artwork

Sağlığı Teknoloji İle Şekillendirmek

6 yıl önce

0

Teknoloji Zirvesi’nde “Hayat. Bugün. Şimdi” teması ile düzenlenen panellerin birincisi, “Sağlığı teknoloji ile şekillendirmek” başlığı altında gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Turkcell Satış Direktörü Murat Küçüközdemir‘in gerçekleştirdiği panelde Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Rönesans Holding Genel Müdürü Atilla Kemal Sağlam ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sema Dumanlı Oktar görüşlerini paylaştılar.

Teknolojinin sağlık sektörünü ve günlük hayatı nasıl dönüştürdüğünün ve geleceğe dair öngörülerin paylaşıldığı panelde öne çıkan başlıklar şu şekilde:

Turkcell Satış Direktörü Murat Küçüközdemir:

“Gördüğüm kadarıyla akıllı teknolojilerin ve nesnelerin internetinin hayatımıza girmesi an meselesi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci:

“Sağlık endüstrisi çok kısa sürede çok uzun mesafeler katetti. Bunu gerçekleştirebilmek için veriyi çok iyi kullanmak gerekiyor. Biz sağlık sistemlerini planlarken şunu düşündük: hekimin hastanın ne beklediği bilmesi için bir platform kuralım; bunun üzerine, iki taraf arasındaki iletişimi sağlamlaştırmak için bir model üzerinde çalışmaya başladık. Hastaya ait her şey hasta dosyalarında bulunsun ve muayene olduğu sırada görülebilsin istedik. Gelecekte en iyi dijitalleşmiş ülkelerden biri olacağımıza inanıyorum.”

Rönesans Holding Genel Müdürü Atilla Kemal Sağlam:

“Yaptığımız projelerde insan odaklı çalışmalar ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye’de sağlıklı dönüşüm hastanelerin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Yeni hastanelerimiz devlet hastaneleri sınırlayan etkenlerden bağımsız biz şekilde kuruldu, bina güvenlik sistemlerini yüksek seviyede tuttuk. Hiç kimse hastanede uzun süre kalmak istemez, biz de her şeyi yedekleyerek bir sistem kurduk.

Yaptığımız her şeyin uluslarası arenada karşılığını bulmaya çalışıyoruz. Gelecekte ne yapılır? Doktorlara destek sağlayabilecek yazılımlar geliştirmeye ve hastanedeki yükü azaltma yönünde çalışmalıyız.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sema Dumanlı Oktar:

“Nesnelerin interneti yapay zekayla birlikte hayatımızın içerisine giriyor. Nesnelerin interneti nedir konuşmamız gerekiyor. Nesnemizin önce nesneyi görmesi gerekiyor ve nesnenim yaptığı hareketleri algılaması ve veriyi işlemesi gerekiyor, son olarak da iletişim aracı olması gerekiyor. Bunlar giyilebilir medikal cihazlar, implantlar. Akıllı bir implant geliştirmeyi planlıyoruz. Nesnelerin interneti hayatımıza o kadar nüfuz etti ki.

Giyilebilir teknolojiler ve implantlar hayatımız nasıl etkileyecek? Gelecekte hiç kime bugün sunduğumuz sağlık hizmetlerini veremeyecek. Bu nedenle biz dönüşüne gitmemiz ve yaşam alanlarına bunu taşımamız gerekecek.

Gelecekte bizi çok güzel bir sağlık sisteminin beklediğine inanıyorum.

“Sağlığı teknoloji ile şekillendirmek” paneli, Haliç Kongre Merkezi’nin Haliç Oditoryumu’nda gerçekleştirildi.