artwork

Mesleğin cinsiyetini ortadan kaldıran proje: ‘Kadın Gücü’

3 yıl önce

0

İnsanı odağına alarak, ihtiyaç öncelikli sosyal sorumluluk projeleri kurgulamak ve bunları sürdürülebilir bir anlayışla uygulamak OPET için vazgeçilmez. Eğitim, sağlık, çevre ve tarihi değerlere odaklanarak pek çok sosyal sorumluluk projesini bir arada yürüten OPET, bu alanlarda ulusal ve uluslararası sayısız ödül kazandı.

Ülkemizin desteğe en açık konularından biri olan kadın istihdamı konusundaki sosyal sorumluluk projesi ise kısa sürede önemli bir noktaya gelen Kadın Gücü Projesi oldu. OPET iş hayatında eşitliğe ulaşmak amacıyla 2018 Mayıs ayında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ve İŞKUR’un desteğiyle yola çıktı. OPET, toplumda kadın ile erkeğin eşit temsil edilmesinin ülkemizin kalkınmasına büyük katkı sağlayacağına olan inancıyla kadınların işgücüne katılımını artırmayı, hem ekonomik hem de sosyal olarak güçlenmelerini amaçladı. “Mesleğin cinsiyeti yoktur” anlayışı ile erkeklere özgü meslek olarak algılanan akaryakıt satış yetkilisi, istasyon yöneticisi, vardiya amiri gibi pozisyonlarda kadınlara iş olanağı sunan OPET’te projenin başladığı günden bugüne istasyonlardaki kadın çalışan sayısı 3 bine yaklaştı. Türkiye’nin 73 ilinde kadın akaryakıt satış yetkilisi istihdam eden OPET, pompa başında görev yapan kadın akaryakıt satış yetkilisi sayısını ciddi oranda yükseltti. OPET’te Kadın Gücü istihdamı sağlayan bayi sayısında ise yüzde 224 artış gerçekleşti.

OPET’in her istasyonunda en az 2 kadın hedefiyle başlattığı Kadın Gücü Projesi, akaryakıt dağıtım sektöründe köklü bir değişime öncülük ederken “erkek işi” olarak görülen sektörde kadınlara daha fazla çalışma alanı açan örnek bir proje olarak birçok ödüle de layık görüldü. “Kadın Gücü” projesiyle bugün itibariyle gelinen noktada, OPET istasyonlarındaki kadın çalışan sayısı 2 katına ulaştı. Projenin ilk günlerinde istasyonlarında yaklaşık bin 541 kadın istihdam eden OPET’te, yaklaşık 2,5 yıl gibi bir sürede istasyonlardaki kadın çalışan sayısı 3 bine yaklaştı.

Kadın çalışanların olduğu istasyonlarda verimlilik artıyor

OPET Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Öztürk, Kadın Gücü Projesi ile toplumda var olan yerleşmiş ön yargıların kırıldığını belirtiyor. “Bugün neredeyse tüm Türkiye’deki OPET istasyonlarında akaryakıt, market satış yetkilisi ve istasyon yöneticisi gibi pozisyonlarda kadınlara iş imkanı yaratmanın yanı sıra ‘erkek işi’ kavramını geride bırakan bir zihniyetle toplumumuz için önemli bir farkındalık sağlıyoruz” diyen Öztürk şöyle konuştu: “2018 yılından bu yana Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ve İŞKUR’un desteğiyle sürdürdüğümüz Kadın Gücü Projesi ile çalışma hayatında fırsat eşitliği sunarken aynı zamanda kadınların hem ekonomik hem de sosyal olarak güçlenmelerine katkıda bulunmayı hedefliyoruz çünkü toplumumuzda kadın ile erkeğin eşit temsil edilmesinin ülkemizin kalkınmasına büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu amaçla projemiz kapsamında istasyonlarımıza her geçen gün yeni kadın güçleri ekleniyor. Kadın çalışanların olduğu istasyonlarda verimlilik artarken satış oranlarındaki artış da dikkat çekiyor. Kadın Gücü Projesi’nde; mesleğin cinsiyeti olmadığı algısının toplumsal düzeyde benimsenmesi, kadınların çalışma hayatının her alanında fırsat eşitliği ilkesi çerçevesinde başarıyla var olabileceğinin gösterilmesi temel amacımız. Kadının toplumda, iş hayatında ve ekonomik hayatta güçlenmesine yönelik attığımız adımlar kalkınmanın da temelini oluşturuyor. Proje kapsamında Türkiye genelindeki 1700’ü aşkın istasyonumuzda en az iki kadın çalışan olması hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

73 ilde 3 bin ‘Kadın Gücü’

  • OPET istasyonlardaki kadın çalışan sayısı 3 bine yaklaştı.
  • Proje genelinde istasyonlardaki kadın çalışan sayısında başlangıçtan bugüne yüzde 69 oranında artış kaydedildi.
  • Türkiye’nin 73 ilinde OPET istasyonlarında Kadın Gücü Projesi aktif olarak uygulanıyor.
  • Pompa başında görev yapan Akaryakıt Satış Yetkilisi sayısı proje proje başlangıcında 27 iken 731’e yükseldi.
  • Kadın Market Satış Yetkilisi ise 576’dan 945’e ulaştı.
  • OPET’te Kadın Gücü istihdamı sağlayan bayi sayısında ise yüzde 224 artış gerçekleşti.
  • Kadın Gücü Projesi kapsamında çalışan kadınlar yüzde 61 oranında lise, lisans ve yüksek lisans mezunu.
  • Proje, 2.5 yılda 14 ödül aldı.

OPET Yönetim Kurulu Üyesi

Filiz Öztürk

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye’nin 109. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Daha İyi Bir Gelecek Platformu Kuruldu

Enerjisa Enerji ‘Daha İyi Bir Gelecek’ platformunu hayata geçirdi...