artwork

Kültür mirasımızı korumak

3 yıl önce

1

1924 yılında kurulduğu ilk günden itibaren ekonomik kalkınmanın yanı sıra toplumsal hayatın gelişiminde de öncülük rolünü üstlenen Türkiye İş Bankası, kültür-sanat alanındaki katkılarını bugün İş Sanat çatısı altında sürdürüyor. İş Sanat;  sahne sanatları, plastik sanatlar, müzecilik ve tarih çalışmaları ile arkeoloji alanında katkı faaliyetleri başta olmak üzere çeşitli alanlarda faaliyetlerini yürütüyor.

Ülkemizin kuruluş ve kalkınma tarihinin önemli bir parçası olan banka tarihini gelecek kuşaklara aktarabilmek üzere 1990’ların sonlarında kurum tarihi çalışmalarını başlatarak 14 Kasım 2007’de İstanbul’da Türkiye İş Bankası Müzesini ziyarete açtık. Başkentin simge yapıları arasında yer alan tarihi Ulus binamızı da ülkemizin iktisadi bağımsızlığının ve kalkınma sürecinin belge ve hatıralarına ev sahipliği yapmak üzere Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi olarak 2019 yılında hizmete sunduk. İstanbul Eminönü ve Ankara Ulus’taki müzelerimizin ardından İstanbul Beyoğlu Resim Müzesi” için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Resim müzemizde ülkemizin en kapsamlı koleksiyonları arasında yer alan, Türk resim sanatının temelinin atıldığı yıllarda üretilen ilk örneklerden başlayıp günümüze ulaşan gelişim sürecini yansıtacak nitelikte eserleri bünyesinde toplayan İş Bankası koleksiyonu sergilenecek. Koleksiyonda Osman Hamdi Bey’den Şeker Ahmet Paşa’ya, Hoca Ali Rıza’dan İbrahim Çallı’ya 800’ü aşkın sanatçımızın 2.000’den fazla eseri yer alıyor.  

İş Sanat Kibele Sanat Galerisi ve Ankara İktisadi Bağımsızlık Müzesi bünyesinde bulunan Ankara Sanat Galerisi ile sanata ve sanatçıya destek vermek amacıyla Türk plastik sanatlar tarihinin önde gelen isimlerinin retrospektif sergilerine ev sahipliği yapıyor, sanatseverlerle buluşturuyoruz. Pandemi döneminde sergilerimizi dijitale taşıdık.

Tarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış eşsiz bir coğrafyada yaşıyoruz. Sahip olduğumuz arkeolojik varlığın gün yüzüne çıkarılması, bugünkü nesillerle buluşturulması ve geleceğe aktarılabilecek biçimde korunması için destek olmaya çaba gösteriyoruz. Kültür mirasımızın korunması bilincinin yaygınlaştırılması için çalışmalar sürdürüyor, bu kapsamda Zeugma, Patara, Teos, Nysa ve Stratonikeia antik kentlerinde yürütülen çalışmalara uzun soluklu katkılar sağlıyoruz.

Konser salonumuzda, galerilerimizde, müzelerimizde fiziksel buluşmaya elverişli bir program yapmanın imkânsızlığı nedeniyle buruk başlasak da bu zorlu dönem hiç beklemediğimiz yepyeni ufuklar keşfetmemize vesile oldu. Birlikte olduğumuz konserleri, beraber şarkı söylemeyi, alkış seslerini çok özledik ama çevrim içi hazırladığımız programlarla hayallerimizin ötesinde bir katılıma eriştik. Pandemi nedeniyle çevrim içi olarak 5 Kasım’da başlattığımız “Dayanışma ve Umut Sezonu”nu 31 Mayıs’ta tamamladık. Sanatın farklı dallarında gerçekleştirdiğimiz etkinliklerle her yaş grubuna ve farklı beğenilere hitap eden 21. sezonumuzu ülkemizin değerli sanatçıları ve yaratıcı sektörün emekçileriyle birlikte gerçekleştirdik. Klasik müzik, Türk halk ve Türk sanat müziği, caz, pop ve alternatif müzik alanında konserlere imza attık. Geleneksel şiir ve hikâye dinletilerimizin yanı sıra tiyatro sahnesinden uzak kalan oyuncuları, tiyatro özlemi çeken sanatseverlerle buluşturan Okuma Tiyatrosu, Provadan İzle serilerini hayata geçirdik. Yazarının Sesinden serimizde sevilen yazarlarımızın sesinden kendi kitaplarından bölümler dinledik. Çocuklara yönelik İş Sanat Masal Tiyatrosu, Tanıştırayım serilerini hazırladık. Sanatseverlere yedi ay boyunca tamamı çevrim içi ve ücretsiz olarak YouTube kanalı ve internet sitesinden 250 içerik sunduk. 561 sanatçının ve 100’e yakın sahne arkası personelinin iş birliğinde hazırladığımız içeriklerin 35 milyondan fazla izlenmesi bizi çok mutlu etti. Yaz döneminde de içerikler üretmeye ve sanatseverlerle buluşmaya devam ediyoruz. Plastik sanatların usta isimlerinin atölyelerine konuk olduğumuz Günışığında videoları, ören yerlerinden müzelere, anıt yapılardan sanat eserlerine kahverengi yol panolarıyla işaretlenen kültür varlıklarını dinleyicilere aktarıldığı Kahverengi Yol Panoları podcast’leri, dünyanın ortak dili olan müziği ve müzik evriminin paylaşıldığı Şefin Tavsiyesi, caz müziğinin tarihi, gelişimi ve bu müziğin kültürü ile ilgili merak edilen konuların caz müzisyenleri ile konuşulduğu Caz Karavanı gibi sanatın her alanında yeni sürprizlerimiz olacak. 

Zuhal Üreten

İş Sanat Genel Müdürü

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 113. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...