Site icon Campaign Türkiye

Medya ekosisteminin sürdürülebilirliği

Uzmanlardan oluşan bir panelde, davranışsal eğilimleri takip ederek e-ticarete yönelik harcamalardaki değişimin nasıl gerçekleştirileceği ve reklamverenler, medya sahipleri ve ajanslar arasında gelişen bir medya ekonomisinin nasıl sağlanacağı tartışılıyor.

Reklam sektörü yeni nesil yetenekleri nasıl çekebilir, besleyebilir ve elde tutabilir? Geleceğin teknolojisinin potansiyelinden yararlanmanın en iyi yolu nedir? GenZ’nin hibrit çalışma deneyimi, sektörün geleceğini nasıl etkileyecek?

Bunlar, Campaign’in Brighton’da gerçekleşen “Media 360” etkinliğinde panelde sorulan sorulardan sadece birkaçıydı. Campaign Genel Yayın Yönetmeni Gideon Spanier’in liderliğindeki panellerde; Amaliah CEO’su ve Kurucu Ortağı Nafisa Bakkar, Omnicom Media Group UK CEO’su Dan Clays, The Elephant Room Kurucu Ortağı ve Yetenek Başkanı Shannie Mears ve global içerik üretici ticaret şirketi Whalar’ın EMEA Başkanı Marco Bertozzi yer aldı.

Bertozzi, şirketinin farklı bir yetenek havuzu geliştirme kararlılığından söz etti: “Farklı yetenekler elde etmek için yaptığım şeylerden biri, okullarda (özellikle de devlet okullarında) bu sektörde reklam ve kariyer hakkında konuşmaktır. Dikkatimi çeken şey, bu çocukların reklam kariyerinin arzu edebilecekleri bir şey olduğuna inanmamaları. Bunu yapanların az sayıda olduğunu öğrendim ve sektörümüzde iş yaparlarsa, onları temsil edebilecek uygun rol model bulmakta zorlanabilirler.”

Mears: “Bu sektörün varlığından haberdar olmayan çok sayıda yetenek var ama sadece bir işe alım sorunumuz yok; elde tutma ile ilgili bir sorunumuz da var. Bir reklam ajansında geçirdiğim zamandan hoşnuttum ama orada uzun vadede güçlenecekmişim gibi hissetmedim. Mentorluk olmadan, çeşitli yetenekler reklam dünyasını bir ek iş veya başka bir şey için terk edecek. Yetenek için sürdürülebilir bir ekosistem inşa edemiyor olacağız.”

Clays: “Çeşitlilik bir öncelik haline geliyor çünkü birisi var olmayan bir takıma söz vererek bir konkuru kazandı. Yeteneği bulmak için çılgınca bir koşuşturma var, bu sürdürülebilir değil. Londra dışından bakarak yetersiz temsil edilen topluluklara bakarak yeni yetenek kaynakları bulmamız gerekiyor. Teknolojiyi daha yaratıcı olmak için kullanmalıyız ve insanları sektörde kalmaya teşvik etmenin yeni yollarını bulmak için işe dönüşü kullanmamız gerekiyor.”

Tartışmayı “daha iyi reklamcılığın” neye benzediğine taşıyan Bakkar, hikaye anlatıcılığının genç nesille bağlantı kurma gücünden bahsetti. “Genç tüketiciler reklamlardan nefret eder ama hikaye anlatmayı severler. Bu tüketicilere daha fazla değer ve amaç odaklı bir şekilde ulaşabilirsiniz.”

“Yakın zamanda bu yaklaşımı Lloyds için uygulamaya koyduk ve onları elde ettiğimiz bekleme süresi dört dakikanın üzerindeydi, oysa burada genellikle bir dakikayla yetindiler. Markalar için çeşitli tüketicilerin bulunduğu bu alanlarda kendini göstermenin ve dikkatlerini çekmenin gerçekten zorlayıcı yolları var.”

Clays: “BBC veya Amazon Prime gibi bir abonelik hizmeti değilseniz, reklamcılık gelecek için hayati önem taşıyacaktır. Bu, dikkate öncelik verme anlamına geliyor; dikkati yeni bir para birimi olarak düşünmeliyiz. Daha zekice medya planlamasıyla frekans gibi şeyleri de doğru yapmalıyız.”

Kaynak: Campaign UK

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin Sürdürülebilirlik Özel sayısında yayımlanmıştır.

Exit mobile version