artwork

Keşif: İsmail Kuş

1 yıl önce

0

Diorama sanatçısı İsmail Kuş, bu sayımızda keşif bölümümüzün konuğu oldu.

İsmail Kuş, 1980 yılında Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde doğdu. Evli ve 4 çocuk babası. Lise mezunu. Babasının ticaretle uğraşmasından dolayı o da baba mesleğini devam ettirerek ticaret ile uğraşmakta. Aynı zamanda da yeteneğini hobisi haline getirerek birbirinden kıymetli diorama çalışmaları yapmakta.

Burak Becan: Diorama dünyasıyla ne zaman ve nasıl tanıştınız? 

İsmail Kuş: 15 yaşlarındayken yaz tatilinin 2.ayında mahallemizin camisinin içinin Kütahyalı nakkaşlar tarafından boyandığını gördüm. İlgiyle onların yanına gidip gelmeye başladım. Nakkaş ustası istersem yanlarında çalışabileceğimi söyledi. Ustaların gelmediği bir sabah kendim bir nakkaş çalışması yaptım ve usta geldiğinde onu benim yaptığıma inanamadı. Küçüklükten beri resim yapmayı ve boyaları çok seviyorum. Ancak resim sanatında kendimi çok ilerletemedim. 4 yıl kadar önce iş yerime gelen bir arkadaşım benden ahşap parçalar ve çubuklar istedi. Ne için kullanacağını sordum. Yaptığı maket köy evi için tırpan vb. aletler yapacağını söyledi. O zaman bende bir maket köy evi yapma isteği uyandı. Adını sonradan öğrendiğim diorama çalışmalarım böyle başladı.

Burak Becan: Kendinizi konumlandırdığınız bir tarz var mı? En çok ne tür şeyler yapmaktan keyif alıyorsunuz?

İsmail Kuş: Dioramayı minyatürden ayıran özellik dioramada bir yaşanmışlık vardır. Benim yaptığım ise dioramayı minyatür boyutunda çalışmaktır. Çalışmalarımda günlük veya geçmişte yaşadığımız her şeyi kullanmaya başladım. Eşyalar, anılar, yaşanmışlıklar. Kısaca bugünden geriye doğru tüm hatıralar ve objeler. İnsanlar çalışmalarıma bakarken kendilerinden veya yaşadıklarından birçok parça bulabiliyorlar. 

Burak Becan: Bir eseri yaratma süreci nasıl işliyor? Ne tür malzemelerle çalışıyorsunuz? 

İsmail Kuş: Yaptığım çalışmalarda önce hangi mekanı yapmalıyım diyerek işe başlıyorum. Kararını verdiğim mekanda hangi malzemeler olmalı, hangi aletler kullanılmalı bunun araştırmasını yapıyorum. Hafızamda tasarlıyor, internetten araştırmasını yapıyorum ve bazen benzer mekanlara giderek referans fotoğraflar çekiyorum. Önce mekanın içini yapıyorum sonra dışını yapmaya başlıyorum. Yaptığım çalışmalarda kil, ahşap, plastik parçalar, karton, mukavva, strafor köpük, metal veya çöpe atılan bir elektronik aletin içindeki tüm küçük parçalar dahil her türlü malzemeyi kullanıyorum.

Burak Becan: Çalışmalarınızda ilham kaynağınız neler oluyor? İlham aldığınız sanatçılar var mı?

İsmail Kuş: İlham kaynağım sokaklar ve yaşanmışlıklar. Yolda yürürken kaldırımlardan, çöplerin diziliş şeklinden evlerin sıvalarının döküntüsüne kadar birçok detayı inceliyorum. Sokaklardan ve maziden besleniyorum. Tamamen doğaçlama şekilde çalışıyorum. Yaptığım çalışmaları satın almak isteyenler oluyor, fakat ben ticari amaçla yola çıkmadığım için sanat yolculuğunda yaptıklarımı satmaya sıcak bakmıyorum.

Burak Becan: Hedefleriniz ve hayalleriniz neler? Bunların şu an için neresindesiniz?

İsmail Kuş: İnsanların ilgisini çeken çalışmalarımı sürekli hale nasıl getirebilirim diye düşünürken aklıma müzecilik geldi. Kendi yaptığım çalışmaların haricinde başka sanatçıların yaptığı çalışmalardan da beslenerek bir müze oluşturma hedefim var. Böylece yapılan işler gelecek nesillere sağlam bir şekilde ulaşmış olur düşüncesindeyim. 

Çalışmalarımı ismail_diorama_art adlı Instagram hesabımdan düzenli olarak paylaşmaktayım.

   

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 130. sayısında yayımlandı.