Site icon Campaign Türkiye

MARKA Konferansı 2018 – 1. gün

Serüvenin başladığı 2000 yılından beri, misyonu iş dünyasının ve Türkiye markalarının global rekabet gücünü artırmak olan MARKA Konferansı 2018’de ilk gün tüm heyecanlıyla başladı. LIFT Content Factory de dijital içerik ortağı olarak etkinlikte yer alarak iki gün boyunca web sitesinden ve sosyal medyadan bilgi akışı sağlayacak.

MARKA Konferansı 2018, Purple Hand Band’in sabah konseri ile kapılarını açtı. Ardından Tüm Zamanların Marka Konferansı Moderatörü BJ Cunningham, açılış konuşmasını yapmak için sahneye çıktı. Konferansta yer alacak konuşmacıları öven BJ Cunningham, genel bir yıl değerlendirmesi yaptı.

BJ Cunningham

BJ Cunningham’ın ardından günün ilk konuşmasını gerçekleştiren Lab of Misfits Studio Kurucusu, CEO’su ve Nörolog Beau Lotto, dinleyicilere her şeyin algı ile ilgili olduğunu ve farklı görmenin önemli olduğunu söyledi. Lotto, “Gözlerinizi açtığınızda dünyayı ve gerçekliği görmüyorsunuz. Beynimiz öyle bir evrildi ki… Bu en temel algılarımızda bile geçerli” dedi.

Konuşmadan çıkan önemli bir satır başı da “İnsanlık olarak bilmemekten nefret ediyoruz. Bilmemekten dolayı ölüyoruz. O belirsizlikten dolayı beyin hücrelerimiz ölüyor” ifadesi oldu.

Beau Lotto

YGA Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yaman konuşmasını gerçekleştirmek üzere sahnedeki yerini aldı.

Yunus Emre’nin “Gelin tanış olalım, İşin kolayın tutalım, Sevelim sevilelim, Dünya kimseye kalmaz” dörtlüğü ile konuşmasına başlayan Yaman’ın konuşmasından öne çıkan notlar şu şekilde:

“20’li yaşlardaki Sinan her şeyi yapıyordu. 40’lı yaşlarda ise anlam arayışına giriyorsun. Peki neyin arayışındasınız? Bunu iyi tanımlamak zorundayız.”

Sinan Yaman

“Pazarlama bölümünde çalışan marka yöneticilerine büyük bir görev düşüyor. O hedefi, hayatın anlamı olan hediyeyi bulabilmek.”

“Aslında Sanayi Devrimleri’nde gerçekleşen yeniliklerin önemli bir şey olmadığını görüyoruz. Sanayi Devrimi aslında Sanayi 5.0 olmalı. Bunu da Atatürk’ün gençliğinin yapması gerekiyor.”

Gazeteci ve Televizyon Programcısı Şirin Payzın’ın moderatörlüğünde ve Ekonomi Yazarı Uğur Gürses’in katılımlarıyla “Ekonomi 2019: Zorlu Yılın Riskleri ve Fırsatları MARKA Konferansı Özel Analizi”  paneli başladı.

Ekonomi deyince herkesin moralinin bozulduğunu ve olgulardan yola çıkarak bunu ve ülkenin durumunu konuşacaklarını söyleyen Payzın, seçime kadar ülke dinamiklerinin nasıl olacağını sordu. 

Ekonomi Yazarı Uğur Gürses: “Toplumun refah kaydı önemli. Bu daha da aşağı çekilirse toplum siyaseti aşağı indirebilir. Makro ekonomi anlamında da kredi kanalını ve sermaye girişini tekrardan açmamız lazım.” dedi.

Şirin Payzın, Uğur Gürses

Uğur Gürses: “IMF olmadan olmaz, kısa vadede sancısı olacak ama uzun vadede toparlayacağız ama maalesef kalıcı olmayacak.”

Uğur Gürses: “Türkiye için durum kısa vadede kötümser olabilir ama orta ve uzun vadede oldukça umutluyum. Geçmişte de yaşandı ama hep beraber çıkmayı başardık.”

Gazeteci ve Yapımcı Balçiçek Pamir, Yazar Ahmet Ümit ile birlikte “Katılımcı İş Başında: İçimizdeki Dedektifi Keşfetmek” sunumunu gerçekleştirmek üzere sahneye çıktı.

Balçiçek Pamir, Ahmet Ümit

Ahmet Ümit, MARKA Konferansı 2018 için özel olarak kaleme aldığı öyküsüyle sahnede yer aldı. 

MARKA Konferansı 2018, tüm hızıyla devam ediyor.”Temperley London ve Modanın Değişen Yüzü” adlı panelde Temperley London Kurucusu ve Moda Tasarımcısı Alice Temperley ve Tüm Zamanların MARKA Konferansı Moderatörü BJ Cunningham bir araya geldi.

BJ Cunningham’ın, A. Temperley’e moda sektörüne nasıl girdiğini sorması üzerine Temperley 11 yaşından beri moda işinde olduğunu ve ailesinin mağazasında satış yaptığını söyledi.

Temperley London Kurucusu ve Moda Tasarımcısı Alice Temperley: “Sürdürülebilirlik ve çevrecilik çok önemli. Maalesef moda sektörü çevreyi çok kirletiyor. Çevreye duyarlı olan kumaşlar çok pahalı ve kısıtlı, bunlar henüz seri üretime girmedi maalesef.”

Komedyen ve Yazar Kaan Sekban, “Bir Mizah Markasının Yükseliş Hikayesi” adlı sunumuna başladı.

Kaan Sekban

10 sene boyunca bankada çalıştım ve istifa ettim. İşin aslı farklı, yöneticinin odasına girdim ve blöf yapmak istedim. Amacım aslında istifa etmek değildi, zam almaktı. Yaratıcılık hayalleri kuruyoruz her insan gibi. Ben de oyunculuk hayalimi gerçekleştirmek için zam istedim, blöf yaptım ama zammı alamadım. Ve direkt istifa ettim.” 

Sekban’ın ardından sahneye çıkan MARKA Konferansı düzenleyicisi Yürekli Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Yürekli Şengör, konuşmasını gerçekleştirdi. 19 seneden beri hep aynı heyecanı duyduğunu belirten Şengör, konferansın tüm destekçilerine de teşekkürlerini iletti. 

Yürekli Şengör konuşmasında şu noktalara değindi:

Günümüzde yapay zeka çok popüler. Acaba bir gün MARKA Konferansı’nda da robot bir konuşmacı yer alır mı?”

Markalar da insanların hayatının bir yansıması. Geçtiğimiz bu 19 yıllık süreçte Türkiye’nin markaları da çok gelişti.”

Dünya’da ve Türkiye’de zorlayıcı bir dönem yaşansa da bundan korkmuyoruz. MARKA Konferansı her dönemin zorlu olduğunu biliyor. Genel tavrımız bizi ayrıştırıyor ve bu tavrımızdan da vazgeçmiyoruz.”

Sınırları zorladığınızda biri dönüp ‘senin derdin ne?’ diye sorar. Bizim derdimiz ne? İyi iş üretmek.”

Yürekli Şengör, sahneye MARKA Konferansı’nın ana sponsoru Yapı Kredi World’den Serkan Ülgen’i sahneye davet etti. Ülgen, konferansı desteklemeye devam edeceklerini açıkladı.

Serkan Ülgen

Serkan Ülgen: “MARKA Konferansı öyle bir noktaya geldi ki, iş dünyasının fikir platformu oldu. Bu anlamda çok önemli. Çok iyi bir iş çıkarttığınızı düşünüyorum.”

“Çok Sesli Bir Yürek” adlı panel TV Programcısı, Yazar Aslı Şafak moderatörlüğünde gerçekleşti. Panelin konuğu ise Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan oldu.

Aslı Şafak, Murat Karahan

Karahan’ın konuşmasından öne çıkan satır başları şu şekilde:

“Görevde 1. senem dolacak. 6 opera sahnemizde kapalı gişe oynuyor. Opera ile alakası olmayan halkımızı da buraya çekmek istiyoruz.”

“Ben bu görevi, Türk operasını bir marka haline getirmek için kullanmak istiyorum.”

“Sanatsal anlamda çok iyiyiz, tek eksiğimiz sponsor bulmak. Bu çok acı bir şey. Sponsor bulamazsak temsillerimizi gerçekleştiremeyeceğiz.”

Medya Sanatçısı ve Yönetmen Refik Anadol, “Yapay Zeka ve İnsan Zekası Sanatta Buluşuyor” isimli konuşmasını gerçekleştirmek üzere sahneye çıktı.

Anadol’un konuşmasından öne çıkan notlar şu şekilde:

“Eğer bir makina düşündüğünü düşünürse onu var sayabilir miyiz?”

“İnsanlık adına bizi biz yapan projeleri üretmeye çalışıyorum. Projelerimde en büyük ilham kaynağım ise İstanbul.”

“Önümüzdeki dönemde verilerle şekillenen bir hayatımız olacak.”

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, “Gerçek Rekabet Avantajı: Yapay Zeka Değil Kıvrak Zeka” adlı sunumunu gerçekleştiriyor.

Şener konuşmasında şu noktalara değindi:

“Havacılık sektöründe 12 ayda bir pilotlarımızı simulasyona yollarız. MARKA Konferansı’nı da yönetici simulasyonu olarak görüyorum. Her sene değişik markaların hikayesini dinliyorsunuz.”

Teknoloji Filozofu, Sanal Gerçeklik Sektörünün Kurucusu, Öncü Girişimci, Yazar, Bilim İnsanı ve Müzisyen Jaron Lanier, “İnternet Neden Dünyayı Gergin Bir Hale Getiriyor ve Bununla İlgili Ne Yapabiliriz?” isimli isimli sunumuna başladı.

Jaron Lainer

Lainer konuşmasında şu noktalara değindi:

“Yazarlarla ve iş insanlarıyla, sanatı yapay zeka ile nasıl kullanacağımızı konuşuyorum.”

“Yapay zeka için yeni bir din bile diyebiliriz. Sonuçta yeni bir zeka formu yaratıyoruz ve tüm dünyaya hakim olabilir. Bu çılgınca bir şey ama bunu yapan biziz.”

“İnsanlara hala ihtiyacımız var ve onlara özel olduklarını hissettirmemiz lazım. Hayatının sadece bilgisayar ve yapay zeka ilişkiliymiş gibi olduğunu hissettirmemiz lazım.”

Öğleden sonra oturumları 

MARKA Konferansı 2018, öğleden sonra oturumlarıyla devam ediyor. “Malzemeden İlham Alan Tasarımların Öyküsü” panelinde Arçelik Endüstriyel Tasarım Direktörü Serdar Korkut Avcı, Moda Tasarımcısı Ezra Çetin ve Moda Tasarımcısı Tuba Çetin bir araya geldiler.

Panelde öne çıkan noktalar şöyle oldu:

Serdal Korkut Avcı: “Arçelik olarak ürünlerimizi aşk ile tasarlıyoruz. Malzemelerin etkisinden de yararlanıp yaratıcılığımızı besliyoruz.”

Serdal Korkut Avcı: “Karbonfiber ile bir buzdolabı tasarladık. Zor bir malzeme ama bunu yaparken öncelikle arabalarda kullanılan folyo ile ürünü hazırladık ve pozitif bir dönüş aldık.”

Tuba Çetin: “Teknolojinin gelişimiyle 2100 yılında acaba nerede olacağız ve ne ile karşılaşacağız diye düşünüyorum. Tasarımcı olarak kendimizi sürekli yenilemeliyiz ve doğa ile barışık olmalıyız.”

Ezra Çetin: “Ürünlerin uzun süre daha sağlıklı kalması için karbon fiberle bir tasarım adımı attık.”

Tuba Çetin: “Teknoloji ve doğayı bir araya getirerek yaptığımız AR-GE çalışmasıyla doğaya gömülen giysilerden 3 ay sonra nasıl bir dönüş alacağımızı inceledik.”

“Kaledeki ‘Yalnız Adam’: Takımın Sakin Gücü” isimli konuşmasıyla Galatasaray Kalecisi Fernando Muslera ve Tüm Zamanların MARKA Konferansı Moderatörü BJ Cunningham bir araya geldi.

Fernando Muslera

Muslera konuşmasında şu noktalara değindi:

“Her erkek genç çocuk futbolcu olmak ister. Hayal ve pratik ile bu isteğimi gerçekleştirdim.”

“Uruguay gibi küçük ülkede top oynadık. Uruguay, baktığınızda Bakırköy kadar bir yer ama hayallerle dolu bir ülke.”

“Vazgeçmemeye odaklanmış bir eğitim aldım. İnsanlar bir hata yaptığında genelde bunun üzerine düşünemiyor ve ‘olduysa oldu’ deyip üzerini örtüyor. Sakin olup nedenlerini incelemek lazım.”

“Her şey hızla değişiyor, futbol da değişiyor, adapte olmak zorundasınız. Bizim işimizin güzel yanı şu ki; her gün antrenman yapıyoruz.”

“Geleceği Kadınların Şekillendirdiği Bir Türkiye’de Neler Değişir?” adlı panelde Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir ve Gazeteci ve Yapımcı Balçiçek İlter bir araya geldi.

Özdemir konuşmasında şu noktalara değindi:

4 sene önce ‘Türkiye’nin Mühendis Kızları’ projesini başlattık. Kızlara burs veriyoruz, online İngilizce öğretiyoruz ve onlara mentor’luk desteği sağlıyoruz. Ayrıca bir sosyal sorumluluk projesinde de yer almalı.”

“Kızlarımıza çok büyük emek veriyoruz ve birlikte bir aile oluyoruz. İstiyoruz ki onlar da başka kızlara yardım etsinler. Bize nitelikli iş gücü lazım. Onları mühendis olarak yetiştirip gelecekte başarılı iş kadınları, yöneticileri olmaları bizim hedefimiz.”

Dünyanın kadın liderlere ihtiyacı var. Dünyayı kadınların daha aktif bir şekilde yönlendirmesi, benim hayalim.”

“Mavi’nin Kıvancı, Kıvanç’ın Mavi’si” isimli panelde Oyuncu Kıvanç Tatlıtuğ ve Mavi Jeans CEO’su Cüneyt Yavuz bir araya geldi.

Cüneyt Yavuz: “Biz sadece jean değil bir yaşam tarzı sunuyoruz. Dijital çağın içerisindeyiz ve tüketicilerimiz de farklı bir kurum görmek istiyor.”

Kıvanç Tatlıtuğ: “Reklam yüzü olmakla oyunculuk yapmakla arasında ciddi farklar var. Marka yüzü olmak çok kişisel bir şey, sizi ekranda takip eden insanlara ‘ben bu işi seçtim çünkü bu işe inanıyorum, sizde inanın’ demek.”

Kıvanç Tatlıtuğ: “Mavi ile ortak değerlerimiz çok fazla. Ben doğayı, denizi hayvanları seven bir insanım. Mavi ile tutkularımız ve yapmak istediğimiz şeyler o kadar aynı ki, bu iş birliği bir hobi gibi geliyor bana.”

“Hürriyet 70. Yıl” panelinde Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar, Gazeteci Ertuğrul Özkök, Gazeteci ve Yazar Doğan Hızlan ve Gazeteci Ahmet Hakan bir araya geldi. 4 gazeteci, Hürriyet’in 70 yıllık serüvenini anlattılar.

Ertuğrul Özkök: “Hürriyet için ‘amiral gemi’ ifadesini ben buldum ve bunun hesabını da verdim.” dedi.

Sahneye çıkan Yalın, Hürriyet’in 70 yıllık serüveni için bestelediği şarkıyı 4 gazeteci ile birlikte söyledi.

Arık Levy Studio Kurucusu Arık Levy, “Duygusal Ergonomi” isimli sunumuyla sahnedeki yerini aldı.

MARKA Konferansı’nda ilk günün sonuna yaklaşıyoruz. Borusan Holding İcra Kurulu Başkanı Agah Uğur, “Umutla Yapılan Yolculuk, Varmaktan Daha Güzeldir” isimli sunumuna başladı. Uğur konuşmasında şu noktalara değindi:

Agah Uğur

Başarıya giden yolda küçük şeylerden mutlu olmak daha tatmin edici bir şey. İnsanın anı yaşamayı bilmesi ve küçük mutluluklardan kendini beslemesi çok önemli.”

Kan ter dökülmemiş, sabah erken kalkılmamış, gece geç yatılmamış şeyin zevki olmuyor. Rekabeti, endişeyi yaşayacaksınız ki keyfini çıkartabilin. Yolculukta yaşanmamış başarısızlık kötü.”

Aslında hepimizin mutlu olmakla ilgili sorunu var, kendini değerli hisseden insanlar mutlu hissediyorlar. Önce sevmeyi ve sevilmeyi becereceksiniz, sonra da üretip bir neticeye varacaksınız.”

Moda Tasarımcısı Arzu Sabancı, “Moda Markalarıyla Tasarım İş Birliği” sunumunda, Alem Genel Yayın Yönetmeni Gözde Yörükoğlu Ersu’nun sorularını yanıtlıyor.

Arzu Sabancı, Gözde Yörükoğlu Ersu

Sabancı konuşmasında şu noktalara değindi:

“Çalışma hayatına geç başladım. Annem dikiş ile ilgili olduğu için bende tekstilci olmaya karar verdim.”

“Perakendeden geliyorum, üretimi biliyorum, iyi müşteriyim ve gözlem yeteneğim var. Bunların yanında sezon trendlerini iyi takip edip gözlemlediğinizde amaçladığınız sonuca ulaşabiliyorsunuz.”

“Benim amacım modayı halka götürmek.”

“Yeni Nesil Bir İş Fikri: BMoji App” isimli panelde BMoji Kurucu ve CEO’su Emir Bahadır ve Alem Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Gözde Yörükoğlu Ersu bir araya geldi. Yörükoğlu Ersu’nun sorularını yanıtlayan Emir Bahadır,Bugün dünyada bir mesajın herkese anında iletilmesi çok önemli. Telefona en başta kişiselliğimizi kaydediyoruz. İnsanların iletişim kurarken kendilerini rahat ifade edebilmeleri çok önemli.” açıklamasında bulundu.

Emir Bahadır

MARKA Konferansı 2018’de ilk günün son oturumu başladı. “Saç Ekiminde İnovasyonla Dünya Liderliği” adlı panelde Asmed Özel Tıp Merkezi Kurucusu, Başhekim ve Medikal Direktör Dr. Koray Erdoğan, Gazeteci ve TV Programcısı Balçiçek İlter’in sorularını yanıtlıyor.

Koray Erdoğan: “Tıp Fakültesinde iken 1 sene ara verdim, bana ağır gelmişti o dönem. Ama hiç arada biri olmadım. İnsanların hayatına dokunabileceğimi anladım ve 20 yıldır bu işin içindeyim.”

Saçını kaybeden kişi aynı zamanda büyük güç kaybettiğini düşünüyor, ektirdiği zaman ise güveni ve beklentisi çok yükseliyor. Bunlar çok önemli şeyler.”

MARKA Konferansı 2018’de ilk gün oturumları sona erdi. Yarın görüşmek üzere…

Exit mobile version