artwork

Kültürel mirasımıza önem veriyoruz

3 yıl önce

0

Aygaz olarak sürdürülebilir bir büyüme için sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınmanın önemine inanıyoruz. Koç Topluluğu şirketi olarak, alanımızdaki faaliyetlerimizle paydaşlarımız ve ülke ekonomisi için katma değer yaratırken, sosyal projelerimizle de toplumsal değişim ve dönüşümün parçası olmayı kurumsal vatandaşlık sorumluluğumuz olarak görüyoruz.  Ekonomik ve kültürel kalkınmanın, sürdürülebilir büyümenin ön koşulu olduğunun bilinciyle de sağlıktan çevreye, tarihten spora kadar çeşitli alanlarda pek çok projeye destek vermeye devam ediyoruz. Birbirini tamamlayan nitelikteki sosyal sorumluluk projelerimizle ülkemizin geleceğine yatırım yapıyoruz.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesindeki Kültür Hazinemiz Sagalassos Antik Kenti

Medeniyetlerin buluştuğu bu topraklarda var olan bir şirket olarak da, ülkemizin ev sahipliğindeki zengin kültürel mirasın tüm insanlığa ait bir hazine olduğuna inanıyoruz. Arkeolojik çalışmaları, bu nedenle ayrıca önemsiyoruz. Bu kapsamda, Akdeniz’in en büyük arkeolojik girişimlerinden biri olarak kabul edilen ve ilk yerleşim izleri M.Ö. 4200 yılına kadar uzanan bu coğrafyanın en önemli antik kentlerinden Sagalassos’taki çalışmalara destek veriyoruz. Sagalassos, tarihte önemli uygarlıkların ilgisini çeken bir kent. M.Ö. 333’te Büyük İskender’in fethettiği kent, M.Ö. 25’te ise Roma İmparatorluğu’na bağlanıyor. Roma İmparatoru Hadrian (MS 117-138), Sagalassos’a bugün Göller Bölgesi olan Pisidya eyaletinin birinci kenti unvanını veriyor. Bununla birlikte, kentte devasa anıtlar inşa edilmeye başlanıyor. M.S. 600’lerin başında veba ve depremler kentin çöküşüne sebep oluyor. Tüm bunlara rağmen kentte yaşam M.S. 13. yüzyıla kadar sürse de sonrasında tarihe karışıyor.

Aygaz olarak 1990 yılından bu yana Belçika Leuven Üniversitesi’nin de desteklediği bu görkemli tarih araştırmasına 2005 yılında ana sponsor olarak katıldık. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izinleri doğrultusundaki kazı ve restorasyon çalışmaları sonucu, depremlerle 3000 parçaya ayrılan, antik kentin sembolü niteliğindeki Antoninler Çeşmesi’ni 2010 yılında tekrar bir araya getirerek yaşama kazandırdık. 

Çeşmenin yer aldığı Yukarı Agora, tarihte Sagalassos’un yaşam merkezi olarak görev yapmış bir alan. Bu alan tarihteki depremlerle birlikte tamamen kaybolmuştu. Antoninler Çeşmesi’nin 2010 yılında tekrar suyla buluşmasının hemen ardından, Yukarı Agora’nın tekrar eski ihtişamlı görünümüne kavuşturulması için çalışma başlatılmasını önceliklerimiz arasına kattık. 

Bu süre içinde, Sagalassos Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine katılmasından büyük gurur duyduk. Kültür ve Turizm Bakanlığı’mız ile iş birliği içinde Sagalassos-Ağlasun kültürel ve doğal peyzajını, Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne katmak için çalışmalara devam ediyoruz. 

Aygaz Kitaplığı kültürel zenginliğimizi kayıt altına alarak geleceğe taşıyor

Arkeoloji alanındaki çalışmaların yanı sıra Anadolu topraklarındaki tüm kültürel zenginliğin yazılı olarak kayda alınması amacıyla da Aygaz kitaplığı projesini hayata geçirmiş bulunuyoruz. Bu proje kapsamında, yaşadığımız coğrafyanın zenginliklerini yeniden hatırlatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla 1996 yılından bu yana yayınlar yapıyoruz. 

Tarih ve kültürüyle yaşadığımız coğrafyanın zenginliklerini yeniden hatırlatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla 1996 yılında kitapseverler, sanatseverler, araştırmacılar ve gençleri hedefleyen “Aygaz Kitaplığı” projesini başlattık. Bugüne kadar 16 eseri kültür-sanat hayatına kazandırdığımız proje, tarihten arkeolojiye pek çok farklı alana değinen kitaplardan oluşuyor.

Aygaz’ın desteğiyle Arkeoloji Sanat Yayınları tarafından yayımlanan “Fırat Kıyısı’nda Tanrı Krallar” isimli son eser, Anadolu medeniyetlerinden Kommagene Krallığı’na ilişkin bugüne kadar ortaya çıkarılmış bilgi ve belgeyle günümüzde baraj suları altında kalan pek çok eseri okurlarla buluşturuyor. 

Aygaz’ın kültür alanında yürüttüğü faaliyetlerinden bir diğeri ise Osmanlı Dönemi Diplomasi Tarihi. Bu projeyle de Osmanlı arşivlerinden derlenen bilgi ve belgelerin kitap haline getirilmesine destek oluyoruz. 

Kurumsal bir vatandaş olarak toplum ve çevreye dair sorumluluklarımızı tüm paydaşlarımızla uyum içinde yerine getirirken birçok alanda geçmişe sahip çıkan ve geleceğe yatırım yapan projeye öncülük ediyoruz. Şu an bu mevcut projelerimizin hedeflerine ulaşması önceliklerimiz arasında yer alıyor.

Diğer taraftan, İKSV tarafından düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali’ne 2004 yılından bu yana ana sponsoru olmaktan gurur duyuyoruz. Bu önemli etkinlikte Koç Holding Enerji Grubu şirketleri Opet ve Tüpraş ile birlikte yer alıyoruz. Bu kapsamda geçen yıl 24.’sü gerçekleştirilen İstanbul Tiyatro Festivali’nde 14 fiziki ve 11 online yapım sahnelendi. 2020 yılında festivalin etkinlik kapsamında geçen yıl yaklaşık 16.000 kişiye ulaşılmış oldu.

Aygaz

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 113. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...