artwork

Pandemi, yaratıcı endüstrinin yönünü değiştirdi

3 yıl önce

0

Shutterstock‘tan Aiden Darné, pandemi sırasında başlayan geçici düzeltmelerin artık yaratıcı sektörün içerik üretme şeklini değiştirdiğini söylüyor.

2020 boyunca pandeminin bize getirdiği yeni zorluklarla başa çıkmak isteyen marka ve ajansların ihtiyaçlarında çarpıcı değişiklikler gözlemledik. Müşterilerimizin içerik oluşturmalarının seyahat yasakları, sokağa çıkma yasakları ve uygulanan sağlık önlemleriyle kısıtlandığını gördük. Buna karşılık, benzeri görülmemiş bir “yeni normal” ile karşı karşıya olan ancak yine de izleyicileriyle etkileşim kurmak için bir yola ihtiyacı olan markalara doğrudan yardımcı olmak için Shutterstock Studios’u kurduk.

İlişki değişikliği; hizmetten ortağa

Normal hayat değiştikçe yaratıcı sektörler, bir sonraki adımda nasıl ilerleyecekleri konusunda kararsız kaldılar. Tüm sektörlerde kurulan resmi ve gayri resmi ortaklıklarla iş dünyasında toplulukların yükselişine tanık olduk. İş birliğinin gücü netleşti. Hedeflerimize başarılı bir şekilde ulaşmak için hep birlikte çalışmamız gerekiyordu. 

Genel olarak müşteriye basitçe hizmet sağlamanın artık yeterli olmadığı anlaşıldı. Gerçek değer sunmak için ‘gerçek ortak’ olabilmek çok önemli. Kesilen bütçeler ve olağanüstü işler üretme baskısı ile müşterilerimiz bize en çok şu an ihtiyaç duyuyor. Biz de bu zamanda bizden en iyi şekilde yararlanabilmelerini sağlamak için iş modelimize yeniden odaklandık. Yaratıcı içerik için küresel bir stüdyo oluşturmak, markaları ve ortakları yolun her adımında destekleyebileceğimiz anlamına geliyor. 

Mesaj değişikliği; duyarlı bir şekilde yanıt verme

Sadece iki haftalık bir süre içinde, çoğumuz yatak odalarımızı toplantı odalarına çevirerek evden çalışmak zorunda kaldık. Evden çalışmak bazı sektörlerde sabit olsa da bu ısmarlama yaratıcı işlerde geçerli değil. Yılın ilerleyen aylarında, akıllı ve güvenli prodüksiyon çözümlerine duyulan ihtiyaç devam etti -yakın tarihin en tuhaf ve en zorlu yıllarından birinde izleyicilerde yankı uyandıracak yeni tür yaratıcı fikirlere olan talepten bahsetmiyorum bile-. Neredeyse bir gecede, yaratıcı uygulamalar için önceki fikirler etkisiz ve izleyicilerde etkili bir şekilde yankılanmayacak hale geldi. Ortak bir soru vardı: Bu süre zarfında ne söylüyoruz ve nasıl söylüyoruz?

Hem sosyal mecralarda hem de TV kampanyalarında kullanılmak üzere yeni mesajlar geliştirmek için markalar ve ajanslarla birlikte çalıştık. Sektör olarak, hiçbir şey yapmamaktansa bir şeyler söylemenin ve sohbetin bir parçası olmanın daha iyi olduğunu anladık. 

Yaklaşımda değişiklik; hızlı bir şekilde küresel bir çözüm bulma

COVID-19 kısıtlamaları, çoğu yaratıcının çalışmaya alışma şeklinin tersine döndüğü anlamına geliyordu. Anahtar teslim içeriğe olan talep, bizi endüstrinin her zamanki gibi, hatta normalden daha iyi bir şekilde devam etmesini sağlayacak bir girişime teşvik etti.

Kapanmalar nedeniyle geleneksel bir prodüksiyon ekibini bir araya getirmek mümkün olmuyordu. Dolayısıyla ihtiyaç duyulan içeriği oluşturmak için küresel bir yaratıcı ağdan yararlanma imkanı marka ve ajanslar tarafında çok değerliydi. 

Daha iyisi için değişim; daha özgün ve sürdürülebilir reklamlar yaratmak

Çalışma biçimleri değiştikçe, bu değişikliklerin daha geniş kapsamlı etkisi şaşırtıcı derecede olumlu şekillerde kendini göstermeye başladı. 

Shutterstock Studios, talep edilen içeriği çekmek için görüntü yönetmenlerinden yapımcılara kadar yerel yetenekleri kullanıyor. Bunun anlamı; uçak yolculukları, otel konaklamaları ya da kiralık arabalar olmadan dünyanın her köşesine ulaşmak için yaratıcı topluluğumuzu kullanmamız. Ajansların ve markaların karbon ayak izlerini yönetmeleri, daha sürdürülebilir olmaları ve daha çeşitli olmaları için sürekli artan baskılarla birlikte, içerik oluşturma yaklaşımındaki bu değişikliğin son derece olumlu bir etkisi var.

Proje programlarından seyahat süresini çıkarmak üretimi hızlandırıyor ve daha da önemlisi, içeriğin yerel, çeşitli ve özgün yeteneklerle oluşturulmasına imkan sağlıyor. Yerel kişilerle çalışmak oldukça önemli çünkü hiç kimse bir kültürü veya yeri anlamada, onu her gün yaşayan ve soluyan birinden daha iyi bir konuma sahip olamaz. 

Pandemiden önce değişmeye başlayan yaratıcı formatlar hala gelişiyor ve pandemi sonrasında da gelişimleri devam edecek. COVID-19, yaratıcıları daha da yenilikçi olmaya ve rahatlık alanlarının dışına çıkarak gelişmeye itti. Reklamcılığın değişmesi gerektiğini gördük ve sonuç olarak bunu iyileştirdiğimizi düşünüyorum. 

Sektör bu gelişimlere iyi tepki veriyor. Geçirdiğimiz bir yılın ardından ekranlarda yer alacak Noel reklamlarının eskisi gibi olmasını bekleyemezsiniz. Pandemi hepimizi uyum sağlamaya zorlamış olsa da, ortak olarak sunabileceğimiz şeylerin değerini gördük. Bu değişiklik yalnızca geçici bir çözüm değil, endüstrinin içerik üretme biçiminde bir evrim. 

İçeriğin doğrudan tüketiciyle bağlantı kurması ve dünya gündemine hitap etmesi gerekiyor. 2021’de daha fazla zorlukla karşılaştığımıza şüphe yok ancak çalışma şeklimizi uyarlamak ve zor zamanlarda dayanıklılık göstermek, ortaklarımızın hedeflerini desteklemede bizi bir adım öne çıkarıyor.

Aiden Darné

Vice President, Global Head of Shutterstock Studios

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 112. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...