artwork

Metaverse’te herkes yerini almalı

2 yıl önce

0

Dijital oyunlar ve metaverse, imkansız diye bir şeyin olmadığı dünyalarıyla birbirine uyumlu yapıda. Metaverse sonrası yaşayacağımız oyun deneyimi ise tek bir kelimeyle özetlenebilir; büyüleyici olacak.

Metaverse, tüm hayatımızı baştan başa değiştirecek aslında. Oyun sektörü ise metaverse ile en uyumlu ve bu değişimin en fazla etkileyeceği sektörler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

PC, konsol oyunlarının temel mantığı oyuncuyu hikayenin içine dahil ederek onu adeta yaşatması. Bir gün yeni uygarlıklar kurarken, ertesi gün II. Dünya Savaşı’nda strateji belirliyor, doğaüstü yaratıklarla savaşabiliyor, bir suç çetesini çökertiyor ya da hayaletlerle köşe-kapmaca oynadığınız ürpertici bir macera yaşayabiliyorsunuz. Dijital oyunlar ve metaverse her ikisi de imkansız diye bir şeyin olmadığı, hayal gücüyle dolu dünyalarıyla birbirine uyumlu yapıda. Dolayısıyla çocuk, genç, yetişkin her yaştan oyun severi cezbeden dijital oyunların çok daha canlı ve gerçek olduğu, oyuncunun sanal gözlükler ve gerçekliği artıracak beş duyuya hitap eden başka olanaklarla oyunun tam da içine girdiği bir evren düşünün.

Oyun geliştiriciler metaverse’ü çoktan kullanmaya başladı. Metaverse çalışmalarıyla son günlerde adını çok duyduğumuz Facebook kurucusu Mark Zuckerberg’e göre; metaverse bildiğimiz dünyanın çok ötesinde bir yeni evren olacak. Oyun dünyasında metaverse’ün ilk uygulamalarını kendinizi yeni bir hayat kurduğunuz çevrim içi platform Second Life ve birkaç yıl önce çok popüler olan Pokemon Go gibi örneklerde görmüştük. Roblox, Epic Games gibi pek çok şirket, Mindcraft, Fortnite gibi oyunlar metaverse çalışmalarını sürdürüyor.

Dijital oyunlarda metaverse sonrası oyuncuların yaşayacakları deneyim, tek kelimeyle özetlemek gerekirse büyüleyici sıfatını hak ediyor. Henüz hayal bile edemediğimiz pek çok yeniliğin en fazla 5-10 yıl içinde gerçekleşeceğini düşünün. Bu elbette ki oyun sektörünün köklü değişimi ve önümüzde yepyeni olanaklar açılması anlamına gelecek. Oyun geliştiricilerinin hayalleri ne kadar sınırsızsa, oyun dünyasındaki deneyimlerimiz de o ölçüde sınırsız olacak. Böyle bir geleceği dijital oyun dünyası için sonsuz fırsatlarla dolu, bir oyun sever olarak da çok heyecan verici buluyorum.  

Dünyada belli başlı teknoloji ve oyun şirketlerinin metaverse çalışmaları çoktan başlamış durumda. Ülkemiz de teknoloji ve dijital oyun üretimi alanında başarılı işler yapan ve bu konuda potansiyeli olan bir ülke. Teknoloji ile ilgili tüm oyun kurucular, elbette ki bu konularda kafa yoruyor ve hangi alanlarda eğilmek, neler yapmak gerektiğini planlayıp adımlar atıyor. Çok uzun bir sürede değil yakın zamanda gerçekleşecek köklü bir değişimden bahsediyoruz. Dolayısıyla metaverse’te herkes yerini almalı. Bu teknoloji devriminin dışında kalmamak, etkin olmak isteyen tüm şirketler ve girişimciler metaverse çalışmalarına hız vermek durumunda. Öte yandan yatırımcıların da bu konuya çok daha fazla yönelmeleri, geliştirmeler için şimdiden devlet destekleri sağlanması ve belki olası yasal gerekliliklerinin alt tabanının da şimdiden çalışılması iyi olacaktır. 

Metaverse; evren anlamına gelen “universe” ile “meta” yani “öte” kelimelerinin birleşimiyle türetilmiş bir kavram ve “evrenin ötesi” anlamına geliyor. Fiziksel gerçeklikle artırılmış sanal gerçekliğin birleştiği bir online dünyalar topluluğu düşünün. Tıpkı internetin, sosyal medyanın, dijital oyunların artık hayatımızın doğal bir parçası olması gibi metaverse de her birimiz ya da birçoğumuz için günlük hayatımızın içinde yer alacak. 

Bunun nasıl bir deneyim olacağını hayal edebilmek için Spielberg’ün “Ready-Player-One” filmi, meşhur “Black Mirror” dizisi dahil çeşitli bilim kurgu yapımlarının her biri bizlere farklı ipuçları gösteriyorlar aslında.  

Düşünün ki, dünyanın ya da yaşadığınız ülkenin öbür ucundaki arkadaşlarınızla bir partide buluşuyor, en sevdiğiniz ünlülerle karşılıklı sohbet ediyor, sonra antik Pompei kentinin kalıntıları merak edip gidip bizzat oradaymışçasına görebiliyorsunuz. İş toplantılarınızı iş arkadaşlarınızla birlikte metaverse evrenindeki toplantı odanızda gerçekleştirebiliyorsunuz. Üzerinizden, sağınızdan solunuzdan rengarenk balıklar geçerken yürüyüş yapabiliyorsunuz. Diyelim ki fiziki olarak Paris’tesiniz ve kenti bilmiyorsunuz. Sanal gerçeklik gözlüğünüzü taktığınızda etrafınızdaki restoran ve kafelerin kaç beğeni puanı aldığını, menülerini görebiliyorsunuz. Kendinize metaverse evreninde bir avatar oluşturabiliyor, alışveriş yapabiliyor, sevdiğiniz sanatçının konserine gidebiliyorsunuz. Çarşı, şehir, ülke, gezegen, evren… Metaverse bunların hepsini birleştirerek hayatlarımızın ortasına yerleştirecek.

Özetle kendi evrenimizden çok daha renkli ve eğlenceli bir öte evrene hazırlanalım.

Genco Alp

InGame Group Kurucu Ortak ve CEO

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 118. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...