiz, sınır sadece biziz.

Biz ByNoGame olarak bunun adı her ne olursa ve buna her ne denirse densin, biz bunun içinde olacağız. Dünyaya iyi bakın, geleceği çok merak ediyorum, lütfen dünyaya iyi bakın ki o günleri görebilelim.

Murat Kömürcü

ByNoGame CEO’su

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 118. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...