Site icon Campaign Türkiye

Keşif: Efe Karadağlı

Freelance illüstratör Efe Karadağlı, bu sayımızda keşif bölümümüzün konuğu oldu.

Efe Karadağlı                                                     Freelance illüstratör

Efe Karadağlı 1989 yılında İzmir’de doğdu ve çocukluk yaşlarından itibaren çizgisel dünyaya ilgi duydu. Yaşı ilerledikçe çizgi roman, mizah dergileri ve sanat tarihine olan tutkusunun yanına tasarım kavramını da ekledi ve bu alanda bir eğitim almak istediğine karar verdi. 2014 yılında, İzmir Yaşar Üniversitesi, Görsel İletişim Tasarımı bölümünde eğitim görmeye başladı. Bu süreç içerisinde temel tasarım eğitiminin yanı sıra, illüstrasyona ve daha önce mesleki gözle bakmadığı animasyon dünyasına giriş yaptı. Geleceğini bu iki üretimde sürdürmeye karar verdi. Efe Karadağlı halen İzmir’de yaşamakta ve serbest olarak illüstrasyon – animasyon alanlarında uluslararası hizmet vermekte.

 

Burak Becan: İllüstrasyona ne zaman ve nasıl başladınız? 

Efe Karadağlı: Çizim yapmaya çocukluk yıllarımda başladım ancak tasarım ve illüstrasyon kavramlarıyla gerçek anlamıyla tanışmam, ortaokul yıllarıma denk geldi. O yıllarda müzik, sinema ve edebiyata yoğun bir ilgi duymaya başlamıştım ve satın aldığım her albüm kapağını, izlediğim her filmin afişini ve okuduğum her kitabın kapağını detaylıca inceliyordum. Bu sektöre adım atmaya karar vermem ise, yaşadığım şehir İzmir’de çalışan bir grafik tasarımcı ile tanışmam ve onun hazırladığı, illüstrasyonlu bir konser afişini görmem ile olmuştu. Demek ki bu meslek grubundaki insanlar çizim yaparak para kazanabiliyor ve bu çizimlerini konser afişlerine dönüştürebiliyorlardı! O tarihten itibaren tasarım eğitimi almayı kafaya koydum ve 2008 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi, Görsel İletişim Tasarımı bölümüne başladım. Eğitim hayatımda illüstrasyonun yanı sıra, daha önce değerlendirmediğim animasyon dünyasını da keşfettim ve mezun olduğum tarihten itibaren, serbest olarak illüstrasyon ve animasyon alanlarında uluslararası hizmet vermekteyim.

Burak Becan: Kendinizi konumlandırdığınız bir tarzınız var mı? En çok ne tür şeyler çizmekten keyif alıyorsunuz?

Efe Karadağlı: Kendimi en çok Belçika çizgi roman akımı Ligne claire’e yakın hissediyorum. Ligne claire, Tenten’in yaratıcısı Hergé’nin öncülüğünü yaptığı ve “temiz çizgi” anlamına gelen bir çizgi roman akımı. Çizimlerimde çoğunlukla konturlar ve limitli renk paletleri kullanmayı seviyorum; pozitif ve negatif alan kullanımını, benekler ve çeşitli geometrik şekiller ile hazırladığım desenlere de çizimlerimde sıklıkla yer veriyorum. Büyük bir Monty Python hayranıyım ve kişisel çizimlerimde, onların absürt mizah anlayışına benzer denemeler yapmayı, birbiri ile uyumsuz kavramları bir araya getirmeyi ve gerçek hayatta var olamayacak sahneler yaratmayı seviyorum.

Burak Becan: Çalışmalarınızda ilham kaynağınız neler oluyor? İlham aldığınız sanatçılar var mı? 

Efe Karadağlı: Çok fazla okuyan, çok fazla izleyen ve çok fazla dinleyen bir insanım, bu nedenle tükettiğim her içerikten ilham alıyorum. Tasarım ve illüstrasyon anlamında da, her gün onlarca farklı kaynaktan güncel haberleri takip etmeye çalışıyorum. Kendi üretimim kadar, dünyada neler olup bittiği konusunda haberdar olmayı önemli buluyorum. İllüstrasyon anlamında direkt ilham aldığım ilk isim ise Coles Phillips. Kendisi Life dergisi için hazırlamış olduğu kapak çizimleri ile ünlü ve pozitif-negatif alan kullanımı konusunda müthiş bir ustalığı var. Çizim tarzı olarak çok farklı bir yaklaşımımız olmasına rağmen, hazırladığı kompozisyonlardan çok ilham aldığımı söylemeliyim.

İlham aldığım bazı diğer isimler ise; Keith Haring, Edward Hopper, Norman Rockwell, Nurullah Berk, Adrian Tomine, Joost Swarte, Shaun Tan ve Jimmy Corrigan.

Burak Becan: Çizimlerinizi farklı mecralara taşımak, hareketli hale getirmek gibi düşünceleriniz var mı?

Efe Karadağlı: Hali hazırda illüstrasyonun yanı sıra, animasyon üretimi de yapıyorum. Geçmişte kariyerimde motion graphics örnekleri de hazırladım ancak artık çoğunlukla cel animasyonlar hazırlamayı tercih ediyorum. İlk olarak üniversite bitirme projemi bir kısa animasyon olarak hazırlamıştım ve çalışma hayatına başladığımdan beri de, reklam ve eğlence sektörüne çeşitli sayıda animasyon üretimi yaptım. Bunların son ikisi yurtdışına hazırlamış olduğum animasyon müzik klipleriydi ve bu alanda örnekler vermeye devam etmek istiyorum. Ayrıca yeniden kısa animasyon filmler üretmeyi ve oldukça yabancısı olduğum 3 boyutlu modelleme ve şekil verme konusunda da kendimi geliştirmek istiyorum.

Burak Becan: Hedefleriniz ve hayalleriniz neler? Bunların şu an için neresindesiniz?

Efe Karadağlı: Şu anki bakış açımla, bu mesleği hayatımın sonuna kadar devam ettirmek ve her gelecek gün, bir öncekinden daha iyi olmak için çalışarak geçirmeyi planlıyorum. Kariyerimin ilerisi için bazı hayallerim ve bunlara göre bazı hedeflerim var.

Belirlediğim bazı uluslararası dergiler için içerik üretmek ve yerli / yabancı sevdiğim müzisyen ve sinemacılar ile ortak projelerde yer almaya devam etmek istiyorum.

Hemen yakın gelecekte olmasa dahi, belirlediğim bazı ülke ve şehirlerde en az 6 ay kadar konaklamak, yerel dil ve kültürleri öğrenmek ve bulunduğum lokasyonların tasarım ve illüstrasyon dünyalarında deneyim elde etmek istiyorum.

Son olarak da, bir gün bir kolektif sanat / tasarım üretim merkezi kurmayı ve hevesli insanlar ile deneyimlerimizi paylaşabilmeyi hayal ediyorum. Ben de her zaman öğrenmeye devam edeceğim gibi, benden bir şeyler öğrenmek isteyenlere de her zaman yardımcı olmayı amaçlıyorum.

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 119. sayısında yayımlanmıştır. 

Exit mobile version