artwork

Kreatifler ne söylüyor?

10 ay önce

0

Globalde, yaratıcı ajanslarda çalışan kreatifler, AI ve işlerinin nasıl etkileneceği hakkında düşüncelerini aktarıyor.

Lynsey Atkin

Channel 4’un in-house ajansı 4Creative’in Yönetici Yaratıcı Yönetmeni

Adımın ardından gelen upuzun bir titrin asla peşinden koşmadım, sadece işi gerçekten yapmak ve mümkün olduğunca ilginç, çeşitli ve heyecan verici hale getirmek istiyorum ama birisi gelip “4Creative’in ECD’si olmak ister misin?” diye sorduğunda “hayır” diyemiyorsunuz.

Zaten var olan her şeyden yararlanarak nasıl yeni bir şey yaratılabilir pek emin değilim. Umarım bunu yapmak kimsenin hırs yaptığı bir konu değildir. Daha ucuz ve daha hızlı olacağına eminim ama önemli olan, onu bir araç olarak uygun şekilde kullanmak.

Amaca yönelik çalışmalardan uzaklaşılıp uzaklaşılmayacağı sorusu var. Belki gerçekten eğlenceli bir şekilde satışa yönlendiren şeyleri kutlarız ve bu markanın neden onunla ilişkilendirildiğini anlamanız iki dakikanızı almaz. Gerçekten cesur bir şekilde gerçekleştirildiği açık.

 

CJ de Silva-Ong

TBWA/SMP Yönetici Yaratıcı Yönetmeni

Yaratıcılığın geleceği söz konusu olduğunda, teknoloji ve yaratıcılık birbirinden ayrılamaz. Web3 ve yapay zekanın potansiyelinden heyecan duyuyorum, reklam dünyasının çalışma ve yaratma biçiminde devrim yaratacakları için bu teknolojileri parlatmak önemli.

Yapay zekanın ortaya çıkışı, geleceği her zamankinden daha öngörülemez hale getirdi. Birçoğu bu ilerlemenin hızından korkuyor, yapay zekayı insanlara ve onların işlerine yönelik kötü niyetli bir tehdit olarak görüyor ancak ben otomasyona öncelik veren zihniyetiyle ilerleme kaydediyorum. Zorlu görevler ona devredildiğinde yapay zeka, insan beyninin en iyi yaptığı şey (harika işler yaratmak) için alan yaratıyor. Teknoloji korkusu esasen Batılı bir kavramdır. Asya’da robotlar ve makineler (yapay zeka dahil) yardımcı arkadaşlar olarak görülüyor. 

Teknolojinin geleceğimiz üzerindeki etkisi, kodlar veya algoritmalar tarafından değil, gündemlerimiz tarafından şekillendirilecek. Sektörde değişimi yönlendiren sadece teknoloji değil; sürdürülebilirlik konusunda tutkuluyum ve her brief, markaların daha sürdürülebilir bir pazar yaratması için bir fırsat olmalı. Yeni teknolojinin yardımıyla, reklamcılığın çevre üzerindeki etkisi en aza inebilir. 

Bir ECD olmanın zorlukları da var. Hem ekibi içinde hem de daha geniş bir sektörde etkileme sanatında mesafe kat etmeye çalışıyorum. Yeni, genç yetenekleri sektöre çekmek, onlara akıl hocalığı yapmak ve reklamcılıkta gelecek görmelerine yardımcı olmak istiyorum.

 

Pepe Aguilar

Gallegos United Yönetici Yaratıcı Yönetmeni

Yaratıcılığın biz insanlarla ilgili olması gerekiyor. Ortalama işler herkesle etkileşim kuramaz. Yapay zeka ile belki de bir metin yazarının rolü tamamen değişir. Bu, kendi zihninizden bir şeyler bulmakla değil de bir yapay zekadan o şeyi bulmasını nasıl isteyeceğinizi seçmekle ilgili olabilir ancak bir yaratıcı daha sonra kendilerine verilen içeriği düzenler, böylece bu araçlarla daha iyi hale bile gelebilirler.

 

David Wigglesworth

Grey London Yönetici Yaratıcı Yönetmeni

Yapay zekanın, kendi rolümde de oyunun kurallarını değiştireceğine inanıyorum. Doğru şekilde kullanabilirsek, tüm sektörü değiştireceğiz. Yapay zeka aracılığıyla fikir üretme hızı biraz ürkütücü. Yaratıcılara büyük ölçüde fayda sağlayabileceği bir noktadayız. Bir ünlüyü öne çıkaran bir fikriniz varsa bile, o ünlüden yapay zeka aracılığıyla müşteriyle konuşuyormuş gibi bir seslendirme alabilirsiniz.

Şu anda yaratıcı endüstriler işlerini yapay zekaya kaptırma konusunda biraz endişeli gibi görünüyor ancak onu nasıl benimseyeceğinizi bilip stüdyolarınızda çalışmasını sağlayabilirseniz, o zaman çok faydası dokunacaktır.

 

Guilherme Machado

BLKJ HAVAS Yönetici Yaratıcı Yönetmeni

AI gibi teknolojiler daha yaygın hale geldikçe, bir markanın hikayesini anlatmanın, ilgi uyandıran ve ilham veren işler yaratmanın yeni yollarını bulmaya daha çok yöneliyorum.

Bireysel tüketicilerde daha derinden yankı uyandıran yapay zekayı kullanarak kişiselleştirilmiş ve veriye dayalı içerik oluşturma yeteneği emsalsiz. Teknolojinin yaratıcılık dünyası üzerinde şimdiden önemli bir etkisi oldu. Yapay zekayla yaratıcı düşünceyi bütünleştirmenin güçlü bir araç olabileceğine inanıyorum ancak şu anda bu yalnızca bir araç.

Yaratıcılığın temeli hala insan unsurunda yatar. Bunu yaratıcı süreci bekleyen boş bir tuval olarak görüyorum. İnsan sezgilerine, duygularına ve deneyimlerine odaklanmayı sürdürmeliyiz. Şimdiye kadar, hedef kitlelerimizde kişisel olarak yankı uyandıran işler yaratmanın tek yolunun bu olduğunu gördük.

 

Kevin Mulroy

Mischief Yönetici Yaratıcı Yönetmeni

Yaratıcılar basit düşünceler yakalamak hakkında bir hafta geçirmek yerine birçok şeyi bir anda ortaya dökmek istiyorsa, AI gibi teknolojiler bu “birinci seviye, basit düşünme” için yararlı bir araç olabilir ancak yapay zekanın “basit, aklıselim kararları” nasıl alacağını anlayamıyorum. Gerçekten harika bir yaratıcı atılım için her zaman bir insan dokunuşu olmalı ki, yapay zekanın bunu henüz çözmeye yakın bile olduğunu düşünmüyorum.

Bugün kreatiflerin karşı karşıya olduğu zorluk, şüphesiz ki teknolojinin getirdiği hız ancak bunun kesin olarak kötü bir şey olduğu kanısında da değilim. Bu endüstri inanılmaz derecede yetenekli insanlarla dolu; onları doğru ortama yerleştirdiğinizde, bir zorluğu süper heyecan verici, çığır açan ve taze bir şeye dönüştürürsünüz.

Sektöre giren genç yaratıcılar, zanaate odaklanmalı çünkü fikirlere hemen katkıda bulunma becerisine sahip olacaklar. Sektöre girerseniz, zanaatınızda zaten harikasınızdır, hemen projelere dahil edilebilir, katkıda bulunabilir ve ardından takımdaki insanları daha hızlı tanıyabilirsiniz.

 

Dan Morris ve Charlene Chandrasekaran

Theor Yönetici Yaratıcı Yönetmenleri

Kreatifler yapay zekadan kaçmamalı, bu artık onların elinde olan bir araç. Teknolojiden uzaklaşan bir yaratıcı ekip olmak istemezsiniz. “Aman Tanrı’m, işimi elimden alacak!” demek yerine orada olanı kucaklamak ve gerçekten potansiyeli görmek gerekir. Korkarsanız ancak o zaman işiniz risk altındadır çünkü mümkün olanın potansiyelini sınırlamış olursunuz. 

Makineler geniş düşünmekte zorlanır ve en iyi yaratıcılık da tam olarak buradan gelir. Reklamcılık ne zaman başarısız olur? Var olan bir şeyi alıp devam ettirmemeye karar verdiğinizde, varsayılan olarak kabul ettiğinizde… 

Yaratıcı fikirler uzun ömürlü olmalıdır ve “hızla sönebilecek” şeylere yönelmenin zorlukları vardır. Bir şeyden diğerine gelişigüzel bir şekilde atlayamazsınız, tüm bunları bir ekosistemde birbirine bağlayan şeye her zaman ihtiyacınız olacak.

Kaynak: Campaign UK

 

Bu içerik ilk olarak Campaign Türkiye’nin 133. sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...