artwork

Reklamcılık dünyasında yeni bir manzara

7 yıl önce

0

Danışmanlık şirketlerinin de girmeye başladığı reklamcılık dünyasında değişen yeni manzara nasıl? Gelecekte bu endüstride neler olacak?

Yeni gelenler reklamcılık dünyasını sarsıyor ve bu piyasada nasıl sürdürülebilir olunması gerektiğini de adeta göğüslüyorlar. Müşteri baskısı, bütçe konuları ve son derece zorlayıcı bir ortam bir araya geldiğinde reklam ajanslarını da bu oluşuma ekleyebilirsiniz.

Geçtiğimiz Haziran ayında Publicis Group, tüm ajanslarına 2018 yılındaki herhangi bir yarışmaya katılmayı yasaklamıştı. Bu da aslında yepyeni bir manzaranın çizilmeye başlandığını gösteriyor.

Yenilik, yaratıcılık ve üretim yetenekten gelir. Peki her şeyin sürdürülebilir olması için kilit noktamız bu yetenekler mi? Bu yeteneklerin varlığını sağlamak için neler yapmak gerekir? Sosyal hayat ve çalışma koşulları bir avantaj olabilir mi?

IBM, Accenture, PwC ve Deloitte, pazarlamanın büyükleri olabilirler mi?

Reklam dünyası büyük ölçüde değişiyor. AdAge’den E.J. Schultz bu yıl, ilk kez bu dört danışman firmanın AdAge’in yaptığı dünyanın en büyük 10 ajansı sıralamasını alt üst ettiğini yazdı. Gideon Spanier ise yakın zamanda Campaign UK sütunlarında kaleme aldığı yazısında “Publicis Groupe ve WPP’nin devralma hedefleri var; çünkü ajans gruplarına baskı uygulanıyor ve önde gelen bir Fransız bankasına göre Accenture en güvenilir alıcı olarak görünüyor” dedi. Bunu da gelecek aylarda göreceğiz…

Yetenekleri çekmek için sağlıklı yaşam önemli

Bu bağlamda, yeteneklere odaklanmak gerekir. Onlara nasıl çekici görüneceksinz ve onları elinizde nasıl tutacaksınız? Pek çok farkı alandaki şirkette olduğu gibi reklamcılık dünyasının da temel sorusu tam olarak bu. Maaş, bu konuda iyi bir koz olabilir ancak oldukça eski bir silah. Fırsatlar elbette önemli ama bugün bu yetenekleri kaçırmak istemiyorsanız çok daha farklı şeylere yönelmeniz gerekir. Örneğin; sağlıklı yaşam için onlara fırsatlar sağlamak, sosyal yönlerini desteklemek, kurum içerisinde bir spor salonu, esnek çalışma saatleri (sadece fazla mesai yapma anlamında değil), evden çalışma imkanı, Chief Happiness Officer pozisyonunda birinin varlığı vb. Mali durumlar tabii ki hala önemli ancak xenials dediğimiz 1977-1983 kuşağı için istediği profillerle bir arada olmak ya da hoş bir çalışma ortamı son derece önemli.

Reklamcılık dünyasını değiştirin

60’lı yıllarda zaten bir ajansta çalışıyorsanız başarılıydınız. Oysa şimdi; Universum Global’e göre, öğrencilerin rüyalarını süsleyen 5 şirket şu şekilde: Google, Goldman Sachs, Apple, EY ve PwC. Anket ayrıca, 12 ülkeden 10’unda iş hayatındaki dengenin kariyer hedefi olarak görüldüğünü ortaya koydu. Çalışma ortamıyla ilgili detaylar artık birçok iş tanımında yer alıyor. Ayrıca, Google gibi şirketler, çalışma ortamlarında adeta devrim yarattılar. Sıkıcı ve katı ofis ortamlarını unutun, çalışanların düşünülerek tasarlandığı yeni mekanlara geçin. Fransa’da BETC, 900 çalışanını ağırlamak için yaptığı tesislerle bu değişimi gerçekleştirdi bile.

Darwin’in kanıtladığı gibi; çevresine en iyi şekilde adapte olanın en uzun süre dayanan olması mümkün. Şimdi, reklamcılık dünyasının geleceğinden ne bekleyeceğiz dersiniz?

Tina Ly

Freelance Consultant

 

 

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Ekim 2017 sayısında yayımlandı.