Site icon Campaign Türkiye

Keşif: Buse Ustaoğlu

Freelance illüstratör Buse Ustaoğlu, bu sayımızda keşif bölümümüzün konuğu oldu.

Buse Ustaoğlu                                           illüstratör

Buse Ustaoğlu 1994’te İstanbul’da doğdu. Yeditepe Üniversitesi’nde Plastik Sanatlar ve Resim eğitiminin hemen ardından aynı bölümde Yüksek Lisans’a devam etti. Lisansının son senesinde Marmara Üniversitesi’nde Formasyon eğitimi aldı. Bu sıralarda illüstrasyona olan merakı arttı. Üniversite dergisinde çalışarak ve freelance illüstratörlük yaparak tecrübe kazandı. Güncel olarak editoryal illüstrasyon ve çocuk kitabı illüstrasyonları üzerinde çalışmaktadır. Eserlerinde günlük hayata dair gözlemler, aile bağları ve kimliğin katmanları gibi konuları; renk, form ve dokuyla bağ kurarak işler.

 

 

 

Burak Becan: Buse Ustaoğlu kimdir? Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Buse Ustaoğlu: Ben bir illüstratörüm. Çeşitli basılı yayınlar için illüstrasyonlar üretiyorum. İşlerim, hayal gücü ve gözlemlerimin, mizahla birleşiminden oluşuyor. Gündelik hayat, kimlik, hafıza gibi kavramları araştırıyorum.

Burak Becan: İllüstrasyona nasıl başladınız? Bu yeteneğinizi, profesyonel kariyeriniz haline dönüştürmeye nasıl karar verdiniz?

Buse Ustaoğlu: Küçüklüğümden beri kendimi en iyi çizimlerimle ifade edebildim. Okulda sanatsal işlerin yığıldığı o “ressam çocuk” bendim. O zamanlar ressam olurum diye düşünürken tabii günümüzde illüstrasyonun, resmin tanımını bile yapmak karmaşık bir hal aldı. Disiplinlerarası pek çok iş görüyoruz. Profesyonel kariyere dönüşmesi ise, hayatımızda görsel dilin gücünün ne kadar etkili olduğunu anlamamla oldu. Her gün maruz kaldığımız görsel bir bombardıman var ve bunlardan bir birikim oluşturuyoruz hepimiz. Bu bombardımanın içinde anlatım gücünü arttıran ve akılda kalan görsellere ihtiyaç var. İlk göze çarpan da görsel öğedir zaten. Etkin mesajlar veren, olayların ve düşüncelerin soyut halini tasarlayan işlerin her türlü yayın ve marka için kıymeti tartışılmaz. Bu bağlamda Willem de Kooning’in “kendiniz için küçük bir kültür geliştirirsiniz” saptaması nokta atışı diyebilirim.

Burak Becan: Almış olduğunuz plastik sanat eğitimi illüstrasyonlarınıza nasıl yansıdı? Akademik kariyeriniz yeteneğinizin üzerine neler kattı?

Buse Ustaoğlu: Aslında hep yanlış bölümü seçtiğimi düşünüyordum. Hocalarım da çizgimin çok illüstratif olduğunu söyleyip bunu kırmamı istiyorlardı. Diğer yandan illüstrasyon üretmem açısından özgün baskı derslerinde edindiğim teknik bilgi faydalı oldu.

Hatta satılan ilk işlerimden biri, okulda yaptığım bir ipek baskıydı. Grafik tasarım, illüstrasyon ve resim hem çok iç içe, hem de bambaşka kurallar ve disiplinlerle çalışıyorlar. Yıllarca resim yaptıktan sonra illüstrasyonun diline geçiş zor bir süreçti diyebilirim.

Burak Becan: Çalışmalarınızda ilham kaynağınız neler oluyor? İlham aldığınız sanatçılar hangileri?

Buse Ustaoğlu: Yanımda her zaman küçük bir defter taşıyorum. Gördüklerimi içine çiziyorum ve notlar alıyorum. Daha sonra bu çizimleri referans olarak kullanıyorum. Çoğunlukla aile, ilişkiler ve arkadaşlar gibi

temaları işliyorum. İlham aldığım çizerler arasında Balbusso Twins, Jean Jullien, Ece Ağırtmış, Burak Dak, Gizem Vural ve Robert Pokorny var.

Burak Becan: Farklı mecralar için hazırladığınız tasarımlar var. Kitap kapakları, duvar boyaları gibi… Bunlardan biraz bahseder misiniz? Bunlar arasında çizmekten en çok keyif aldığınız işler hangileri oluyor?

Buse Ustaoğlu: Üretmeyi en çok sevdiğim şey editoryal illüstrasyonlar ve özgün baskı işleri. Özellikle çok fazla yönlendirilmediğimde güzel işler çıkıyor ortaya.

Burak Becan: Hedefleriniz ve hayalleriniz neler? Bunların şuan için neresindesiniz?

Buse Ustaoğlu: Uzun zamandır takip ettiğim ve benim için ayrı yeri olan birkaç dergi var. O dergilerde çizimlerimle yer almayı çok istiyorum. Bunun dışında ileride kendi serigrafi makinemin olduğu ve rahatlıkla baskı alabileceğim bir atölye açmak istiyorum. Bir yandan yaratıcılığımı istediğim şekilde uygulayabilmek için teknik becerimi geliştirmeye odaklanmış durumdayım. Örneğin bu aralar ambalaj tasarımına ilgi duyuyorum, kurs alıyorum ve ileride bu alanda da işler üretmek istiyorum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 110. sayısında yayımlandı.

Exit mobile version